Az ezüsttel is boldogok

A magyar 3x3-as női kosárlabda-válogatott az amszterdami világbajnokságról ezüstéremmel utazhatott haza. Károlyi Andrea szövetségi kapitány szerint sikerült megtalálni azt az együttest, amely a következő komoly kihívásoknak is képes lehet megfelelni.

2019. 06. 25. 12:46
null
Elégedetten pózoltak a magyar kosarasok Amszterdamban Forrás: FIBA/Basketball
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vereség után ritka a boldog sportoló, ám Medgyessy Dóra okkal lehetett egyike a kevés kivételnek. A helyszíni közvetítés riportere őt csípte el a döntő után, amelyet a magyar válogatott 19-13-ra elveszített Kína ellen, és ő roppant fáradtan, de mosolyogva nyilatkozta: „Természetesen nyerni szerettünk volna, de boldogok tudunk lenni az ezüstéremmel is.”

Az Amszterdamban rendezett 3x3-as női kosárlabda-világbajnokság előtt Károlyi Andrea szövetségi kapitány azt mondta lapunknak, hogy a cél a nyolc közé jutás, így természetesen egyetértett a tornán végig kitűnően teljesítő Medgyessyvel: ez a második hely okot ad az ünneplésre. – Titkon reménykedtem az elődöntőben, de a fináléra nemigen gondoltam – ismerte el.

– Ez volt az ötödik világbajnokság, amelyen részt vettünk, edzőként ott lehettem mind az ötön, és ez volt közülük a legerősebb. Két éve is ezüstérmet nyertünk, és nem akarom összehasonlítani a kettőt, az is értékes siker volt, de a mostani annyival rangosabb, hogy már komoly köze volt az olimpiához és új összetételű csapattal kellett ideutaznunk.

Elégedetten pózoltak a magyar kosarasok Amszterdamban
Fotó: FIBA/Basketball

A világbajnokság első három helyezettje kijutott a jövő májusi, húszcsapatos olimpiai selejtezőre. A 3x3-as szakág jövőre Tokióban mutatkozik be az olimpián, a férfiaknál és a nőknél is nyolc-nyolc válogatott részvételével. A házigazda Japán alanyi jogon lesz jelen, hozzá csatlakozik a november 1-jei világranglista első három helyezettje. A fennmaradó négy helyből egyről az egyenlőség jegyében rendezett pótselejtező dönt, háromról pedig a jövő májusi, húszcsapatos olimpiai selejtező, ennek lett vasárnap biztos résztvevője a magyar válogatott a vb-győztes Kína és a bronzérmes Franciaország társaságában.

– Egy-két napon belül eldől, mennyit léptünk előre a világranglistán, de az első három hely megszerzésében nem reménykedhetünk, Oroszország, Kína és Mongólia toronymagas előnnyel foglalja el ezeket a pozíciókat – folytatta Károlyi Andrea. – Két hét múlva megyünk Jekatyerinburgba, onnan Lignanóba, augusztus elején Prágában veszünk részt versenyeken, és ha jól szerepelünk, akkor sok pontot szerezhetünk, ami nem közömbös a későbbi nagy tornák kiemeléseikor. Bebizonyosodott, hogy a Cyesha Goree, Medgyessy Dóra, Theo­doreán Alexandra, Papp Klaudia négyes nagyszerűen működik együtt, nagyon remélem, hogy augusztus végén a debreceni Európa-bajnokságon is bevethetőek lesznek, mert ez a csapat hatékonyan tud játszani.

A magyar válogatott másfél héten belül háromszor játszott Kínával – egyszer egy felkészülési tornán, másodszor a vb-csoportban, végül a döntőben –, és mindháromszor kikapott tőle. A szövetségi kapitány mégsem érzi mumusnak az egyébként roppant erős ázsiai együttest, amely szerinte a meccs eleji jobb összpontosítással verhető lett volna az aranyért vívott csatában is. A világbajnokság egyéni sikert is hozott: Chyesha Goree bekerült a torna álomcsapatába a kínai Csiang Csia-jin és a francia Migna Touré mellett. A honosított amerikai kosaras, aki a 45 pontjával a torna gólkirálya lett, már többször szerepelt a hagyományos magyar válogatottban, a 3x3-asban most mutatkozott be, és Károlyi Andrea szerint kiváló ötlet volt a behívása: – Cyesha nemcsak remek játékos, hanem remek ember is, aki hatalmas szívvel tud harcolni a magyar válogatott sikeréért.

Goree egyébként a nyártól a DVTK játékosa, így Károlyi Andrea nyilván a továbbiakban is számíthat rá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.