Szoboszlairól még nem hallott a Fradi korábbi izlandi légiósa

Tizennégy mérkőzés jutott Kjartan Finnbogasonnak a magyar első osztályban. Az egykor a Celticben is megfordult izlandi csatárt Thomas Doll kérésére szerződtette a Ferencváros, a német edző menesztését követően utódja, Szergej Rebrov nem számított rá, végül egy szezon után továbbállt Magyarországról. A 34 éves támadó szerint kemény, harcos lesz az Európa-bajnokságon való részvételről döntő csütörtöki mérkőzés. Finnbogason a veszélyes izlandi pontrúgásokra hívta fel a figyelmet, és óva intett minket attól, hogy a Nemzetek Ligája eredményeiből vonjunk le következtetéseket.

2020. 11. 11. 7:20
null
Az izlandi csatár nem tudta kiszorítani Böde Dánielt a Fradi kezdőcsapatából Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan Magyarországon játszik hazája válogatottja az Európa-bajnokságon való részvételért. Követi a mérkőzést?

– Persze, izlandi vagyok, tisztában vagyok azzal, hogy fontos és kemény meccs vár ránk csütörtökön. A magyaroknak sem lesz könnyű, de gondolom, ők sem számítanak sétagaloppra.

Ezt szövetségi kapitánytól kellene megkérdezni. A 2016-os Európa-bajnokság emlékei alapján valóban nem lesz könnyű, sőt, ha a románok elleni play-off meccsüket vesszük, akkor meg pláne. De mi a helyzet a Nemzetek Ligájával?

– Izlandon ez nem beszédtéma. A Nemzetek Ligájában valóban nem szerepel valami fényesen a csapat, a Lars Lagerbäcket váltó kapitány, Eric Hamrén ebben a sorozatban több tehetséges fiatalnak is megadta a lehetőséget. Ugyan nem jöttek az eredmények, de amikor igazán fontos volt, például a Románia elleni meccsen, akkor összeszedték magukat a fiúk. A magyarok ellen sem lesz baj a motivációval.

Az izlandi csatár nem tudta kiszorítani Böde Dánielt a Fradi kezdőcsapatából
Fotó: MTI

Milyen izlandi válogatottra számítsunk?

– Keményre, harapósra. De aki azt hiszi, hogy csak rombolni tudunk, az téved. Elismerem, nem az izlandi foci a leglátványosabb Európában, de az Evertonban, Carlo Ancelotti keze alatt játszó Gylfi Sigurdsson klasszis játékos, és szerintem a Burnley csatára, Jóhann Gudmundsson és a hollandiai Aalkmarban légióskodó Albert Gudmundsson is megkeserítheti a magyarok életét. Hamrén nagyobb hangsúlyt helyez a labdatartásra, mint az elődje, próbálja pontosan, precízen felépíteni a csapatjátékot. Továbbra is fontos fegyverünknek tartom a pontrúgásokat: egy-egy szöglet vagy szabadrúgás komoly nehézségeket okozhat az ellenfél kapuja előtt.

Ha már szóba hozta a pontrúgásokat, ebben nem állunk rosszul, nálunk játszik

– Bevallom, sajnos még nem hallottam róla, de kíváncsian várom, mire lesz képes a mi válogatottunk ellen. Én Sigér Dávidot és Dibusz Dénest ismerem a jelenlegi magyar keretből. Ők a csapattársaim voltak a Ferencvárosban.

Nem töltött nálunk sok időt, a 2018–19-es szezonban 14 meccsen szerepelt a Fradiban. Miért csak egy szezonra maradt?

– Megesik az ilyen a futballban. A korábbi edző, Thomas Doll szorgalmazta a leigazolásomat, de mivel őt elküldték az ötödik forduló után, ezzel borult minden. Doll utódja, Szergej Rebrov a saját embereiben bízott, én pedig alig kaptam lehetőséget. Pedig nem is volt rossz a gólátlagom, az egyik Magyar Kupa-meccsen mesterhármast értem el. Szerepeltem hazai pályán a Maccabi Tel-Aviv elleni Európa-liga-selejtező mérkőzésen, ha néha eszembe jut, feláll a hátamon a szőr. Fantasztikus volt a hangulat a Groupama Arénában. A magyar szurkolók szenvedélyesen szeretik a focit, és ez mélyen belém ivódott.

Hogy megy a sora mostanában?

– A Fraditól visszatértem Dániába, az előző szezonban 42 meccsen 21 gólt szerezve gólkirály lettem a Vejlében. A nyáron újra váltottam, az AC Horsenshez szerződtem, és jól érzem magam itt. Ismerős a közeg, annak idején innen igazoltam a Ferencvároshoz. Szóval minden rendben van velem. Már várom a csütörtöki meccset.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.