Tizenkét játékos, aki góllal debütált a magyar válogatottban

Könyves Norbert a tizenkettedik labdarúgó, aki góllal debütált a válogatottban ebben az évszázadban, de csak a negyedik, akinek ez tétmeccsen sikerült. Huszti és Juhász egyszerre, Szabics duplázva, Gyurcsó a cseheket verve, Kleinheisler Norvégiát elnémítva – így mutatkoztak be góllal a nemzeti csapatban az újoncok.

2020. 10. 12. 16:54
null
Könyves Norber, a ZTE kulcsembere, a válogatottban Belgrádban győztes gólt szerzett Fotó: Andrej Csukics Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az igen! – csak ennyit mondott Könyves Norbert hétéves kisfia, amikor megértette, hogy az apukája nem vált újra klubot, nem hagyja el a Zalaegerszeget, hanem Magyarországot képviseli. Nem is akárhogyan tette: Könyves a Szerbia elleni Nemzetek Ligája-találkozón győztes góllal mutatkozott be a nemzeti csapatban.

Ezzel Könyves lett a tizenkettedik labdarúgó, aki góllal debütált a válogatottban ebben az évszázadban, de csak a negyedik, akinek ez tétmeccsen sikerült. Vele együtt éppen a legutóbbi négy volt az, aki nem felkészülési találkozón jegyezte egyszerre az első meccsét és találatát piros-fehér-zöldben. Tavaly júniusban Holman Dávid az Azerbajdzsán ellen, idegenben 3-1-re megnyert Európa-bajnoki selejtezőn debütált góllal szintén együttesében.

Könyves Norbert góllal debütált a válogatottban – Fotó: Andrej Csukics / MTI/EPA

Előtte Ugrai Roland még Bernd Storck kapitánysága idején kezdett góllal a válogatottban, de Svájcban ezzel együtt is sima, 5-2-es vereség lett az eredmény 2017 októberében. Kleinheisler László ugyancsak a német edző felfedezettje volt, még akkori klubjában, a Fehérvárban sem számoltak vele, amikor Storck egyből a kezdőbe állította a Norvégia elleni Eb-pótselejtezőn 2015 novemberében. Kleinheisler nem volt hálátlan, az ő góljával nyert a csapat 1-0-ra Oslóban.

Előttük időben visszafelé haladva Varga Roland, Gyurcsó Ádám, Horváth András, Pollák Zoltán, Huszti Szabolcs, Juhász Roland, Szabics Imre és Tokody Tibor mutatkozott be góllal a válogatottban, de ők mind felkészülési mérkőzéseken. A sorból kiemelkedik Szabics, aki 2003-ban a Luxemburg elleni 5-1-en duplával kezdte meg a válogatott pályafutását, Huszti és Juhász pedig ugyanazon a Japán ellen 3-2-re megnyert találkozón startolt eredményesen.

A legszebb újonc találat talán Horváth András nevéhez fűződött, aki a Sopron középpályásként Ausztriában lőtt bombagólt, amivel Bozsik Péter csapata 2-1-re nyert Bécsben.

A felsoroltakhoz képest Könyves Szerbia elleni debütálása pusztán az életkora miatt is különleges volt, ő a legidősebb első gólszerző a válogatottban ebben az évszázadban. 31 évesen, négy hónaposan és egynaposan lépett pályára először a magyar válogatottban, méghozzá 252 NB I-es meccsel és 62 góllal a háta mögött. Szokatlan, hogy valaki ennyi idősen hívja fel magára a figyelmet, és Könyves esetében talán nem is erről volt szó, hanem arról, hogy volt egy szövetségi kapitány, aki meglátta benne azt, amit addig senki.

– Magyarországon kicsik a távolságok, de így is rengeteget utaztunk azért, hogy megismerjük az összes magyar játékost – beszélt Marco Rossi, a válogatott edzője a felfedezettjéről. – Könyves egy harcos, sohasem adja fel, büszke arra, hogy Magyarországot képviseli, ilyen mentalitású játékosokra van szükség. Szerbiában születve ezt könnyű volt elsajátítania.

Ez volt a másik különlegesség: Könyves a Vajdaságban született és nőtt fel, sokáig az akkor még a negyedosztályban érdekelt Topolya labdarúgója volt, onnan került már felnőttként, 19 évesen az MTK-hoz, és egyúttal a magyar futball vérkeringésébe. Ezek után éppen Szerbiában mutatkozott be hazánk válogatottjában, ráadásul győztes góllal. Erre nem is lehet mást mondani, csak azt, hogy: az igen!

Labdarúgók, akik góllal debütáltak a magyar válogatottban ebben az évszázadban:

Könyves Norbert – 2020. 10. 11. – Szerbia–Magyarország 0-1 *

Holman Dávid – 2019. 06. 08. – Azerbajdzsán–Magyarország 1-3 *

Ugrai Roland – 2017. 10. 07. – Svájc–Magyarország 5-2 *

Kleinheisler László – 2015. 11. 12. – Norvégia–Magyarország 0-1 *

Varga Roland – 2014. 05. 22. – Magyarország–Dánia 2-2

Gyurcsó Ádám – 2012. 06. 01. – Csehország–Magyarország 0-1

Horváth András – 2006. 08. 16. – Ausztria–Magyarország 1-2

Pollák Zoltán – 2004. 12. 02. – Magyarország–Észtország 5-0

Huszti Szabolcs – 2004. 04. 25. – Magyarország–Japán 3-2

Juhász Roland – 2004. 04. 25. – Magyarország–Japán 3-2

Szabics Imre – 2003. 04. 30. – Magyarország–Luxemburg 5-1

Tokody Tibor – 2001. 11. 14. – Magyarország–Macedónia 5-0

* Tétmérkőzések

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.