Firmino és Kane is újra a pályán

A fogadóirodák kétszer nagyobb esélyt adnak a Liverpool sikerére, mint a Tottenhamére, ám még a józan ész is azt diktálja, hogy mindez legfeljebb érdekesség.

Magyar Nemzet
2019. 06. 01. 14:48
UCL Final 2019 - Liverpool FC training
Sadio Mané, a Vörösök csatára a tegnapi edzésen Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a számok döntenének, le sem kellene játszani a Bajnokok Ligája mai madridi fináléját. A Liverpool kerete 1,043 milliárd eurót ér a KPMG Football Benchmark szerint, a Tottenhamé pedig 879 milliót. Az örökmérleg szintén a Vörösök fölényét mutatja, a két csapat eddigi 172 mérkőzéséből 81-szer született liverpooli siker, 48 londoni győzelem és 43 döntetlen mellett. A Spurs egyik mumusa éppen a Liverpool, a legutóbbi 14 egymás elleni mérkőzésből ugyanis csak egyen győzött, 2017. október 22-én. Ez a siker az egyetlen, amelyet Mauricio Pochettino, a londoniak vezetőedzője Jürgen Klopp-pal szemben fel tud mutatni négy vereség és+ ugyanannyi döntetlen mellett, és a nemrég befejeződött bajnoki szezonban is mindkét találkozójukat a Liverpool nyerte meg.

Hozzátehetjük még azt is, hogy a fogadóirodák kétszer nagyobb esélyt adnak a Liverpool sikerére, mint a Tottenhamére, ám még a józan ész is azt diktálja, hogy mindez legfeljebb érdekesség, a Bajnokok Ligájára döntőjére nem érvényes sem a távoli, sem a közeli múlt, kizárólag az adott napi forma számít. Aki a sorozatban lebecsülte a Spurst, mind ráfizetett, ugyanakkor maguk a játékosok sem hitték, hogy ilyen messzire jutnak el.

– Amióta a klubnál vagyok, a BL-döntő eszembe sem jutott – ismerte el Danny Rose, a csapat 28 éves balhátvédje. – A Ligakupát, az FA-kupát meg a Premier League-et akartam megnyerni, eddig még egyiket sem sikerült, és sohasem gondoltam volna, hogy egy meccsnyire leszünk attól, hogy felemeljük a BL-serleget. Ez is bizonyítja, a futballban bármi megtörténhet, és most már értem Pochettinót. Nem mondom, hogy nem hittem neki, inkább csak nem értettem. Most már tudom, ebből is látszik, miért ő a menedzser, én meg a játékos.

a Vörösök csatára a tegnapi edzésen
Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Mauricio Pochettinónak csak egy játékos állapota miatt fájhat a feje: a tavalyi oroszországi világbajnokság gólkirálya, bokasérülése miatt április 9-e óta harcképtelen, ugyanakkor a vezetőedző derűlátó a csatár állapotát illetően. Az Uefa.com mindenesetre számol Kane-nel, mint ahogyan a másik oldalon Firminóval is, aki lágyéksérüléssel bajlódik, a combizomsérülést szenvedett Keita viszont biztosan nem lesz ott a Liverpoolban.

– A Tottenham roppant veszélyes – jelentette ki a Vörösök csapatkapitánya. – Erről azok a tekintélyes csapatok tudnának a legtöbbet mesélni, amelyeket kiejtett a döntőig vezető úton. Tökéletes összpontosításra lesz szükségünk a győzelemhez, talán segít valamennyit, hogy tavaly mi már játszottunk a fináléban, rutinosabbaknak számítunk.

Napjaink új edzőgenerációjának két roppant markáns és tehetséges képviselője ül a két kispadon. Mindketten tisztában vannak a szenvedély fontosságával a labdarúgásban, mindketten a támadó futball hívei – minden adott tehát, hogy a madridi Wanda Metropolitano Stadionban emlékezetes döntőt láthassunk, amely ma 21 órakor kezdődik, és az M4 Sport élőben közvetíti. A Liverpool neve hatodszor kerülhet fel a serlegre, a Tottenham először játszik döntőt, és ha nyer, a BEK/BL 23. győztese lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.