A futballista, aki Eb-t nyert Angliának és Németországnak is

Véghez vitte a lehetetlent Lukas Nmecha, aki négy év alatt másodszor szerzett győztes gólt egy labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében, csakhogy más-más ország színeiben. A tegnapi Németország–Portugália U21-es Eb-finálé másik érdekessége az volt, hogy két olyan nemzet játszott, amelyek a magyar válogatott ellenfelei lesznek a közelgő felnőtt Eb-n, de a keretértékek alapján a korosztályos csapataik is sokkal erősebbek Marco Rossi együttesénél.

2021. 06. 07. 10:48
Nmecha
Team photo, team, team, team photo, Lukas NMECHA (GER) with trophy, cup, trophy, award ceremony, jubilation, joy, enthusiasm, Germany-Portugal 1-0, football U-21, FINAL UEFA Under21 European Championship 2021 in Hungary / Slovenia on 06.06.2021 in Ljubljana, Stozice Stadium. (Photo by Frank Hoermann/SVEN SIMON / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON Forrás: Europress_AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap este ért véget a magyar–szlovén közös rendezésű U21-es labdarúgó Európa-bajnokság, amely abból a szempontból mindig különleges a korosztályos tornák között, hogy ezt már a legnagyobb futballnemzetek is értékmérőnek tartják. A ljubljanai fináléban Németország 1-0-ra legyőzte Portugáliát, s a győztes gól szerzője, az 1998-as születésű Lukas Nmecha máris egyfajta futballtörténelmet írt.

Ugyanő 2017-ben is győztes gólt szerzett egy korosztályos Eb-döntőben, ugyancsak Portugália ellen, de akkor még az U19-esek között, és ami furcsa, hogy Anglia színeiben. Akkor 2-1-es győzelemnek örülhetett, s a második angol találatot szerezte a Chelsea friss BL-győztese, Mason Mount gólpasszából. Bogozzuk ki a szálakat!

Angol után német mezben is Eb-győzelmet érő gólt szerzett Lukas Nmecha Fotó: Europress/AFP

Lukas Nmecha nigériai származású, de Németországban, Hamburgban született, ahonnan a családja fiatal korában Angliában költözött, így az általános iskolát már ott végezte. Ekkor esett meg, hogy egy labdarúgótornán felfigyelt rá a Manchester City, amely az utánpótlásába csábította. A német-angol kettős állampolgárságú szélső-támadó a mai napig a manchesteri klub kötelékébe tartozik, de kölcsönben a belga Anderlechtben töltötte az előző idényt, amelyben 21 gólt szerzett.

A korosztályos válogatottakat az U16-tól kezdve Anglia színeiben járta végig, ami nem meglepő annak fényében, hogy ott élt. Így jött össze neki a 2017-es U19-es Eb-győzelem is az angolokkal. A következő évben már az angol U21-es csapatban is pályára lépett, csakhogy 2019 márciusában kijelentette, hogy elkötelezett a németek iránt, és azóta a német U21-es válogatottat erősíti, amellyel tegnap szintén Európa-bajnok lett, győztes gólt szerezve.

A németek nemrég a Bayern München angol kötődésű tehetsége, Jamal Musiala esetében is jól sáfárkodtak, hiszen a 18 éves középpályás ugyancsak őket választotta Angliával szemben, s a közelgő Eb-n akár Magyarország ellen is pályára léphet a Nationalelfben.

A tegnapi U21-es Eb-döntő a mi szempontunkból azért is érdekes volt, mert két olyan nemzet vívta, amely Magyarország ellenfele lesz a felnőtt Eb csoportkörében. Tanulságos látni, hogy a Transfermarkt keretértékei alapján mind a német, mind a portugál U21-es válogatott több mint kétszer annyit ér (153-153 millió euró), mint magyar csapata (75 millió euró).

E szerint akkor sem lenne esélyünk, ha az ellenfelek a korosztályos csapataikat küldenék pályára. Szerencsére a futball nem mindig így működik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.