Angol–spanyol csúcstalálkozók

Hamit Altintop, a jövő évi finálét rendező Isztambul város nagykövete segédkezett a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének sorsolásánál. Öt csoportelső klub, a Liverpool, a Bayern München, a Juventus, az RB Leipzig és a Manchester City képviselője reménykedett abban, hogy a 2010-es Puskás-díjas – azóta visszavonult – török középpályás nem a legerősebbnek vélt csoportmásodikat, a Real Madridot sorsolja a csapata mellé. Végül a Manchester City járt pórul a sorsoláson. A címvédő Liverpool az Atlético Madriddal került szembe, Münchenben megismétlődik a 2012-es döntő, a Bayern–Chelsea párharc; a Gulácsi Péterrel és – talán – Willi Orbánnal felálló RB Leipzig az előző szezon döntősével, a Tottenhammel játszik a legjobb nyolcba jutásért.

2019. 12. 17. 14:03
Real Madrid v Manchester City - UEFA Champions League Semi Final Second Leg
A Real kapitánya, Sergio Ramos (labdával) jövőre újra összecsaphat Kevin De Bruyne-nel (jobbra) Fotó: Reuters/Carl Recine Livepic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűk egy héttel a csoportkör lezárulta után az Európai Labdarúgó-szövetség nyoni központjában megtartották a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának sorsolását. A protokollnak megfelelően a döntő házigazdája, Isztambul képviseletében a 2010-es Puskás-díjas, korábban a Real Madridban is megforduló középpályás, Hamit Altintop segédkezett a ceremónia lebonyolításakor. Rá szegeződött az összes szempár, s ezúttal nem az volt a legnagyobb kérdés, vajon a címvédő Liverpool mellé melyik csapat nevét húzza elő a golyóbisból.

A sorsolás legnagyobb tétje az volt, melyik csoportelső csapat nem ússza meg a csoportjában csak a második helyen végzett bombaerős, az előző öt évben háromszor diadalmaskodó Real Madridot. Azonos országbeli ellenfelet nem kaphatott a Real, így esett ki a Valencia és a Barcelona, és mivel a Paris Saint-Germainnel a saját csoportjában találkozott Zinédine Zidane csapata, ők sem jöhettek szóba. Maradt tehát öt potenciális klub, a Liverpool, a Bayern München, a Juventus, az RB Leipzig és a Manchester City, közülük az utóbbi, az angol bajnok nem úszta meg a Real Madridot.

A két csapat korábban négyszer találkozott egymással a BL-ben, legutóbb, 2016-ban az elődöntőben ütötte ki a Real a manchesterieket. A világ öt leggazdagabb klubja közül kettő összekerült, ez önmagában érdekes, de még ezen is túlmutat Pep Guardiola személye: a katalán szakember korábban a Barcelona játékosaként és edzőjeként járt már jó néhányszor a Bernabéuban.

Pikáns párharcot ígér a címvédő Liverpool és az Atlético Madrid mérkőzése is. A két angol–spanyol mellett két angol–német csata is szerepel a menüben. Münchenben nem szívesen emlékeznek a Chelsea legutóbbi látogatására, 2012-ben tizenegyespárbaj után győzött a londoni alakulat az Allianz Arénában. A BL két magyar szereplője, az RB Leipzig kapusa, és középhátvédje, az előző szezon döntősével, a Tottenham Hotspurrel játszhat.

A Real kapitánya, Sergio Ramos (labdával) jövőre újra összecsaphat Kevin De Bruyne-nel (jobbra)
Fotó: Reuters/Carl Recine Livepic

Korábbi klubja, a Borussia Dortmund ellen bizonyíthat Thomas Tuchel, a Paris SG edzője. Nem tűnik viszont lehetetlen küldetésnek a Juventus feladata, Cristiano Ronaldóval a sorai­ban a Lyon ellen kell kiharcolnia a továbbjutást.

Első látásra a Barcelona és a Valencia a sorsolás legnagyobb nyertese: a katalánok a válságban levő, nemrég edzőt váltó Napolit kapták, a Valenciá­hoz az abszolút újonc Atalantát rendelte a vakszerencse.

A nyolcaddöntő párosítása:

Február 18., március 11.: Borussia Dortmund–Paris Saint-Germain, Atlético Madrid–Liverpool

Február 19., március 10.: Atalanta–Valencia, Tottenham Hotspur–RB Leipzig

Február 25., március 18.: Chelsea–Bayern München, Napoli–Barcelona

Február 26., március 17.: Real Madrid–Manchester City, Olympique Lyon–Juventus

Szoboszlai német nyelvterületen

Az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában is sorsoltak. Az egyetlen, még versenyben levő magyar labdarúgó, csapata, a Bajnokok Ligájából kipottyant Salzburg a német Bundesligában szereplő Frankfurt ellen játszhat a sorozat egyenes kieséses szakaszában. A Ferencvárost megelőző bolgár Ludogorec az Interrel került szembe. Az érdekesebb párosítások: Getafe–Ajax, Leverkusen–Porto, Olimpiakosz–Arsenal, CFR Cluj (Kolozsvár)–Sevilla.

Az első mérkőzésekre február 20-án kerül sor, a visszavágókat pedig egy héttel később rendezik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.