A kajakos klasszis, aki fociban a férfiakkal is felveszi a versenyt

A moszkvai olimpia bronz- és a szöuli olimpia ezüstérmese, a világbajnok Rakusz Éva csütörtökön ünnepelte a hatvanadik születésnapját. Elégedetten és boldogan tekint vissza a versenyzői és edzői pályafutására, s a vele készült interjúból az is kiderül, fociban a férfiakkal is felvette a versenyt.

Magyar Nemzet
Forrás: MKKSZ2021. 05. 14. 12:35
null
Rakusz Éva elégedett a pályafutásával Forrás: MKKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rakusz Éva Tiszaújvárosban nevelkedett, ma is ott él és foglalkozik a gyerekekkel. Rájuk gondolva némi nosztalgiával tekint vissza a saját pályafutására, ahogy arról a Magyar Kajak-kenu Szövetség honlapjának adott interjúban beszélt.

„Sajnálom, hogy egyre inkább beszippantja őket a profi világ, és már fiatalon is komoly nyomás alá kerülnek, míg a mi korunkban ilyenről szó sem volt. Emlékszem, a moszkvai olimpia után 50 ezer forintot kaptam a bronzéremért, és vettem egy Trabant kombit úgy, hogy bele kellett még pótolnom 25 ezret. Manapság viszont sokkal nagyobb a tét” – jegyezte meg, majd azt is elmesélte, ő hogyan kezdett el kajakozni:

„Anyukám egyedül nevelt minket a bátyámmal. Sokat voltunk a játszótéren focizni, és a kajakosok minden nap mellettünk mentek edzésre. Egyik alkalommal szóltak, hogy nincs-e kedvünk kimenni. Végül ott is ragadtunk. Kiss Laci bácsi, az alapító, illetve Balázs Katalin edzett minket. Az első versenyemen Tokajban, még eszkimóban harmadik lettem, a rá következőn második, a harmadikon pedig győztem. 1975-ben jött át Farkas Zoltán Miskolcról, és onnantól az ő kezei alatt dolgoztam. Az ifi válogatottban nem értünk el komolyabb eredményt, pedig akkor is keményen dolgoztunk. Amikor viszont 19 évesen felkerültem felnőttbe, jöttek a sikerek.”

Olyannyira, hogy 19 évesen kijutott a moszkvai olimpiára, ahol Zakariás Máriával bronzérmes lett kajak kettes ötszáz méteren.

Rakusz Éva elégedett a pályafutásával
Fotó: Magyar Kajak-kenu Szövetség

A következő években a sportág meghatározó alakja lett. Az 1981-es, nottinghami világbajnokságon csak kevéssel lemaradva a kajakkirálynőtől, a nyolcszoros olimpiai bajnok Birgit Fsichertől ezüstérmet szerzett, a teljesítményét itthon annyira elismerték, hogy abban az évben ő lett az év női sportolója.

Los Angelesben akár nyerhetett is volna, az előolimpián mindenesetre legyőzte Birgit Fischert. A nehéz időkről és a folytatásról így beszélt:

„Pont Dunavarsányban voltunk edzőtáborban, amikor megtudtuk, hogy nem megyünk az olimpiára. Ott nagyon sokan összetörtek, mert valakinek az volt az utolsó lehetősége, de én úgy voltam, hogy folytatom még tovább. Jó döntés volt, mert 1986-ban világbajnok lettem, majd Szöulban egy nagyon jó négyessel (Géczi Erika, Kőbán Rita, Mészáros Erika, Rakusz Éva) nyertünk ezüstérmet. Közel álltunk a győzelemhez, és én akkor mondtam is, hogy a következőnek már aranynak kell lennie. Ez végül be is jött, mert 1992-ben nyert a négyes, csak akkor én már nem tudtam ott lenni, mert egy vastagbélfekély miatt abba kellett hagynom az élsportot 1989-ben.”

Rakusz Éva, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Prima primissima díjasa
Fotó: Boon.hu

Rakusz Éva azért is volt feltűnő jelenség a sportágban, mert nő létére – a nyolcvanas években! – az edzőtáborokban együtt futballozott a férfiakkal. Mindkét lábával gond nélkül dekázott, kimondottan jól bánt a labdával. Később levezetésképpen és a maga szórakoztatására női csapatban játszott is, s a tanítványai közé ma is beszáll. Sőt, az edzéseket is végigcsinálja velük a vízen.

„Amíg bírom, addig ez így is lesz, meg amíg beférek a hajóba, de ezzel szerencsére nincs baj” – fűzte hozzá. Másik szenvedélye a motorozás, aminek ma is hódol.

„Ha visszagondolok, semmit se csinálnék másképp. Azt gondolom, hogy ez az élet nekem tökéletes volt, mindent megcsináltam, amit akartam” – jelentette ki boldogan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.