Hajszálnyira voltunk a csodától

Ritkán fáj annyira vereség, mint az a 10-11, amit tegnap elszenvedett a magyar női vízilabda-válogatott a spanyoloktól a budapesti Európa-bajnokság elődöntőjében. Négygólos hátrányból kapaszkodott vissza a csapat, de a pontot nem tudta feltenni Keszthelyi Rita az i-re. Szombaton a bronzéremért Hollandia az ellenfél, márciusban pedig jöhet Trieszt­ben az olimpiai selejtező. Ma a fér­fiak Montenegró ellen játszanak, ugyancsak az elődöntőben.

Ch. Gáll András
2020. 01. 24. 7:06
null
Keszthelyi Rita és társai vigasztalhatatlanok voltak Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három olyan meccse is volt a magyar női vízilabda-válogatottnak ezen az Euró­pa-bajnokságon, amikor legalább húsz gólt dobott az ellenfelének. Hát ezeknek a szép napoknak most vége, az elődöntőbeli ellenfél, a vb-ezüstérmes Spanyolország ellen egy nyamvadt kis góllal is kiegyeztünk volna, ha az a döntőbe jutásunkat eredményezi. Előbb azonban iszonyatos vízi csatát vívott egymással Hollandia és a csoportban általunk legyőzött Oroszország.

A rendes játékidő 7-7-re végződött, az ötméteresek közül a hollandok kettőt is elhibáztak, a másodikat Catherina Van der Sloot, aki nem is olyan régen még Szentesen, majd az UVSE-ben pólózott.

Keszthelyi Rita és társai vigasztalhatatlanok voltak
Fotó: Mirkó István

A spanyolok elleni elődöntőnk soha vissza nem térő alkalom volt a visszavágásra a júliusban, a kvangdzsui világbajnokság elődöntőjében elszenvedett fájdalmas 16-10-es vereségért. De az akkor volt, amikor még lényegesen gyengébb volt a magyar válogatott. A spanyolokat a csoportban 10-6-ra lelépték a hollandok, akik azóta már a süllyesztőbe kerültek, Tarragóék viszont nagyon is éltek, sőt! Hát, ilyen sportág ez a vízilabda, főleg ha nők játsszák.

Az első gól Gurisatti kabinetalakítása volt: előbb blokkolta a spanyol lövést, majd lefordult, és a hálóba bombázott. Akkor még nem tudtuk, hogy az akciónál eltört az ujja. A briliáns tehetségű Espar egyenlített, majd Tarragó percei következtek. A gólkirálynőjelölt Keszthelyi, Leimeter, majd Illés gólja tartotta versenyben a mieinket, akik nem nagyon bírtak a két ibériai klasszissal, Esparral és Tarragóval. Félidőben 5-4-re vezetett Spanyolország.

Nem sokáig, Leimeter második gólja önbizalomromboló volt Laura Esternek, a spanyol kapusnak. Sajnos ugyanez elmondható volt Ortíz pattintott bombájáról is, és Bach videózás után megadott góljával már 7-5 volt oda. Aztán megkaptuk a fórt 34 másodperccel a harmadik negyed vége előtt, Vályi pedig beverte a labdát a bal sarokba, 7-7-ről vágtunk neki az utolsó nyolc percnek.

Forca ejtése beesett, ez bizony fájt. Az még jobban, hogy Ortíz lövése becsorgott a jobb kapufáról, ez már 7-9. Kezdett elmenni a meccs, amikor pedig Tarragó, a mezőny legjobbja középről a léc alá lőtt, el is ment, s García még a kegyelemdöfést is megadta. Ekkor Bíró lecserélte Kasót, és Ganglnak már nem tudtak gólt dobni! Keszthelyi kozmetikázott, Leimeter 9-11-re hozta fel Magyarországot és vissza a reményt. Keszthelyi megtáltosodott (10-11), még 57 másodperc volt hátra, az utolsó pillanatban ugyanő lövéshez is jutott, de Ester védett, maradt a bronzmeccs meg a könnyek.

– Biztos lenne egy-két dolog, amit másképp csinálnék, meg a csapat is. Sajnos Gurisattinak már az első percben eltört az ujja, aztán két játékosunk kipontozódott, a végére elfogytunk. 7-11 után va banque-ot játszottunk, akkor szinte minden bejött, kivéve az egyenlítést. Fáj a vereség, győzni akartunk, akartam, de a bronzmeccset meg kell nyerni, hogy önbizalommal vágjunk neki az olimpiai selejtezőnek – mondta Bíró Attila.

– Még 11-7-es vezetésünknél sem éreztem magunkat biztonságban, mert a magyar válogatott fantasztikus, és tényleg majdnem ki is egyenlítettek. Lehet, hogy már megvan a kvótánk, de ez nem érdekel, meg akarjuk verni az oroszokat a döntőben, mert hat éve nyertünk legutóbb Eb-t, itt lenne az ideje – mondta a spanyol kapitány, Miki Oca.

Addig is 19.00 órakor a férfielődöntőben Magyarország–Montenegró (tv: M4 Sport), szombaton pedig ugyanakkor Magyarország–Hollandia a női bronzmeccsen.

Vízilabda-Eb, nők, elődöntők: Oroszország–Hollandia 11-10 (rendes játékidő: 7-7), Spanyolország–Magyarország 11-10 (3-3, 2-1, 2-3, 4-3). Góldobók: Espar és Tarragó 3-3, Ortíz 2, Bach, Forca és García, ill. Keszthelyi és Leimeter 3-3, Vályi 2, Gurisatti és Illés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.