Még a csoport első helye is meglehet a kijevi Eb-selejtezőkön

A magyar férfi kosárlabda-válogatott pénteken este az osztrákok legyőzésével már kijutott a 2022. szeptember 1-jén kezdődő Európa-bajnokságra, ám még nem ünnepelhetett, mert van még két mérkőzése a selejtezőkből. Vasárnap este ismét Ausztria lesz az ellenfél, és ha nyer, hétfőn az ukránok ellen már a csoport első helyéért léphet pályára. Ivkovics Sztojan elmondta, óvni akarja a játékosait, ezért például Benke Szilárd ezúttal nem lesz tagja a csapatnak.

2021. 02. 21. 7:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boldogság volt, ünneplés nem. A magyar férfi válogatott pénteken este hatalmas csatában, hosszabbításban 83-81-re legyőzte Ausztriát a kijevi Európa-bajnoki-selejtezőtornán, és ezzel 2017 után jövőre is részt vehet az Európa-bajnokságon, amelynek négy ország, Csehország, Olaszország, Grúzia és Németország ad majd otthont. Normális esetben ilyenkor nagy ünneplést tart a küldöttség, ám ez most elmaradt, ugyanis a csapat két nap alatt két meccset játszott – csütörtökön Szlovénia volt az ellenfél –, ezért mindenki holtfáradt volt, ráadásul vasárnap és hétfőn újabb két mérkőzés következik.

És ennek a két mérkőzésnek komoly tétje lesz, a csoport első helyének a gazdája ugyanis még nem dőlt el. Szombaton délután a házigazda ukránok 70-65-re legyőzték a szlovénokat, és ezzel nagy szívességet tettek maguknak, valamint a magyar válogatottnak is. A képlet ugyanis egyszerű a csoportban: Ausztria már kiesett, és ha a magyar együttes mind a két hátralevő találkozóját megnyeri, akkor egy vereséggel mindenkit maga mögé utasít a csoportban.

 

Ivkovics Sztojan áhítozik a csoportelsőségre, de kímélni is szeretné a játékosokat
Fotó: Fiba.com

 

Ennél tovább most nem érdemes menni, hiszen vasárnap este az osztrákok elleni második meccs lehet majd a kiinduló pont a további számolgatásokhoz. A magyar válogatott tagjai a szombatot regenerálódással töltötték, délelőtt egy rövid, laza edzésen vettek részt, délután pedig megnézték az Ukrajna–Szlovénia mérkőzést.

– Az ukránok nagyon jól kosárlabdáztak – osztotta meg a véleményét a Magyar Nemzettel Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány. – Látszott, mennyire számít az, hogy pihentebben várhatták a szlovénokat, akik bár pénteken nem játszottak, most tompábbak és pontatlanabbak voltak, mint ellenünk. Számunkra most az a fontos, hogy ismét megverjük az osztrákokat, a többit pedig majd meglátjuk. Természetesen szeretnénk a csoport első helyén végezni, mert akkor az Európa-bajnokság sorsolását kedvezőbb helyzetből várhatjuk majd, de nagyon lényeges feladat az is, hogy minden játékos egészségesen térhessen haza. Felszabadultan játszhatunk már, hiszen az alapvető célunkat elértük. Ez nekem elsősorban a fiatalok miatt volt fontos. Benke Szilárd, Váradi Benedek vagy Filipovity Márkó nagyon sokat tettek ezért a sikerért. Mi a csapat idősebb tagjaival 2017-ben Kolozsvárott és Isztambulban átélhettük egy Európa-bajnokság hangulatát, és boldoggá tesz, hogy most ezek a fiatal, remek sportemberek is megkapják ezt a lehetőséget.

A játékosok óvása miatt lesz változás a csapatban vasárnap este – a meccs 19 órakor kezdődik, és az M4 Sport élőben közvetíti –, a pénteki mérkőzés egyik hőse, Benke Szilárd például kisebb sérülés miatt biztosan nem játszik. Nem százszázalékos Eislingfeld János sem, de nála van esély arra, hogy mintegy tíz percet pályára léphet, erről majd a csapat orvosa dönt a kezdés előtti órákban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.