Négy hétre elbújt a női kosárlabda-válogatott

A novemberi, hollandok elleni Eb-selejtezőre megfiatalított keret készül az edzőtáborban.

Magyar Nemzet
2020. 07. 01. 10:11
null
Székely Norbert új elemeket gyakoroltat Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Fehér Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy nap volt a hétfő a magyar női válogatott tagjainak életében: kosárlabdaedzésen vehettek részt. Ez normális esetben említésre sem méltó, sőt természetes, ám ezúttal a keret tagjai túlnyomó részével március dereka óta most, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) székesfehérvári edzőközpontjában történt meg újra. Az eredetileg május elejére tervezett négyhetes edzőtábor programját ezért is írta át a koronavírus, erről Székely Norbert szövetségi kapitány korábban ezt mondta:

– Egymás közti játék lesz, kosárlabdázunk is, de odáig el kell jutni, hiszen az elmúlt időszakban nem elsősorban az volt a jellemző, hogy mindenki kosarazott – vagyis szükség lesz egy hosszú felvezető részre. Az a cél, hogy a kondícióban egyforma szintre kerüljenek a játékosok, és felkészüljünk a következő ellenfél, a hollandok taktikai repertoárjából. Persze alapvetően szeretnénk a saját stílusunkat játszani, de utána sorra kerülnek a hollandok, és az egyéni képzést sem hanyagoljuk el, ami szintén kiválóan beépíthető a felvezető egy-két hétbe.

A hollandok elleni Európa-bajnoki selejtező a kiírás szerint novemberben lesz, előtte csupán négy napja lesz a keretnek együtt készülni, ezért már most, hónapokkal korábban ez a találkozó áll a figyelem középpontjában.

A múlt héten Székely Norbert a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában részletesen beszélt a keretről, akkor az nem hangzott el, hogy szerette volna, ha a honosított Turner Yvonne is a többiekkel lehetne, ám ő éppen térdműtétje után lábadozik az Egyesült Államokban, ahonnan most éppen nem is utazhatna Magyarországra.

Székely Norbert új elemeket gyakoroltat
Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Fehér Gábor

Tegnap az MKOSZ sajtótájékoztatót tartott a székesfehérvári edzőtáborban, amelyen a kapitány ezt mondta felvezetésként:

– Nagyon vártuk már, hogy találkozzunk, hogy újra dolgozhassunk, együtt legyen a csapatunk. Novemberben a hollandok elleni mérkőzés az Európa-bajnoki szereplés miatt kiemelten fontos összecsapás lesz, mert februárban Amszterdamban kikaptunk tőlük. Az, hogy ide most elbújhatunk egy időre, lehetőséget ad arra, hogy az új kerettel új elemeket gyakoroljunk be még úgy is, hogy felkészülési meccset most nem tudunk játszani.

Pukler Gábor elnökségi tag elmondta, az MKOSZ első szövetségként telepített edzőközpontjának bejáratához egy olyan speciális kamerát, amely másodpercenként 15 ember testhőmérsékletét tudja mérni. Kifejtette, hogy a tavalyi Eb első nyolc csapatánál sehol sincs példa olyan mértékű fiatalításra, mint a magyar válogatottban, és ez előtt a női mezőnyben már régóta működő szabályozás, egy húsz év alatti játékos kötelező szerepeltetése nyitotta meg a kaput.

A februári első két Eb-selejtezőt a hollandok és a szlovákok ellen sérülés miatt kihagyta a csapatkapitány Raksányi Krisztina, most azonban már egészséges.

– Ha van pozitívum a pandémiás helyzetben, akkor az az, hogy nem egy fárasztó szezon után találkoztunk – mondta. – Így senki sem fáradt, senki nem fásult, nagyon vártuk már a közös munkát. Nehéz lesz persze így, valódi mérkőzések nélkül, de a lehető legjobban szeretnénk felkészülni a létfontosságú selejtezőre.

A Sopron Basket 208 centi magas centere, Határ Bernadett májusi bokaműtétje után még nem végez labdás gyakorlatokat, de a válogatott edzőtáborában folytatja a rehabilitációt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.