A világ legboldogabb lányai Budapesten ünnepeltek

Az Eb legértékesebb játékosa érthetetlenül nincs az All Star csapatban, de a zárónap minden szereplője örül.

Ch. Gáll András
2014. 12. 22. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a magyar csapat folyamatosan a hazai szervező bizottság szintjén teljesített volna, minden bizonnyal éremért játszik az Eb-n. Mivel azonban nem így történt, a záró napon kénytelenek voltunk mások ünneplését látni, majd diadalittas szavaikat hallgatni. A svédek például a 2010-es ezüst után második érmüket, egy bronzot nyerték, szövetségi kapitányuk, Helle Thomsen joggal áradozott így a Montenegró feletti 25-23-as diadal után: „Ez egyértelműen életem legszebb karácsonyi ajándéka.” A csapat irányítója, Isabelle Gullden még több szép emléket visz haza, hisz megválasztották a torna legértékesebb játékosának, azaz MVP-jének, emellett 58 találatával gólkirálynővé is koronázták. Két, apró megjegyzés azért ide kívánkozik, az ünneprontás szándéka nélkül: egyrészt érthetetlen, hogy az MVP, a legjobb miért nem fér be az Eb All Star csapatába, másrészt remek ez az 58 gól, elképesztő, hogy Gullden a teljes torna során egyetlen hétméterest sem rontott, de az Eb-k valószínűleg örökre megdönthetetlen rekordját a mi Bojana Radulovicsunk állította fel 2004-ben, ugyancsak hazánkban, 72 góllal. Gulldennek erről persze tudnia sem kell, ő érthetően saját sikerére koncentrált, és azt mondta: „Fantasztikus, hogy én lettem az MVP, ez azt mutatja, hogy valamit jól csinálok.”

A címvédő montenegróiak erről a budapesti végjátékban nem lehettek meggyőződve. Előre elkönyvelték, hogy a norvégokkal vívják majd a finálét, ám végül a negyedik helyen kötöttek ki. Trénerük, Dragan Adzsics ennek dacára úgy fogalmazott: „Legközelebb jobbak leszünk, de büszke vagyok a csapatomra, ez a negyedik hely sokkal közelebb vitt minket a riói olimpiához.”

Minket, magyarokat a hatodik pozíció már nem annyira. Az olimpiai selejtező azonban a jövő decemberi, dániai világbajnokságról is elérhető, és szerencsés sorsolásunknak hála – az osztrákokat kell eltakarítani a vb felé vezető útból –, máris latolgathatjuk picit az esélyeket. Tehát, hivatalosan a vb 2–7. helyezettjei szereznek indulási jogot a 2016. tavaszi olimpiai kvalifikációs tornára, de az átfedések miatt általában a 8. is, azaz a vb-n gyakorlatilag nyolcba kell jutnunk, meg kell nyerni a nyolcaddöntőt. Mivel a vb-selejtezőn a németek az oroszokkal, a svédek a horvátokkal, a szerbek pedig a románokkal csapnak össze, három nagyágyú mindenképpen kiesik; úgy számolunk, a mieink mellett e három párharc túlélője, a további csatákban egyértelműen esélyes Spanyolország, Montenegró, Franciaország, Hollandia, valamint természetesen Norvégia, Dánia, Brazília, végül esetleg a Koreai Köztársaság pályázhat a nyolcba kerülésre. Azaz tizenkét csapat nyolc helyért – nem rossz kiindulási alap.

Visszatérve az Eb-hez, a norvégoknak már a jövő miatt sincs miért izgulniuk, hiszen kijutottak a 2015-ös vb-re és az olimpiára is. A spanyolok feletti 28-25-tel a 11. kontinensviadalon 6. aranyukat nyerték, ha e mellé odahelyezzük három ezüstjüket és egy bronzukat, az kereken tíz medál, csak 2000-ben távoztak ér(d)emtelenül. Mesterük, az egyébként izlandi származású Thorir Hergeirsson mégis olyan ihletett hangulatban nyilatkozott, mintha most állhatna először Eb-dobogón: „Volt egy közös álmunk, amit megvalósítottunk. Az Európa-bajnokság a legkeményebb verseny, mert a legjobb csapatokat vonultatja fel, itt soha nem könnyű nyerni.”

Nem bizony, a norvégok mellett a dánoknak sikerült háromszor, valamint a montenegróiaknak és nekünk, magyaroknak egyszer-egyszer. Ez utóbbi alkalommal, 2000-ben, Bukarestben tehát átélhették játékosaink azt, amit vasárnap késő este, a modernségében és mozgalmasságában is meghitt eredményhirdetés után Sanne Solberg balszélső így öntött szavakba: „Most mi vagyunk a világ legboldogabb lányai.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.