Bevetjük a tinit, aki a sportág legendáját is megszorongatta

Bár a Nemzetközi Judoszövetség a dzsúdósélet októberi újraindítása, a budapesti Grand Slam-torna után lefújta az olimpiai kvalifikációs World Tour-sorozatot, mától mégis lehet pontokat gyűjteni.

2020. 11. 19. 7:50
Sipőcz Richárd
Sipőcz Richárd visszavágott grúz riválisának Forrás: Judoinfo.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prágában megrendezik az Európa-bajnokságot, ez már az európai szövetség kompetenciája, a koronavírus-járvány pedig plusz esélyt adott: Eb jövőre is lesz még az olimpia előtt, Szófiában, és aki ott is elindul, annak a jobb eredményét könyvelik el. A Grand Slam-versenyeken a dobogósok 1000, 700 és 500 pontot kapnak, az Eb-n „csak” 700-at, 490-et és 350-et, ám ez is jól jön. Jelen állás szerint nyolc versenyzőnk áll olimpiai kvótát érő helyen: Szabó Frigyes (73 kg, 34. az olimpiai rangsorban), Ungvári Attila (81 kg, 25.), (90 kg, 6.), Cirjenics Miklós (100 kg, 22.), Csernoviczki Éva (48 kg, 20.), Pupp Réka (52 kg, 26.), (57 kg, 10.) és Özbas Szofi (63 kg, 27.). A 19 éves, ifjúsági olimpiai bajnok Özbas éppen az itthon szerzett bronzérmével került kvótát érő helyre, de nem érezheti magát biztonságban, és könyöksérülése miatt Prágában sajnos nem indulhat.

Az említett nyolcasból kihagyja az Eb-t Ungvári Attila és Csernoviczki Éva, továbbá a tokiói részvételre ugyancsak pályázó, már negyvenéves Ungvári Miklós is. Utóbbi, a 2012-es londoni olimpia ezüstérmese a 73 kg-os súlycsoport ranglistáján a 36., vagyis kettővel áll Szabó Frigyes mögött, és az olimpián nemzetenként csak egy versenyző indulhat – veterán klasszisunk kétszeresen is nehéz helyzetben van. A cseh fővárosban combsérülése miatt az Eb-3. Gercsák Szabina sem gyarapíthatja a pontjai számát, pedig erre neki is nagy szüksége lenne, a 70 kg-ban egyelőre a 37., és ez kevés a kvótához.

Szólni kell a még csak 19 éves Sipőcz Richárdról is, aki viszont ott lesz az Eb-n, és a fiatal nehézsúlyú győri dzsúdós egészen kiváló formában van, hiszen a hó elején a horvátországi Porecben öt nap leforgása alatt előbb a juniorok között, majd az U23-as mezőnyben is Európa-bajnok lett. Amúgy az U23-as Eb-n ő volt a címvédő, ami mutatja, mekkora talentum, és már bizonyította, hogy a felnőttek között is versenyképes: februárban nem hittünk a szemünknek, amikor azt láttuk, hogy a párizsi Grand Slam-tornán a sportág legendáját, a kétszeres olimpiai és tízszeres világbajnok francia Teddy Rinert szorongatja. A budapesti Grand Slamen fatális bírói hiba miatt esett ki, ha ez nincs, meglehet, hogy már olimpiai kvótát érő helyen állna a rangsorban. Jelenleg a 33., csak öt riválisát kellene megelőznie, és egy nagy lendülettel kettőt-hármat már most is sikerülhet.

A magyar Eb-csapat, férfiak, 66 kg: Szegedi Dániel, 73 kg: Szabó Frigyes, 81 kg: Tóth Benedek, 90 kg: Tóth Krisztián, Gőz Roland, 100 kg: Cirjenics Miklós, Vég Zsombor, +100 kg: Sipőcz Richárd; nők, 52 kg: Pupp Réka, 57 kg: Karakas Hedvig, +78 kg: Szigetvári Mercédesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.