Norvég aranyvasárnap, északi fölény, magyar hiányzók

Norvégia 28–25-re verte Spanyolországot a női kézilabda Eb-döntőben, Svédországé a bronz.

Ch. Gáll András
2014. 12. 21. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norvégia hatodszor vagy Spanyolország először? Így szólt a finálé alapkérdése, amelyre egyértelmű választ előzetesen nem adhattunk. Ma már nem jelent különösebb támpontot, hogy a 2008-as kontinenstorna döntőjének ugyanez volt a párosítása, és akkor 34–21-es északi tarolást regisztráltunk. Az sem mérvadó, hogy az itteni előcsatározásokon ki hogyan szerepelt, hisz a spanyolok például a dánok, tehát a norvéghoz hasonló stílus ellen nyújtották legjobbjukat. Ezúttal, mint akkor, ismét két, gyökeresen eltérő kézilabda-kultúra találkozott egymással, még azt is mondhatjuk, hogy két szélvészgyors, de eme erényét is különféleképpen kamatoztató csapat.

Az első húsz percben a ferencvárosi Nerea Pena fémjelezte ibériaiak parádéztak, 10–5-re elhúztak. A norvégok azonban arcrándítás nélkül, üzemszerűen felzárkóztak, fordulás után egyenlítettek, majd különösebb vita nélkül 28–25-re nyertek. Linn-Kristin Riegelhuth tíz kísérletéből tíz gólt szerzett, a második 30 percben ez az arány nyolcból nyolc. Csapatának pedig tizenegyből hat, mert Norvégia a 11. Európa-bajnokságon hatodik aranyérmét söpörte be, ezzel máris kijutott a jövő évi vb-re és a riói olimpiára.

A harmadik helyért Svédország annak dacára verte 25–23-ra Montenegrót, hogy egyik kulcsemberét, Torstensont már a 12. percben piros lappal büntették a francia játékvezetők. Akik ezután igyekeztek kompenzálni e „vétküket”, háromgólos hátrányból visszahozták az északiakat, ők ezt köszönték, és a második félidőt és a meccset már önerőből megnyerték.

A két évvel ezelőtt címvédő Montenegró így negyedikként zárt, és utólag még szerencsének tarthatjuk, hogy a középdöntőben a spanyolok legyűrték a dánokat, különben skandináv felségterület lenne a komplett Eb-dobogó. Az all star csapat így is majdnem az, hiszen a spanyol jobbszélső, Carmen Martin és a román balátlövő, Cristina Neagu mellett norvég a kapus Silje Solberg, a jobbátlövő Nora Mörk, a beálló Heidi Löke, dán az irányító Kristina Kristiansen és a balszélső Maria Fisker, sőt svéd a legjobb védő, Sabina Jacobsen, valamint az EB MVP-je, azaz legértékesebb játékosa, Isabelle Gulldén.

E listán éppen annyi magyar válogatott kerettagot fedeztünk fel, mint a bronzmeccsen és a döntő során a lelátón. Azt persze nem merném állítani, hogy ott sem voltak a mieink, hiszen komoly sportember, akinek nem csupán pénzkereseti forrása, hanem szenvedélye, életformája a kézilabda, bizonyára érdeklődik a hazájában neki, érte is rendezett viadal két legrangosabb mérkőzése iránt. Ezért inkább azt hiszem, a lányok úgy gondolták, a hatodik hely után nem mozognak látványosan, kötelékben, nem tartanak igényt előjogokra, hanem szerényen meghúzódtak a szurkolók, ismerősök, barátok között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.