Izzadtságszagú bundameccs

1977. május 1-én a labdarúgó NB II nagy rangadóját Pécsett játszották le, ahol a bajnokságban első helyen álló PMSC a második helyezett Vasas Izzót fogadta. Mind a két együttes tehát feljutó helyen állt, ráadásul a két csapat kispadján a Kovács-testvérek – Kovács Imre és Kovács József – ültek. Nem ez az egyetlen bundameccs persze a magyar futball történetében, de a kirívó esetek közé tartozik. Talán, mert a nagy melegben különösen izzadtságszagú volt bunda.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2020. 05. 01. 11:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A játékosok annyira nem csináltak semmit, hogy Nagy Béla játékvezető – példátlan módon – komolytalan játék miatt a második félidő közepén lefújta a mérkőzést, ahogy azt az Origo feleleveníti cikkében.

Az eset óriási vihart kavart a hazai labdarúgóéletben. A mérkőzést amúgy hatalmas érdeklődés övezte, a baranyai megyeszékhelyen nyolcezer ember zsúfolódott össze az Újmecsekaljai stadionban. A PMSC a 17. forduló óta vezette az NB II-es bajnokságot, a Vasas Izzó ott loholt a nyomában. A két együttes között a „rangadó” előtt 5 pont volt a különbség.

A két, a PMSC-é Kovács Imre, a Vasas Izzóé Kovács József egyaránt ismert alakja a magyar labdarúgásnak; csakúgy, mint az akkori PMSC több játékosa, Katzirz Béla, idősebb vagy éppen Dobány Lajos.

A komikus játszadozásnak Nagy Béla a 69. percben vetett véget. A csapatok negyedórát még a pályán várakoztak. Az öltözőben Nagy Béla – az MLSZ rendelkezéseire hivatkozva – nem nyilatkozott.

A meccs után az MLSZ villámgyorsan összehívta a fegyelmi bizottságát. Az ott született döntés értelmében nem kapott pontot egyik csapat sem. Ugyanakkor a tárgyalás után érdekes mondat jelent meg a sajtóban.

A fegyelmi bizottság a határozatnál figyelembe vette, hogy a mérkőzés játékvezetője a találkozó beszüntetése előtt nem járt el a szabályok szellemének megfelelően.

Mit jelentett ez? Annyit, hogy a játékvezetőnek előbb figyelmeztetnie kellett volna a csapatokat, hogy legyenek szívesek focizni. Ezt azonban Nagy Béla – állítólag – nem tette meg. (Később kiderült, hogy igen, de erről 1977-ben nem szóltak a jelentések. Nagyot két hónapig pihentették, de aztán újra vezethetett meccseket.)

A fegyelmi tárgyalás hozott néhány érdekes momentumot. A beidézett csapatok képviselői a szokatlanul nagy melegre hivatkoztak... Sőt, volt, aki visszatámadott.

Tizenegy évvel a történtek után (tehát 1988-ban) Nagy Béla a Foci című újságban osztotta meg az emlékeit: „Arra számítottam, hogy a két csapat igazi presztízsmérkőzést vív egymással. Ezzel szemben azt tapasztaltam, hogy komolytalan játék folyik. A szünetben felszólítottam a két csapatkapitányt, hogy próbáljanak többet nyújtani, mert kénytelen leszek lefújni a meccset. Megígérték, hogy a második félidőben hajtani fognak. Ám a folytatás sem volt különb. Valóságos futballparódiát mutattak be. A 69. percben lefújtam a meccset.”

A közönség már a második félidő elején „Bunda, bunda!” kiabálással fejezte ki nemtetszését, sokan a belépőjegy árát követelték vissza. A skandálás persze a bíró fülébe is eljutott. Sokak szerint a közönség egyre hevesebb reakciója késztette arra Nagy Bélát, hogy lefújja a mérkőzést.

A FourFourTwo 2018-ban kérdezte meg az egykori szemtanúkat. Érdemes ezeket a nyilatkozatokat is felidézni.

Katzirz Béla, a PMSC kapusa: „Hatalmas marhaságot csinált a játékvezető, nem is értjük, mi ütött belé. Rendkívüli hőség volt aznap, ezért fogyott el az erő a második félidőre. Úgy rémlik, hogy egy nagyon rossz szabadrúgásunk verte ki a biztosítékot nála.”

Dobány Lajos, a PMSC játékosa: „A meccs napjának délelőttjén a május elsejei felvonuláson kellett részt venni – melegítőben. Volt vagy 40 fok. Nem csoda, hogy a kánikulában nem tudtuk szórakoztatni a nézőket. Ha nem az első játszik a másodikkal, senki sem gyanított volna megegyezéses meccset.”

Nos, a korabeli időjárás-jelentés szerint 1977. május 1-jén a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakult...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.