Liu Shaolin Sándor két vírusfertőzés után indul az Eb-n

Gdańskban péntek délelőtt 10 órakor a selejtezőkkel megkezdődik a rövid pályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnoksága. Válogatottunk tavaly a debreceni Eb-n négy aranyérmet és három ezüstöt szerzett; azaz egészen pontosan Liu Shaoang két első és két második, Liu Shaolin Sándor két első és egy második hellyel zárt. Ezt a nívót bizony nem lesz könnyű tartani.

Magyar Nemzet
2021. 01. 21. 16:45
null
Budapest, 2017. október 1. Liu Shaolin Sándor (b) és a kínai Han Tien-jü az 1000 méteres táv nyolcaddöntőjében a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának első állomásán a budapesti BOK Csarnokban 2017. október 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2018-as phjongcshangi olimpián győztes váltónkból Liu Shaoang összetettben és 1500 méteren, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor 500 és 1000 méteren várja címvédőként az Eb-t. Legjobbjaink azonban közel egy éve nem versenyeztek. A koronavírus-járvány többször megtépázta a felkészülésüket, ezzel párhuzamosan pedig sorra törölték a versenyeket a naptárból, vagyis meglehetősen nehéz és monoton időszak után méretik meg magukat Gdanskban.

– A versenyzőink fejébe ugyan nem látok bele, de különösebb vibrálást nem érzek. Kellő izgalmat igen, hiszen mindenki várta már, hogy versenyezhessünk, s ha kicsivel nagyobb is a feszültség valakiben, mindez szerintem az első futam után rendeződik – mondta el a magyar szövetség honlapján Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere.

– Természetesen az, hogy majdnem egy éve voltunk legutóbb ilyen szituációban, nem könnyű, de másoknak sem az. Persze a versenyhelyzet különleges: éles szituációban kell nagyon gyorsan és jó döntéseket hozni, ám úgy vélem, hogy ezek a reflexiók nem törlődnek, nem »felejtődnek el« ennyi idő alatt. Vagy legalábbis hamar visszajönnek. De hangsúlyoznám: a helyzet számunkra is új – és persze új mindenki másnak. Magam is kíváncsian várom, ki hogyan alkalmazkodik hozzá. A mentális állapot mellett persze a fizikai is rendkívül fontos, ennek kapcsán sem mondhatom, hogy olyan nagyon könnyű csúcsformába hozni a versenyzőket, pláne ennyi leállás után… – fogalmazott a szakvezető.

A húszfős olimpiai keretünkből mindössze négyen vannak, akik nem kapták el a koronavírust, ugyanakkor többen – köztük Liu Shaolin Sándor – kétszer is megfertőződtek. Ezt olimpiai bajnokunk a napokban a Nemzeti Sportnak árulta el.

– Két hónapon belül kétszer is elkaptam. Az első volt a rosszabb, mert bár akkor nem volt semmilyen tünetem, új volt az egész. A második alkalommal már voltak tüneteim is – mondta el Liu Shaolin, de olimpiai bajnokunk most már kiváló formában érzi magát, és arra készül, hogy az Eb-n a váltóval is nyerjen. Debrecenben hiába haladt át elsőként a célvonalon, a mieinket kizárták.

Tavaly a debreceni Eb-n taroltak a és ahogy látható, Shaoang egy ezüsttel jobb volt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Gdańskban az amerikai születésű Krueger John-Henry honosítása óta először szerepelhet a magyar váltó a legerősebb összeállításában, azaz a Liu fivéreket és Burján Csabát is felvonultatva. Tavaly az 1000 méteren 2018-ban még amerikai színekben olimpiai ezüstérmes Kruegert sérülése, Burjánt az egyéves eltiltása ejtette ki a válogatottból. (A váltóval olimpiai bajnok Burjánt azért tiltották el, mert 2019-ben december elején egy Kínát sértő mondatot tett közzé Instagram-oldalán a sanghaji repülőtéri várakozás pillanatait és a tömeget megörökítve.)

Az Európa-bajnokságon a férfiaknál az egyéni versenyszámokban tőlünk Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry, a nőknél pedig Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka indul; a hölgyeknél legjobbunk, koronavírus-fertőzés miatt esett ki a csapatból.

Az Eb-re a hagyományosan erős hollandok és oroszok a legjobb csapatukkal érkeztek. A kontinensbajnokságot elzártan, azaz buborékban rendezik meg. A szállodát nem lehet elhagyni, nincs közösségi étkezés, az ételeket a szobába viszik. Bánhidi Ákos problémaként azt említette, hogy az első éjszaka kabátban kellett aludniuk, de már sikerült felfűteni a szálláshelyükként szolgáló hotelt, és a magyar válogatottból senki nem fázott meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.