Járható az út az Eb-re

Március 26-án először Bulgáriában kellene nyerni, s ha ez sikerül, öt nap múlva, 31-én az Izland–Románia párharc győztese jön hozzánk – a 2020. évi Euró­pa-bajnokság pótselejtezőinek tegnapi sorsolása erre az útra terelte a magyar labdarúgó-válogatottat. Nem is kérhettünk volna kedvezőbbet. Nem csupán a remény él tehát, reális esély nyílt a kijutásra, de a két mérkőzést senki sem nyerheti meg helyettünk.

2019. 11. 23. 16:10
ROSSI, Marco
A két kapitány már felvette a kapcsolatot, legközelebb márciusban találkoznak Fotó: MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetesen is ismert volt, hogy a Nemzetek Ligája eredményei alapján a B és D osztályban kialakult a rájátszás négyes mezőnye, így ott csak azt kellett kisorsolni – a görögök korábbi Európa-bajnok csatára, Angelosz Hariszteasz volt a ceremónia főszereplője –, melyik elődöntő győztese legyen a finálé házigazdája. Bennünket az A és a C osztály érintett.

Előbbit az utóbbiból kellett feltölteni, mert a legmagasabb divízióból csak Izland nem jutott ki a klasszikus selejtezőkből az Eb-re. A Románia, Magyarország, Bulgária, Izrael négyesből nem egyesével sorsoltak ki hármat, hogy melyek lépnek föl, hanem egyet: melyik marad lenn. Ez lett Izrael, így került az A osztályba a másik három. Izland–Románia és Bulgária–Magyarország az elődöntő párosítása, s ami szintén fontos, győzelme esetén a döntőben a magyar válogatott a Puskás Arénában fogadhatja az ellenfelét.

A két kapitány már felvette a kapcsolatot, legközelebb márciusban találkoznak
Fotó: MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi

Nem panaszkodhatunk. A három lehetséges ellenfél közül Bulgária áll a leghátrébb a világranglistán – sorrendben Románia a 29., Izland a 40., Magyarország az 50., Bulgária a 61. –, ráadásul a bolgár futball tekintélyét a közelmúltban súlyos botrány tépázta meg. Az október 14-i Bulgária–Anglia Eb-selejtezőn a hazai szurkolók egy csoportja kirívóan rasszista módon viselkedett, ami után a futballszövetség elnöke, Boriszlav Mihajlov és a válogatott szövetségi kapitánya, Kraszimir Balakov is lemondott. Bulgáriát két zárt kapus mérkőzésre büntette az UEFA – mégis lehetnek drukkerek a mieink elleni meccsen, mert a második találkozóra vonatkozó büntetést felfüggesztették.

A bolgár futball jelenéről a közelmúlt Ferencváros–Ludogorec összecsapásai alapján – december 12-én már a negyediket játsszák – lehet benyomásunk, de ez ugyanúgy félrevezető, mintha a magyar labdarúgásról a Ferencváros alapján állítanánk ki bizonyítványt, hiszen a razgradi együttes is légiósokra épül. Bár később, mint a magyar – a válogatott 1994-ben még világbajnoki elődöntőt játszott, vb-re legutóbb 1998-ban, Eb-re pedig 2004-ben jutott ki –, az elmúlt évtizedekben a bolgár futball is látványos hanyatlásnak indult. Bulgáriának ma nemhogy Sztoicskovhoz, Balakovhoz, de már Berbatovhoz, Kosztadinovhoz mérhető klasszisai sincsenek – igaz, mi is mindhiába várjuk legalább Nyilasiék méltó utódait.

Cseppet sem reménytelen a helyzetünk. Azt is mondhatnánk, ugyanúgy állunk, mint az Eb-selejtezők hajrájában: az utolsó két meccset meg kell nyerni. Első nekifutásra nem sikerült, itt a második, avagy a pótlehetőség.

A pótselejtezők elődöntőinek párosítása. A divízió: Bulgária–Magyarország, Izland–Románia; B divízió: Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország, Szlovákia–Írország; C divízió: Skócia–­Izrael, Norvégia–Szerbia; D divízió: Grúzia–Fehéroroszország, Észak-Macedónia–Koszovó. Az elődöntőket március ­26-án rendezik, a finálékat pedig 31-én.

Extra munka

– Bulgária ugyan mögöttünk áll a világranglistán, de erős csapat, amely saját közönsége támogatását élvezve játszhat ellenünk. El kell végeznünk ezt az extra munkát, hogy ott lehessünk a részben budapesti rendezésű Eb-n – értékelte a sorsolást a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.