Az NB I éllovasánál kerülik a szakmai öngyilkosságot

Új, portugál edzője irányításával nagyszerűen kezdte az NB I-et a Kisvárda, amely a címvédő FTC idegenbeli legyőzése után a Gyirmótót, majd az MTK-t is 2-1-re múlta felül, így három forduló után száz százalékos mérleggel a tabella élén áll. Révész Attila sportigazgatót a fiatalítási tervről kérdeztük, ami miatt edzőt váltott a nyáron, João Janeiro pedig Puskás Ferencet is szóba hozta.

2021. 08. 19. 14:43
null
Budapest 20210813 Labdarúgás 2021 NBI NB1 OTP Bank Liga MTK Kisvárda Fotó Dömötör CSaba Nemzeti Sport Joao Janeiro Czérna Erik Fotó: Domotor Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem téveszt meg minket a jó rajt, mert még élénken él bennem, hogy tavaly a Disógyőr is ragyogóan kezdte a bajnokságot, a végén mégis elbúcsúzott az elsőosztálytól – fogalmazott lapunknak Révész Attila, a Kisvárda sportigazgatója. – Mivel nálunk nem volt nagy fluktuáció a keretben a nyáron, könnyebben indultunk el, mint azok a csapatok, amelyeknek még össze kell állniuk.

 

A Kisvárda előző idénybeli kezdőjéből tulajdonképpen csak Fernando Viana távozott, aki Újpestre igazolt, de mégsem mondhatjuk azt, hogy nem volt jelentős változás a csapat életében, hiszen Supka Attila vezetőedzőt a portugál João Janeiro váltotta. Révész Attila szerint ez azért nem okozott törést, mert tudatosan készültek az edzőcserére, az alapvető játékstílus pedig nem változott.

Az MTK ellen a harmadik győzelmét ünnepelte a Kisvárda Fotó: kisvardafc.hu

– Már a tavaszi szezon végére, Supka Attila vezetésével kialakult az a játék, amelyet tovább szerettünk volna vinni, jó példa volt erre a Paks elleni 5-1-es győzelem, amely előre jelezte, hogy jó úton járunk –  magyarázta Révész. – A szakmai stáb nem cserélődött ki teljesen, gondolok elsősorban Erős Gábor másodedzőre, aki tovább tudta vinni a szellemiséget. Az új edzőt pedig nem érhették nagy újdonságot, mert már az előző idényben többször járt nálam, átbeszéltük a rendszerünket, a játékosok portfólióját, alaposan felkészültünk a csapat átvételére.

 

Bár az eddigi eredmények nem kérdőjelezik meg az edzőváltást, mégis furcsa volt, hogy a Kisvárda nem hosszabbított szerződést Supka Attilával, aki a klubtörténet legjobb eredményét érte el az NB I-es ötödik hely megszerzésével legutóbb. A váltás oka az volt, hogy a klub olyan szakemberrel szerette volna folytatni a munkát, akinek szívügye a fiatalok csapatba építése. – A portugál edzők filozófiájának része a piaci alapon való gondolkodás, értik, hogy létkérdés felnevelni olyan játékosokat, akiket értékesíteni lehet – mutatott rá a sportigazgató.

 

Az összeállítást tekintve ugyanakkor nagy változások nem történtek Kisvárdán, hiszen az első két fordulóban mindössze kettő magyar volt a csapat kezdőjében, legutóbb az MTK ellen pedig már csak Dombó Dávid kapus egyedül. Ám pont ez utóbbi meccs jelezte a fiatalítási szándékot, hiszen a csereként beküldött, 18 éves Czérna Erik főszerepet játszott abban, hogy a Kisvárda 2-1-re fordítani tudott, mivel mindkét gólt eredményező szabadrúgást ő harcolta ki.

 

– Korábban nem lett volna meg a bátorság ahhoz, hogy 1-0-s hátrányban egy rutintalan fiatal lépjen pályára a kispadon sorakozó tapasztalt játékosokkal szemben – jegyezte meg Révész Attila. – Túlzott fiatalítás azonban nem várható, az szakmai öngyilkosság lenne. 

Egészséges mértékben szeretnénk ezt csinálni, mert profi egyesületként továbbra is az eredmény az első, ami mellett az a cél, hogy évről évre megtaláljunk és értékesítsünk egy-két játékost.

 

Hasonlóan vélekedik João Janeiro is, aki kérdésünkre hangsúlyozta, vezetőedzőként örül, hogy van a klubnak saját akadémiája, ahol felfedezhet tehetségeket. – Ha megnézzük az előző csapataimat, sok 16-17 éves játékos volt bennük, úgyhogy ez a feladat egyáltalán nem új nekem – árulta el a portugál, aki Szegeden is dolgozott. – Látom, hogy vannak itt tehetségek, de óvatosnak kell lennünk, mert a nyomás össze tudja törni a futballistákat. Ez a folyamat időt igényel.

 

Janeiro jó véleménnyel van a honi futballról, megemlítette a „mágikus magyarokat” is. – Portugáliában így hívják a Puskás Ferenc-féle csapatot, de azon kívül is sok magyar játékosnak és edzőnek van jó híre mifelénk. Az NB I kemény bajnokság, a magyar futball pedig folyamatosan fejlődik, elég csak megnézni a válogatott nagyszerű teljesítményét a legutóbbi Európa-bajnokságon az olyan nagy csapatok ellen, mint Portugália.

 

A Kisvárda vezetőedzője nehéz meccsre számít a Fehérvár otthonában az NB I következő fordulójában szombaton, de úgy folytatná az idényt, ahogy elkezdte. 

 

Révész Attila még határozottabban fogalmazott: – Mindenhol meglehet az igényünk arra, hogy győztesen hagyjuk el a pályát. A legutóbbi ötödik hely után nem helyezésben, hanem a győzelmek számában fogalmaztam meg az előrelépési célt. Az előző idényben tíz döntetlenünk volt, ezekből kellene minél többet megnyernünk, de a végső helyezésünk attól is függ, hogy az ellenfelek mennyire erősödnek meg idény közben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.