Nem tudták levenni a rózsaszín trikót a portugálról

Az olasz Filippo Ganna harmadik szakaszgyőzelmét aratta szombaton a Giro d'Italián, az összetettben pedig továbbra is a portugál João Almeida vezet, aki az időfutam során még növelte is az előnyét. Valter Attila ezen a napon 24. lett, az összetettben egy helyet előrelépve pedig a 21. helyen áll.

Magyar Nemzet
2020. 10. 17. 18:45
null
Filippo Ganna harmadik szakaszgyőzelmét aratta a Giro d'Italián Forrás: Facebook/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giro d'Italia szombati 14. szakaszán Conegliano és Valdobbiadene között 34,1 kilométeres egyéni időfutam várt a mezőnyre, amelyen tehát mindenki csak saját magára számíthatott; a nagy kérdés az volt, mennyire rendeződnek át az erőviszonyok a legjobbak között. Az indítás előtt az élcsoport így nézett ki: 1. João Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) 53:43:58 óra, 2. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 40 másodperc hátrány; 3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) 49 mp h.; 4. Domenico Pozzovivo (olasz, NTT) 1:03 perc hátrány; 5. Vincenzo Nibali (olasz, Trek–Segafredo) 1:07 p h.; s persze figyeltük, hogy mire jut (CCC), aki a 22. helyen 25:23 perces hátránnyal állt.

Az első háromhetes körversenyén szereplő, 22 éves João Almeida, aki az összetettben vezetőt megillető rózsaszín trikót viselte, a következő nyilatkozatot adta a nap elején: „Talán már a riválisaim is azt gondolják, hogy akár meg is nyerhetem a Girót, de soha nem mentem még ilyen hosszú időfutamot. Ha jó napom lesz, megőrizhetem a rózsaszín trikót, de ha nem, akkor elveszítem.”

A Girón az első szakasz is időfutam volt, de csak 15,1 kilométeres, és azon Almeida szenzációsan teljesített, második lett, és ezzel alapozta meg azt, hogy már a 3. szakaszon beöltözhetett a rózsaszín trikóba. A szombati szakaszon hat kilométer sík terep után egy negyedik kategóriás emelkedő következett, 1,1 kilométeren átlagban 12,3 százalékos meredekséggel, majd a Prosecco borvidék dimbes-dombos, kanyargós útjain 30 kilométernél egy enyhébb kapaszkodó fogadta a versenyzőket, hogy innen leereszkedjenek a célba. Az igazi nehézséget az okozta, hogy ezen a napon nem lehetett a mezőnyben megbújva pihenni, végig keményen nyomni kellett a pedált.

Nos, a 24 éves olasz Filippo Ganna (Ineos–Grenadiers), aki Almeidához hasonlóan Grand Tour-újonc, de ő a regnáló időfutam-világbajnok, és a Girón az említett első szakaszt megnyerte – majd szökésből az ötödiket is –, szombaton is a leggyorsabbnak bizonyult: 42:40 perc alatt teljesítette a távot, ami 48 km/órás átlagsebességnek felel meg.

Filippo Ganna harmadik szakaszgyőzelmét aratta a Giro d'Italián
Fotó: Facebook/Giro d'Italia

Valter Attila (CCC) közel három percet kapott Gannától, ezzel a 24. helyen zárt, alig elmaradva négyszeres Grand Tour-győztes olasz Vincenzo Nibalitól (Trek-Segafredo). Valter az összetettben egy helyet előrelépett, jelenleg a 21. pozíciót foglalja el. Almeida hatodik helyen zárta az időfutamot, s mivel az összetett szempontjából minden riválisát megelőzte, növelni tudta az előnyét.

Giro d’Italia, 14. szakasz, Conegliano–Valdobbiadene, 34,1 km, egyéni időfutam:

1. Filippo Ganna (olasz, Ineos–Grenadiers) 42:40.47 perc

2. Rohan Dennis (ausztrál, Ineos–Grenadiers) 26 másodperc hátrány

3. Brandon McNulty (amerikai, UAE Team Emirates) 1:09 perc hátrány

...6. Joao Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) 1:31 p h.

...9. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 1:47 p h.

...22. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain–McLaren) 2:53 p h.

23. Vincenzo Nibali (olasz, Trek–Segafredo) 2:54 p h.

24. Valter Attila (CCC) 2:59 p h.

...27. Domenico Pozzovivo (olasz, NTT) 3:01 p h.

...29. Jakob Fuglsang (dán, Asztana) 3:13 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Almeida 54:28:09 óra

2. Kelderman 56 másodperc hátrány

3. Bilbao 2:11 perc hátrány

4. McNulty 2:23 p h.

5. Nibali 2:30 p h.

...7. Pozzovivo 2:33 p h.

...12. Fuglsang 4:08 p h.

...21. Valter 26:51 p h.

A hétfői szünnap előtt vasárnap a Base Area Rivolto és Piancavallo közötti 185 kilométer megtétele és hegyi befutó vár a mezőnyre, amely összesen 3497,9 kilométert teker a 103. Giro d'Italián, amíg jövő vasárnap célba ér Milánóban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.