Hatalmas a rendőri készültség a barcelonai El Clásicón

El Clásico, a rangadók rangadója. Azt szoktuk mondani, a két csapat, jelen esetben a Barcelona és a Real Madrid, pillanatnyi helyezésétől függetlenül az ilyen mérkőzéseken nem számít a papírforma. Hát most nincs papírforma: azonos pontszámmal, azonos formában vezeti a La Liga tabelláját a két gigász, és a bajnoki örökmérlegük is hajszálra megegyezik. Csupán két gól közöttük a különbség a katalánok javára.

Ch. Gáll András
2019. 12. 18. 8:48
FC Barcelona vs Real Madrid preview
Nagy biztonsági készültség előzi meg a spanyol bajnokság legnagyobb rangadóját Fotó: ALEJANDRO GARCIA Forrás: MTI/EPA/Alejandro Garcia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégy hónappal a tavaly októberi 5-1 után (ami akkor Julen Lopetegui menesztéséhez vezetett) újból Barcelonában csap össze a La Liga címvédője a Real Madriddal. Akkor Messi nélkül, Suárez mesterhármasával lépte le a Barça a fővárosi riválist a Nou Campban, ma viszont az immár hatszoros aranylabdás is ott lesz a nagy rangadón, amelyet a tizedik fordulóból, október 26-ról halasztottak el mára politikai okokból: azon a napon a katalán függetlenségpártiak tartottak felvonulást Barcelonában, és a spanyol szövetség nem akarta, hogy politikai demonstrációvá fajuljon az El Clásico.

Meglehet, azért így is beszűrődik a politika a 96 ezres stadionba, ahol ma este nyolckor kezdődik Hernández Hernández játékvezetése mellett a szuperrangadó.

A két óriás azonos pontszámmal áll a tabella élén, a Barça csak azzal előzi meg ellenlábasát, hogy kettővel jobb a gólkülönbsége. Az előző fordulóban mindketten döntetlent játszottak, a katalánok szombaton ­2-2-t San Sebastianban, a Real 1-1-et Valenciában. Ebből máris kiderült, hogy az előbbiek egy nappal többet pihenhettek a rangadóra.

A biztonsági intézkedések rendkívüliek: a hagyományoktól eltérően mindkét csapat ugyanabban a hotelben, a Nou Camptól egy saroknyira épült patinás Princesa Sofiában szállt meg. Nem akarták, hogy a szeparatisták és a Barça-szurkolók a meccs előestéjén zaklassák a vendégcsapat játékosait, esetleg ne hagyják őket aludni. Mindkét együttes a hotelben fog vacsorázni egy-egy privát szalonban, bár nem ugyanazon az emeleten laknak. Két órával a 20 órás kezdés előtt már a stadionban kell lenniük, ahogy a játékvezetői teamnek is. Barcelonában kellemes az idő, süt a nap, 17 fokot várnak mára, este nyilván valamivel hűvösebb lesz.

A spanyol sportsajtó megadja a módját az El Clásico felvezetésének. Messi a Marcában nyilatkozik, mondandójának lényege, hogy a tavalyi 5-1 ellenére jobban szeretnek a Bernabéuban játszani, mert ott nem áll be védekezni a Madrid, a Nou Campban viszont a Barça dominál, és ez lehetőséget ad a világ legjobban kontrázó csapatának, hogy kihasználja villámgyors csatárai – Bale, Rodrigo, esetleg Vinicius – sebességét. Megszólalt Jorge Mendes, ügynöke, ő azt fejtegette, ha védence most is a Real Madrid játékosa lenne és nem a Juventusé, akkor a 2019-es Aranylabda nem Messi vitrinjében díszelegne, hanem az övében.

Nagy biztonsági készültség előzi meg a spanyol bajnokság legnagyobb rangadóját
Fotó: MTI/EPA/Alejandro Garcia

A barcelonai Mundo Deportivo már tudni véli a ­hazaiak összeállítását: Ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Rakitic, Busquets, De Jong – Messi, Suárez, Griezmann.

A vendégeknél az utóbbi időben bevált 4-4-2-es felállás a legvalószínűbb, az egyetlen kérdőjel – a Marca szerint – a középpályán Modrić vagy Isco játéka. A valószínű kezdő tizenegy: Courtois – Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Marcelo – Valverde, Kroos, Modrić/Isco – Benzema, A Barca ebben a bajnokságban valamennyi hazai meccsét megnyerte, 2018 novembere óta veretlen a Nou Campban.

Külön ízt ad a meccsnek a góllövőlistát 12-12 góllal vezető Benzema és Messi különpárbaja. Benzema tizenegy madridi idényében soha nem játszott ilyen jól, mint most, de Messinek sincs oka panaszra. Mindketten 32 évesek, erejük teljében vannak. Messinek ez lesz a negyvenkettedik El Clásicója, Sergio Ramosnak, a rekordernek a negyvenharmadik, ezzel fogja be a csúcstartó Manolo Sanchíst. Ha csak a bajnoki összecsapásokat nézzük, tökéletes az egyenlőség: 72-t nyert a Barça, 72-t a Real, 34 a döntetlenek száma. A gólkülönbség 288-286 a katalánok javára.

A mérkőzést világszerte 650 mil­lióan fogják nézni, nálunk a Spíler 1 sugározza. Kezdés: 20.00 órakor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.