Hokiválogatott – Előre a honosítás útján!

Újabb Magyarországon szereplő légiós, a Fehérvár kanadai csatára, Andrew Sarauer kap lehetőséget, hogy bizonyítson a magyar jégkorong-válogatottban. Hokisaink február 6. és 8. között négyes tornán szerepelnek a lengyelországi Torunban, Rich Chernomaz szövetségi kapitánya kijelölte negyvenfős bő keretét.

2015. 01. 19. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frank Kovacs, azaz Kovács Frank volt az első fecske. A magyar felmenőkkel bíró kanadai hokis 2000-ben talált vissza ősei földjére. Négy idényt húzott le az Alba Volánnál, bajnoki címet szerzett, világbajnokságon is szerepelt, de a „szapporói csoda” idején, 2008-ban már nem élt itt, és nem korongozott nálunk.

Kovács Franket a kétezres évek közepén másik két tengerentúli játékos követte: Holéczy Roger (akinek a szülei egyaránt magyarok, 1956-ban hagyták el hazánkat), valamint Ennaffati Omar (akinek az édesanyja magyar, az édesapja tunéziai származású, ő maga pedig kanadai). Mindketten tagjai voltak a 2008-ban a feljutást kivívó csapatnak.

Csakúgy, mint a felvidéki Sille Tamás, aki apai ágon magyar. Vele szinte egy időben kapott magyar állampolgárságot egy szlovák játékos, a lőcsei születésű Ondrejcik Rastislav, aki azonban mire már szerepelhetett volna vb-n magyar színekben, már nem fért be a válogatottba. Érdekesség, hogy játékos-pályafutása végeztével nálunk telepedett le.

Újabb hullámként az ugyancsak felvidéki, anyai ágon magyar, ma is aktív Sikorcin Ladislav érkezett, s néhány válogatottmeccsen – de vb-n nem – magára öltötte a címeres mez a magyar felmenőkkel bíró kanadai Nathan Martz is.

Immár magyar állampolgár a szlovák származású Dubek Vladimir, világbajnokságon azonban még nem szerepelt magyar színekben, a kapus Peter Sevela és Karol Csányi honosítása pedig folyamatban van.

Több erdélyi – jellemzően csíkszeredai – születésű hokis is játszott az elmúlt évtizedekben a magyar válogatottban, így például Sándor Szilárd, Csibi József, a tavaly elhunyt Rajz Attila és persze Mihály Árpád. Sofron István is Szeredán látta meg a napvilágot, csak szüleivel egészen fiatalon Magyarországra költözött át, s a sportpályafutása itt kezdődött.

Az újabb kanadai jelölt, Andrew Sarauer a Fehérvár meghatározó embere – akinek nincsenek magyar gyökerei. A most zajló idényben negyven meccsen elért 39 pontjával (15 gól, 24 gólpassz) a magyar csapat legeredményesebb játékosa, s az egész ligában is az előkelő tizenegyedik helyen áll. Nyilván erőssége lenne a magyar válogatottnak, kérdés azonban, hogy teljesíti-e a Nemzetközi Jégkorong-szövetség honosítási feltételét. E szerint csak azután szerepelhet világbajnokságon a magyar válogatottban, ha két egymást követő teljes idényt lehúzott nálunk.

Chernomaz jelenlegi keretéből sérülés, illetve klubelfoglaltság miatt hiányzik Tokaji Viktor és Vas Márton, a Svédországban légióskodó Galló Vilmos Lengyelországban debütálhat. A magyar válogatott Lengyelországgal és Ukrajnával biztosan játszik, a negyedik résztvevő még nem ismert, miután Kazahsztán visszalépett. A világbajnokságot áprilisban szintén Lengyelországban, Krakkóban rendezik majd.

 

Kapusok: Bálizs Bence (Miskolci Jegesmedvék), Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Peter Sevela (Dab.Docler)
Hátvédek: Gőz Balázs, Vojtkó Mátyás (Miskolc), Gröschl Tamás, Hüffner Adrián, Mestyán István, Pozsgai Tamás (Dab), Kiss Dániel (Újpest), Orbán Attila, Reiter Attila, Szirányi Bence, Varga Arnold (Fehérvár)
Csatárok: Azari Zsolt, Pavuk Attila, Somogyi Balázs (Dab), Bartalis István, Benk András, Erdély Csanád, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Magosi Bálint, Nemes Benjámin, Németh Attila, Andrew Sarauer, Sárpátki Tamás, Sikorcin Ladislav, Vincze Péter (Fehérvár), Berta Ákos, Könczei Áron (Debrecen), Galló Vilmos (Linköping), Hajós Roland, Tyler Metcalfe, Nagy Krisztián (Miskolc), Hári János (Modo), Mihály Árpád (Corona Brassó), Sebők Balázs (Oulun Kärpät / Kajaanin Hokki), Sofron István (Krefeld Pinguine), Vas János (Slavia Praha)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.