Marco Rossiék is tudják, hogy Szófiában nem lehet hibázni

Fontos nap a mai a magyar válogatott életében. Bulgáriában játszik Európa-bajnoki pótselejtezőt, amelynek nagy a tétje: a győztes játszhat azért, hogy bekerüljön az Eb huszonnégyes mezőnyébe. Marco Rossi a rossz előjelek ellenére is hisz a győzelemben, a cél pedig mindkét fél számára ugyanaz, a november 12-i utolsó pótselejtező. A találkozón is jelen lehetnek nézők is, igaz, csak hazai drukkerek.

2020. 10. 08. 7:30
Sz—fia 20201007 Labdarśg‡s EB p—tselejtez? Magyar v‡logatott sŽta a p‡ly‡n Foto Nemzeti Sport Szab— Mikl—s Fotó: Szab— Mikl—s
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kapott olyan kérdést is Marco Rossi, hogy a motiválás során felhasználja-e a Ferencváros múlt heti sikerét a Bajnokok Ligájában. A szövetségi kapitány udvariasan elmondta, boldoggá tette a magyar bajnok sikere, természetesen szóba került az edzőtáborban, mert a válogatott ugyanazt akarja: ott lenni Európa elitjében. Azt nem tette hozzá, hogy ebben a helyzetben régen baj, ha valakit motiválni kell.

Szófiai pályabejáráson a magyar válogatott tagjai – Fotó: Nemzeti Sport / Szabó Miklós

Ezt az elitet ugyanis az Európa-bajnokság huszonnégyes mezőnyének hívják, és a magyar válogatott célja mi lehetne más, mint hogy a társrendező országot képviselve beverekedje magát oda. Az odavezető úton két lépcsőt kell megtenni, az elsőt éppen ma, Szófiában Bulgária ellen, ahol nem lehet hibázni.

Az előjelek nem kedvezők, legalábbis egy biztosan nem: a magyar futball legnagyobb reménysége, Szoboszlai Dominik nem lehet ott a csapatban, nem engedte el a karanténba került Salzburg. Miként egy napja megírtuk, a bolgárok viszont nem számíthatnak a legnevesebb játékosukra, a Serie A-ban ebben az idényben már három gólnál járó Andrej Galabinovra.

– Nagy veszteség a hiánya, de a keretben akad több olyan fiatal is, aki szintén különleges futballista, és Szoboszlai nélkül is muszáj nyernünk – mondta Marco Rossi. – Jól jön, hogy ötöt lehet cserélni, mert így menet közben is frissíthetem a csapatot, és nő a variációs lehetőségeink száma is.

Ha visszatekintünk a két válogatott találkozóira, akkor nem tehet minket boldoggá, amit látunk: utoljára negyvenöt éve győztük le Bulgáriát! Azóta ötször mérkőzött meg egymással a két csapat, háromszor a bolgárok nyertek és értelemszerűen két döntetlen született, ráadásul vendégként magyar szempontból még rosszabb a helyzet: idegenben a válogatottunk 1957-ben győzött utoljára. A jelenben mégis a magyar válogatott az esélyesebb. Nem csupán a világranglista-helyezés (52., illetve 60.), hanem a fogadóirodák kalkulációja szerint is. Az viszont a bolgároknak kedvez, hogy ezen a meccsen, még ha korlátozott számban is, de újra lehetnek nézők, és csak hazai drukkerek: a szövetség a kormánnyal egyeztetve úgy döntött, a stadion férőhelyeinek a húsz százalékát nyitják meg, ami 8500 nézőt jelent.

Marco Rossi kerek perec kijelentette, hogy ő győzni viszi ki a csapatát Szófiába, ám az esélyeket latolgatva óvatosabbá vált: – Szerintem ötven-ötven százalék a két csapat esélye a továbbjutásra. A bolgárok roppant szívósak, soha nem adják fel, technikailag és taktikailag vannak olyan felkészült játékosaik, akikre nagyon oda kell figyelnünk. Ismerjük az erényeiket és a gyengéiket is. Ha jól játszunk, és a labdarúgóink betartják az utasításokat, növelhetjük az esélyeinket, bár a futballnak vannak olyan tényezői is, amelyeket nem kontrollálhatunk.

A 65 éves bolgár szövetségi kapitány, Georgi Dermendzsiev a tegnapi sajtótájékoztatón egyértelműen fogalmazott: – Az elmúlt évtizedben nem volt olyan fontos meccs a bolgár labdarúgásban, mint ez. Ezt a játékosok is pontosan tudják. Nem kell motiválni senkit. Persze ez együtt jár egyfajta nyomással. A magyarok számára szintén fontos a mérkőzés, biztos nehéz meccs lesz. Rendkívül kiegyensúlyozott csapatról van szó, amely védekezésben stabil, támadásban veszélyes. Új, háromvédős felállással próbálkoztak szeptemberben, ami veszélyes lehet, ráadásul azt bizonyítja, több forgatókönyvvel is rendelkeznek, de amennyire csak lehetett, kielemeztük.

Nem nehéz észrevenni: a nyilatkozatokat akár ki is cserélhetnénk. A lényeg tényleg mindkét fél számára ugyanaz: november 12-én egy álom megvalósulásáért akarnak játszani, és ez csak egyiküknek sikerülhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.