A Falco kivétel, nem lesz akadálya a Bajnokok Ligája-indulásnak

A Falco férfi kosarasai imponáló magabiztossággal megnyerték tavaly a kosárlabda bajnokságot.

2020. 05. 10. 17:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Remek csapat körvonalazódott az elmúlt idényben Szombathelyen. A Falco férfi kosarasai imponáló magabiztossággal megnyerték tavaly a bajnokságot, majd a klub több fiatal válogatott magyar játékosból álló magot alakított ki, melléjük pedig nagyon jó légiósokat szerződtetett. A csapat az új bajnoki sorozatban az első fordulótól március 17-ig, a bajnokság törléséig az élen állt, mindössze három vereséget szenvedett az alapszakaszban, és ami ennél is kiemelkedőbb: nagyszerűen szerepelt a Bajnokok Ligája csoportkörében is, ahova két nála magasabban jegyzet együttes kiütésével jutott el a selejtezőkből. A szombathelyiek rangos ellenfelekkel harcolva a nyolc csapatos csoport ötödik helyén végeztek, mindössze egy győzelem hiányzott a továbbjutáshoz.

Május 4-én a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége úgy döntött, hogy bár a bajnokság eredményhirdetés nélkül ért véget, az előző évek eredményei alapján az idén is a Falco nevezhet a Bajnokok Ligájába. Ma azonban még kérdéses, hogy mi lesz a csapat sorsa, lesz-e egyáltalán anyagi fedezete a szép reményű együttes továbbépítésének. A közelmúltban Horváth Attila, a szombathelyi önkormányzat sportért is felelős alpolgármestere ezt nyilatkozta a vaol.hu portálnak: „A legfontosabb és elsősorban támogatandó szempont, hogy a gyerekek, a fiatalok sportolhassanak. A következő szempont a felnőttek amatőr sportja, míg a profi sport a harmadik kalapba kerül. A város nem kívánja a főállású profi sportolók fizetését támogatni. Kivételt képez a Falco kosárlabdacsapata, amely teljes egészében városi tulajdonú klub. Persze ez nem azt jelenti, hogy adott esetben a többi profi klub és egyéni versenyző nem kap támogatást, de mint említettem, fontossági sorrend alapján döntünk.”

Az önkormányzat, amely az év elején 830 millió forintot tervezett a sport támogatására, ám ezt az összeget a járvány miatt módosítani kényszerül, a napokban megerősítette az alpolgármester úgy fogalmazva, hogy a Falco országos bajnokcsapatként prioritást élvez. Gráczer György, a klub ügyvezetője ehhez annyit tett hozzá a Falco honlapjának adott interjújában, hogy remélhetően véglegesíteni tudják a szerződéseket a szponzorokkal is, az azonban biztos, hogy a tavalyinál szerényebb költségvetéssel gazdálkodhatnak majd. A szakmai stábból Gasper Okorn vezetőedzőnek és Milos Konakovnak, a játékosok közül pedig De’Quon Lake-nek, Váradi Benedeknek és Filipovity Márkónak is élő szerződése van a klubbal a 2020/2021-es szezonra, de utóbbi kettő júliusig kiléphet belőle, amennyiben külföldi ajánlatot kap.

Perl Zoltán és Benke Szilárd jövőjét illetően pedig az ügyvezető bizakodó, hogy a tárgyalások rövidesen véget érnek, és mindkét válogatott kosárlabdázó a következő bajnoki idényben is a Falco játékosa marad, a légiósok keresése pedig júliusban kezdődhet meg. Gasper Okorn augusztus közepére tervezi a felkészülés kezdetét, a hosszú kényszerszünet után szerinte kell két hónap az edzésekre ahhoz, hogy a vírusjárványtól függően október 3-ra vagy 31-re ütemezett bajnoki rajtra harca kész legyen a Falco.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.