„Egyszer az olimpiai bajnokot is el lehet kapni”

A női vízilabda-válogatottunk hazai terepen folytatja a felkészülést a kevesebb mint egy hónap múlva kezdődő tokiói olimpiára. Bíró Attila szövetségi kapitány az előttük álló hetekre tervezett programról, illetve az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban és a Görögországban szerzett tapasztalatokról nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

2021. 06. 23. 17:19
Bíró Attila
Bíró Attila Forrás: facebook.com/waterpolo.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felkészülési időszak hajrájába értek olimpikonjaink, ugyanis mához egy hónap múlva kezdetüket veszik a XXXII. nyári ötkarikás játékok. Kemény edzéseken van túl a női vízilabda-válogatott is, amely az olimpiáig hátralévő hetekben sem fog lazsálni, de Bíró Attila vezényletével a külföldi kalandokat követően immár hazai környezetben készülnek pólósaink. Július első hetében egy közös edzőtáborban a kanadai csapat is csatlakozik hozzájuk, mielőtt július 16-án a férfiválogatottal egyetemben útra kelnének Tokióba.

A magyar hölgyek a trieszti olimpiai kvalifikációs tornát nyerték meg, és remek teljesítménnyel szereztek kvótát, a múlt héten pedig egy másik fontos viadalon, a világligában is döntőbe jutottak: a szombati fináléban 14-8-ra győzte le őket az amerikai válogatott.

Utóbbi kiismerésére bőven volt lehetősége a mieinknek, ugyanis a világliga előtti felkészülési időszak alatt két hetet az Egyesült Államokban töltöttek az olimpiai bajnok vendégeként. Négy mérkőzést játszott egymás ellen a két csapat, mindannyiszor a házigazda került ki győztesen ezekből az összecsapásokból.

Bíró Attila szerint önbizalomlöketet adhat csapatának az Athénban szerzett ezüst
Fotó: Facebook.com/waterpolo.hu

– A közvetlen olimpiai felkészülésnek két fontos állomása volt: az egyik az amerikai edzőtábor, a másik a világliga döntője Athénban. Kaliforniában szenvedtünk, az időeltolódás miatt is nehéz dolgunk volt, emellett embert próbáló edzésprogramot csináltunk végig. A lejátszott mérkőzések azonban támpontként szolgálnak – fogalmazott Bíró Attila. – A világliga európai selejtezőtornájának megnyerése után a csapat megmutatta az oroszlánkörmeit azzal, hogy egy hónappal az olimpia előtt bejutott egy rangos nemzetközi torna döntőjébe. Tisztában vagyunk azzal, hogy ezt nem lehet az olimpiához, a világbajnoksághoz vagy az Európa-bajnoksághoz hasonlítani, de a világliga egy elég komoly erőfelmérő volt ahhoz, hogy örülni tudjunk az eredménynek, valamint megállapíthassuk, mi működik jól, és miben kell még fejlődni. Fontos, hogy a csapat most kapott egy olyan adrenalin- és önbizalomlöketet, amivel könnyebb lesz a hátralévő egy hónapban dolgozni – tette hozzá a szövetségi kapitány, aki kérdésünkre azt is elmondta, mit gondol az Egyesült Államok válogatottjáról.

– 2012 óta az amerikaiak számítanak a fő esélyesnek. Azt a csapatot remek fizikai adottságú játékosokkal erősítették meg, nagyon sok emberből válogathatnak. Mi itt abból főzünk, amink van. Ugyanakkor nem sok csapat van, amely egyáltalán meg tudná szorítani az amerikai válogatottat. A magyar az egyik, amely képes lehet erre, sőt akár le is győzheti. Ha sokszor nem is, de egyszer meg lehet verni ezt a csapatot. Az eredmény legutóbbi mérkőzésünkön is csalóka volt, mert nem álltunk messze a győzelemtől. Bízom benne, hogy még tudunk javulni az olimpiáig. Mindennek klappolnia kell ahhoz, hogy megverjük őket.

Hogy kikkel próbálja meg végrehajtani ezt a bravúrt, azt rövidesen nyilvánosságra hozza. A szövetségi kapitány az ötkarikás játékokra tizenhárom tanítványát viheti magával, de a mérkőzésekre csak tizenkét pólóst nevezhet. Bíró Attila fejében már kirajzolódott, kik tartanak majd vele Tokióba, elképzelésein csak sérülés esetén változtatna, de reméli, hogy ez elkerüli a csapatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.