Hokiválogatott: utánpótlás Kanadából

Javában tart az ilyenkor szokásos versenyfutás az idővel. A Krakkóban április 19-én kezdődő divízió I/A-s világbajnokságra készülő jégkorong-válogatottunk a légiósokra vár. Magyarokra, akik hazatérni, és külföldiekre, akik állampolgársági esküt tenni kívánnak. A Fehérvár két húzóembere, Andrew Sarauer és Frank Banham holnap minden bizonnyal megkapja a magyar útlevelét, a Vas fivérek, valamint Nagy Gergő hazatérése viszont bizonytalan.

2015. 04. 02. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hazabeszélünk, tényleg így volt: 2004-ben a sajtó harcolta ki a játékos érdemeit, fontosságát hangoztatva, hogy Mádl Ferenc akkori köztársasági elnökünk a hazai rendezésű világbajnokság előtt néhány nappal csak áldását adta a hetekig jegelt ügyre, Sille Tamás honosítására. A felvidéki születésű, apai ágon magyar felmenőkkel bíró hátvéd meghálálta a bizalmat, egészen 44 éves koráig, 2013-ig alapembere volt a magyar válogatottnak, s azóta is Magyarországon él és dolgozik, a Fehérvár másodedzője.

A csíkszeredai születésű Mihály Árpád esetében valóban csak formai akadályok voltak, más kérdés, hogy a termetes csatár a rá jellemző lezserséggel kezelte a magyar állampolgárság kérvényezését, végül akkori klubja, a Fehérvár vezetői vették kezükbe az ügyet, így 2012-ben, két hónappal a vb előtt ünnepélyes keretek között, a fehérvári jégcsarnokban Mihály letette az esküt. Más kérdés, hogy ebben az idényben, immár a Brassó hokisaként, nem ambicionálta a válogatottságot, nem is szerepel Rich Chernomaz szövetségi kapitány 36 fős bő keretében.

Andrew Sarauer és Frank Banham honosítása új távlatokat nyithat meg. Volt már tengerentúli születésű válogatott játékosunk, ám Frank Kovács, Roger Holéczy (miként arról a nevük is árulkodik), valamint Omar Ennaffati magyar felmenőkkel bír. Sarauer és Banham nem, egyértelműen a tudásuk miatt van szükség rájuk. Hálásak lehetünk, amiért magyar válogatott mezt húznak, nekik köszönhetően valószínűleg nem kell remegni a bennmaradásért Krakkóban. A jövőben mégis inkább tehetséges magyar fiatalok bemutatkozását várjuk.

Légiósaink közül éveken át Szuper Levente hazatérése volt a slágertéma. 2011-ben például Amerikából kéredzkedett haza a vb-re, egy évvel később Kazahsztánból az utolsó utáni pillanatban tudott volna elszakadni, ám Kevin Primeau dacból nem számított rá, csakúgy mint a Finnországban ragadt Hetényi Zoltánra.

2008-ban a szapporói feljutásban fontos szerepet játszott, hogy Vas János Amerikából befutott a harmadik meccsre, s végig vezéregyéniség volt. „Jankó” most sokkal közelebb, Prágában vár elbocsátásra, amennyiben a kiesés elől menekülő Slavia vezetői lemondanak a szolgálatáról, ott lehet a vb-n. Bátyja, Márton sorsa bonyolultabb. A német másodosztályú Frankfurttal készül az elődöntőre. A ma kezdődő párharc legfeljebb április 14-ig tart, tehát a csatárként is bevethető hátvéd ettől utazhatna Krakkóba; akkor lesz gond, ha a Frankfurt bejut a döntőbe.

Az ügy pikantériája, hogy Vas Mártont két éve Rich Chernomaz ajánlotta be szaktanácsadóként a német csapathoz. Holnap kezdődik válogatottunk világbajnoki felkészülése, a kapitány tépelődhet, hogy üzenjen-e Frankfurtba. Acélosan, Vasért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.