Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Willi Orbán: A győzelmi kényszert ki kell érdemelni

Willi Orbán szerint az RB Leipzig jó úton jár, amit bizonyítanak a Bundesligában és a Bajnokok Ligájában elért eredményei, és ideje annak, hogy a csapat végre jelentős trófeát nyerjen. A 18-szoros magyar válogatott, 28 éves védő minderről a Nemzeti Sportnak adott interjújában beszélt, említést tett a saját szerepéről, a nehéz, ám sikeres évről, a válogatott érzelemdús sikereiről, és arról is, hogy mi vár Lipcsében Szoboszlai Dominikra.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2020. 12. 28. 10:14
Willi Orbán ellenfélként tér majd haza Németországba Fotó: Szabó Miklós Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terjedelmes interjút adott a Nemzeti Sportnak az RB Leipzig 18-szoros magyar válogatott középső védője. A Németországban nevelkedett futballista a tavalyi térdműtétje után az év nagy részében lábadozott, kiszorult a lipcseiek kezdőcsapatából, és akkor nem hitte volna, hogy pályafutásának az egyik legjobb esztendejét jelenti 2020. Erről ezt mondta:

– A sérülésem utáni időszak nagy lépést jelentett hátrafelé, most viszont arról beszélünk, hogy erőnlétileg és mentálisan sem éreztem még ennyire a topon magam. Huszonnyolc évesen optimális futballistakorban vagyok, és bízom benne, hogy még nem értem el a csúcsformámat. Tapasztalat, kiegyensúlyozottság, erős test és szilárd akarat – nagyjából ez a recept a profi futballban. Évek óta a legmagasabb szinten kell megállnom a helyem, és nagyon motivál, hogy ne csak fél évig vagy egy idény erejéig nyújtsak jó teljesítményt. A mostani időszakban viszont a regeneráció mögött kicsit minden háttérbe szorul. Ismerem a testemet, tudom, mire képes ez a gép, de csak akkor lehet csúcsra járatni, ha az adott mérkőzés után minden a pihenés, az alvás és a feltöltődés körül forog.

 

Willi Orbán ellenfélként tér majd haza Németországba
Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

 

A Leipzigről szólva elsősorban azt emelte ki, hogy a csapat sokkal több nemzetközi tapasztalattal van felvértezve, hiszen elődöntőt játszott a Bajnokok Ligájában. Ebben a sorozatban találkozhat a legkeményebb ellenfelekkel, játssza a legintenzívebb meccseket, és a négy közé jutás, valamint az, hogy az ősz végén továbblépett a csoportjából, azt mutatja, jó úton jár. Emellett a játékosok közelebb kerültek egymáshoz, erősebb lett a csapategység, mint egy évvel ezelőtt. Remek szakember irányításával dolgozunk, jó futballt játszunk, úgyhogy bizakodhatunk a jövőt illetően. Julius Nagelsmann irányításával a Leipzig többet birtokolja a labdát, a passzoló játékos több lehetőség közül választhat. A csapat taktikailag nagyon rugalmas, a játékosok akár egy meccsen belül is tudnak váltani.

Arra a kérdésre, hogy személy szerint mi jut majd eszébe erről az esztendőről, Willi Orbán ezt felelte:

– Őrült egy év volt, az biztos. A járvány minden ember emlékezetébe beleégett, nekünk, labdarúgóknak meg kellett barátkoznunk a zárt kapus meccsekkel, de igyekszem a szépre emlékezni. A klubcsapatommal és a válogatottal egyaránt sok szép pillanatot éltem át, az Izland elleni győzelem pályafutásom egyik legérzelemdúsabb estéje volt. A nemzeti csapatban játszott meccsek másféle kihívást jelentenek, elvégre ott nincsenek meg azok az automatizmusok, amelyeket a klubcsapatában elsajátít a játékos. Emiatt sokkal többet kell beszélni a társakkal, sokkal nagyobb szerepet kap a helyezkedés, a védekezés.

 

Az RB Leipzig a Bundesliga, és már Európa egyik élcsapata, de még adós egy trófeával. A szurkolói elvárják a jó szereplést, a győzelmeket, és nyilván a kiugró sikereket is. Willi Orbán egyet is ért velük:

– A győzelmi kényszert ki kell érdemelni. Csak akkor elvárás minden mérkőzésen a három pont megszerzése, ha a korábbi évek eredményeivel a csapat ezt megalapozta. A nyomás része a profi futballnak, együtt kell élni vele. Egyfajta küldetésnek tekintem, hogy aranyérmet nyerjek a csapattal. Távozni és visszavonulni sem akarok úgy, hogy nem nyertem trófeát a Leipziggel. Ehhez a Német Kupában kell a legkevesebb meccset megnyerni, de természetesen a Bundesligát és a Bajnokok Ligáját sem engedjük el. A német bajnokságban minden évben ott van a Bayern München, amelynek éppen az a legnagyobb erőssége, hogy amikor elő kell lépni és erőt demonstrálni, megteszi. Annyit tehetünk, hogy hiszünk magunkban, a lehető legtöbb meccset nyerjük meg, és bízunk benne, hogy ezzel megszorongathatjuk a rekordbajnokot. A Bajnokok Ligájában egyelőre nem szabad messzebbre tekinteni a Liverpool elleni nyolcaddöntőnél, mert már ott is két tökéletes nap és legalább száznyolcvan perc tökéletes futball kell a továbblépéshez.

A saját szerepéről nem szeret nyilatkozni, az interjúban is csak annyit mond, hogy a Leipzig kapja a legkevesebb gólt a Bundesligában, azaz a védelme stabil, és ennek a védelemnek aligha érdemtelenül a tagja. Természetesen nem lehetett kihagyni a lipcsei szerződőse kapcsán felvetődő kérdést sem: mi vár a magyar középpályásra?

– Nagy konkurenciaharc. Az osztrák bajnokságot nem lehet összehasonlítani a Bundesligával, sokkal intenzívebb edzések és meccsek várnak rá, de mivel mindössze húszéves, még sokat fejlődhet. A válogatottnál az első perctől igyekezett magára vállalni a felelősséget, és bizonyította, már most tud segíteni a csapatnak. Megkönnyítheti a beilleszkedését, hogy perfekt beszél németül, Julian Nagelsmann sok újdonságot mutathat neki. „Gulával” évek óta bizonyítunk a német bajnokság egyik legerősebb csapatában, Dominikban is megvan a lehetőség, hogy idővel eljusson erre a szintre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.