Håland helyett a védelmével riogatja a Dortmund a Bayernt

Németország legnagyobb rangadóját rendezik a Bundesliga 7. fordulójában, amelyben a Dortmund a Bayern Münchent fogadja ma. A két csapat azonos pontszámmal áll a tabella élén, és külön érdekesség, hogy az idény legjobb védelme csap össze a legjobb támadósorral.

Magyar Nemzet
2020. 11. 07. 8:18
Flick, Bayern
Négyszer ünnepelhettek gólt a Bayern játékosai Fotó: Andreas Gerbert Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem napra pontosan egy évvel ezelőtt a Bayern München–Dortmund rangadón debütált a Bundesligában a bajorok vezetőedzőjeként Hans-Dieter Flick. A 2019. november 9-én lejátszott meccset nevezhetjük sorsfordítónak nemcsak a Bayern, hanem a teljes európai futball szempontjából. Előtte a német rekordbajnok Niko Kovač vezetésével olyan volt, mint egy rozoga szék, könnyedén összecsuklott, ha komolyabb nyomást gyakoroltak rá. És ehhez még csak nagynevű ellenfél sem kellett, a horvát edző sírjába az Eintracht Frankfurt verte az utolsó szöget, amikor 5-1-re kiütötte a Bayernt.

Aztán Kovač ment, és a segédedzői szerepből előrelépett Flick kapta meg a marsallbotot, a többi pedig, ahogy mondani szokták, már történelem. Egy éve a Bayern 4-0-ra kiütötte a Dortmundot, és megindult azon az úton, amelynek a végére Európa legjobb csapata lett, letarolta a Bajnokok Ligáját, ami mellett a Bundesliga és a Német Kupa megnyerése szinte magától értetődő volt. Azóta sem adta alább a Flick-féle bajor gépezet, amelynek egyetlen foltocska került eddig az idénybeli makulátlan mérlegébe, amikor a Hoffenheim otthonában váratlan 4-1-es vereséget szenvedett. Ezen kívül azonban az összes tétmeccsét megnyerte a Bayern, kedden például 6-2-re intézte el a BL-ben a Salzburgot, amely Szoboszlai Dominiket is bevetette.

– A mentalitásunk és a győzelem iránti elkötelezettségünk topon van – szögezte le Flick a Dortmund elleni rangadót megelőző sajtótájékoztatón. – Edzőként mindig kritikusnak kell lennem a csapatommal, de muszáj tisztázni, hogy amit az elmúlt hetekben elértünk, az nagyszerű volt.

Dortmundban Erling Hålandban bízhatnak, aki tíz tétmeccsen tíz gólt számlál az idényben, a hétközi FC Bruges ellen 3-0-ra megnyert BL-meccsen is duplázott. A sárga-feketék is kiváló formában várják a rangadót, hiszen a Bayernhez hasonlóan csak egyszer kaptak ki a Bundesliga-idényben (az Augsburgtól 2-0-ra), a többi bajnokijukat viszont megnyerték. – Magunkra kell koncentrálnunk, mert a Bayern összességében nagyon jó – árulta el a Dortmund edzője, Lucien Favre. – Letámadnak, kockázatot vállalnak, aminek megvannak az előnyei, de a hátrányai is. Nagyon jól kell védekeznünk.

Ezzel elvileg nem lehet gondja a Dortmundnak, ugyanis övé a legjobb védelem az idényben, mindössze két gólt kapott az eddigi hat fordulóban. Igaz, a Bayern meg a legtöbb találatot szerezte, 24-et. Ráadásul Robert Lewandowskinak nagyon megy a volt csapat ellen: a lengyel csatár 12 bajnokin 16 gólt ért el a Bayernben a Dortmund ellen. A két csapat múltja is a bajoroknak kedvez, 25 dortmundi győzelem és 29 döntetlen mellett 48-szor a müncheniek nyertek a párosításban a Bundesligában.

A Bayernben Alphonso Davies térdsérülés, Niklas Süle és Joshua Zirkzee pedig pozitív koronavírus-teszt miatt nem játszhat, a Dortmundban pedig a régóta sérült Schmelzer és Zagadou mellett Emre Can és Mats Hummels játéka is kérdéses.

– A két legjobb német csapat néz szembe egymással. Akárki nyer, az nagy önbizalmat kap a folytatáshoz – jelentette ki Serge Gnabry, a Bayern támadója. És amit még biztosan kap a győztes, az a pontelőny a tabella élén, hiszen jelenleg 15-15 ponttal, holtversenyben áll a két a klub az első helyen.

A Bundesliga hétvégi fordulójában nemcsak német, hanem magyar rangadót is rendeznek, ugyanis és csapata, a Leipzig Freiburgját fogadja hazai pályán.

Bundesliga, 7. forduló

Péntek

Werder Bremen–Köln 1-1 (0-0). Gól: Bittencourt (82. – tizenegyesből), illetve Moisander (67. – tizenegyesből)

Szombat

RB Lepzig–Freiburg 15:30 (tv: Sport 2)

Union Berlin–Bielefeld 15:30

Mainz–Schalke 15:30

Augsburg–Hertha 15:30

Stuttgart–Frankfurt 15:30

Dortmund–Bayern München 18:30 (tv: Sport 1)

Vasárnap

Wolfsburg–Hoffenheim 15:30

Leverkusen–Mönchengladbach 18:00 (tv: Sport 2)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.