Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Többnyire láthatatlan légió

Március 21-én játssza első mérkőzését az Európa-bajnoki selejtezősorozatban a magyar labdarúgó-válogatott Nagyszombatban Szlovákia ellen. Marco Rossi szövetségi kapitány ma hirdeti ki harminctagú keretét, amelyben aligha várható szenzáció, az olasz szakember a légiósainkra építi csapatát. Már tudniillik azokra, akik játszanak a klubjukban.

Ch. Gáll András
2019. 03. 05. 7:20
MLS: Champions League-Toluca at Sporting KC
Németh Krisztiánt (szürke mezben) nem tudják tartani az MLS védői Fotó: USA TODAY USPW Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már unhatja az olvasó, hogy Rossi minden kerethirdetéskor elmondja: csak azokat tudja figyelembe venni, akik rendszeresen pályára kerülnek a klubcsapatukban. Ennek a válogatási elvnek esett áldozatul annak idején is. Ma megismerhetjük azoknak a névsorát, akikre számít a kapitány a következő tétmeccsen, március 21-én Szlovákia ellen.

Bár Rossi betartja a protokollt, és még véletlenül sem kottyintana el neveket idő előtt, annyit elárult: ne számítsunk meglepetésekre. Ahogy az utóbbi évtizedekben mindig, most is a légió­sokra épül a keret, egyszerűen azért, mert a határainkon túli és inneni futball nívója – sajnos – összehasonlíthatatlan. Ezért megingathatatlan a lipcsei védelem oszlopainak, kapusnak és Orbán Willi centerhalfnak a helye. Ők végigjátszották szombaton a Nürnberg ellen 1-0-ra megnyert meccset. is alapember, a Bundesliga 37. fordulójában a 37. percben szállt be a Frankfurttal szemben 3-2-re alulmaradó Hoffenheimbe, és sarokkal adott is egy gólpasszt, ami még akkor is varázslatos volt, hogyha Szalai eredetileg kapura lövésnek szánta. A freiburgi november óta sérült, viszont játszott 14 percet a Bolognában.

Németh Krisztiánt (szürke mezben) nem tudják tartani az MLS védői
Fotó: Reuters

Kalmár Zsolt szerezte a Dunaszerdahely győztes gólját, klubtársa, Vida Kristopher is a pályán volt 86 percig. Németh Krisztián gólt lőtt a Spor­ting Kansas City színeiben, Sallói Dániel és Baráth Botond is beállt, más kérdés, hogy a tengerentúliaknál a „jet lag” bekavarhat. Balogh Norbert kezdő volt az APOEL csapatában Cipruson, gólt nem szerzett. Holman Dávid 84 percet töltött a pályán a Slovanban, őt Guzmics Richárd váltotta, Nagy Dominik végigjátszotta a Legia Warszawa meccsét, Kádár Tamásnak négy perc jutott a Dinamo Kijevben. Aki viszont először kerülhet szóba, az aki négy percet játszott az RB Salzburg legutóbbi bajnokiján, s akit Rossi csütörtökön megnéz a San Paolo Stadionban, a Napoli–Salzburg Európa-liga-nyolcaddöntőn. Már ha pályára kerül.

Ezzel vissza is értünk a kiindulóponthoz: a kapitány számos jelöltje alig játszik. Kleinheisler László (Eszék), Eppel Márton (Kajrat), (Genoa), (Cluj), Ugrai Roland (Atromitosz) a kispadról – vagy onnan sem – nézte végig csapata legutóbbi bajnokiját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.