Valter Attila nagy hajrával megnyerte a Tour de Hongrie-t

Valter Attila a szerdai zárószakasz utolsó kilométerén, a Kékestetőn lerázta a riválisait, s megnyerte a Tour de Hongrie-t. Lengyel Tamás 2005-ös sikere után győzött ismét hazai kerékpározó a magyar országúti körversenyen.

Magyar Nemzet
2020. 09. 02. 17:14
null
Mámor a dobogó tetején Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A királyetapon három gyorsasági részhajrá és – a kékestetői hegyi befutóval együtt – három hegyi hajrá várt a 109 fős mezőnyre, amely 13 fokban, borús időben vágott neki Miskolcról a 188 kilométeres, 3259 méter szintkülönbséget tartalmazó távnak. Sok néző beöltözve, jelmezben vagy zászlóval várta a mezőny elhaladását, kivonult a bükkszentkereszti tűzoltóság, míg Felsőtárkányban egy kézzel írt molinón az építőiparba invitálták a kerékpárosokat…

Már a rajt után, a Hollóstetőig vezető emelkedőn voltak szökési kísérletek, utána ketten tekertek el a mezőnytől, míg Mátraházánál az emelkedőn egy bringás haladt az élen, akihez a lejtmenetben hárman zárkóztak fel. Az élcsoportot 12 kilométerrel a cél előtt fogta be a mezőny a sárga trikós vezetésével. Ezt követően a komoly tempót diktáló Jumbo-Visma csapat versenyzői álltak az élre. A 8,7 százalékos átlagmeredekségű utolsó három kilométer alatt 248 méter szintkülönbséget dolgoztak le a bringások. Előzetesen a többség, köztük is úgy kalkulált, hogy várhatóan ezen a részen dől el a viadal.

Mátraházán a CCC szakította szét a sort, sorra jöttek a támadási kísérletek, Damien Howson eltekert a többiektől, a 9 fős üldözősorban pedig ott tekert Valter is. A hegyet tökéletesen ismerő 22 éves magyar sportoló 800 méternél meglódult, befogta az erejével elkészült ausztrált, és magabiztos előnnyel megnyerte a szakaszt és az összetettet is. Lengyel Tamás 2005-ös sikere után nyerte ismét magyar bringás a Tour de Hongrie-t.

Mámor a dobogó tetején
Fotó: Kurucz Árpád

– Szenzációs érzés, nehéz szavakat találni… – kezdte a nyilatkozatát Valter Attila. – A csapatom egész héten zseniális volt, nekem szinte semmi dolgom sem volt, most is vittek végig. Az utolsó hegyen aztán semmi mást nem hallottam, csak azt, hogy „Hajrá, Attila!”, így pedig nem lehetett veszíteni: a lábaim is nagyon jó erőben voltak, és a szurkolók is egyre csak vittek előre. Mielőtt megindultam, láttam, hogy Howsonnak már nagyon nem esik jól a tekerés, úgyhogy nem volt mire várni. Fogalmam sincs, honnan maradt még ennyi erőm a végére, de az biztos, hogy a közönség rengeteget segített. Az öt nap alatt végig rengeteg támogatást kaptam, a csapattársaim már azzal frocliztak, hogy ezt a versenyt külön nekem rendezték meg.

Valter Attila pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el, ami után még valószínűbb, hogy a csapata, a CCC benevezi a Vueltára. Ez lehet a magyar bringás első háromhetes körversenye.

Tour de Hongrie, az összetett végeredménye:

1. Valter Attila (magyar, CCC Team) 18:45:55

2. Quinn Simmons (amerikai, Trek-Segafredo) 12 mp h.

3. Damien Howson (ausztrál, Mitchelton-Scott) 16 mp h.

4. Matteo Badilatti (olasz, Israel Start-Up Nation) 25 mp h.

5. Tobias Foss (norvég, Jumbo-Visma) 26 mp h.

6. Janez Brajkovic (szlovén, Adria-Mobil) 27 mp h.

...21. Dina Márton (magyar, Kometa-Xstra) 1:51 p h.

...28. Filutás Viktor (magyar, Giotti Victoria-Savini Due) 4:05 p h.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.