Olasz élmény után horvát erőpróba előtt az Adrián

A magyar női röplabda-válogatott sorsdöntő mérkőzés előtt áll az Európa-bajnokságon. Amennyiben legyőzi Horvátországot (17.00, M4 Sport), akár a legjobb nyolc közé is megnyílhat az útja, vereség esetén a minimális célért, a nyolcaddöntőbe jutásért is remegnie kell.

Novák
2021. 08. 24. 10:28
null
Horvátország , Zadar 20210822 Röplabda EB Magyarország - OLaszország mérkőzés Foto Nemzeti Sport - Földi Imre A képen: Szakmáry Gréta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott a Szlovákia feletti 3-1-es remek győzelemmel kezdte a szereplését az Eb C csoportjában Zadarban (Zára), aztán váratlanul 3-2-re kikapott Svájctól. A vereség azért is bosszantó, mert a magyar csapat láthatóan jobb erőkből áll a helvétnél, de elsősorban lélektani okokból ezt nem tudta érvényre juttatni. Öröm az ürömben, hogy legalább további egy pont volt a két megnyert szett jutalma.

A harmadik fordulóban az egész torna egyik esélyese, a tokiói olimpiát is megjárt, ott a legjobb nyolc között elvérzett Olaszország volt a mieink ellenfele. A vasárnap este – lapzártánk után – véget ért találkozón a magyar válogatott teher nélkül játszhatott, a lengyel szövetségi kapitány, Jakub Gluszak a fiatal játékosoknak is lehetőséget adott, s noha sima, 3-0-s, összességében mégis vállalható vereség lett a meccs vége.

– Összességében elégedett vagyok a látottakkal, bátran játszottunk. A következő két, sorsdöntő találkozóra a potyalabdák kihasználásában javulnunk kell, agresszívabbnak és hatékonyabbnak kell lennünk – értékelte a találkozót Jakub Gluszak.

Az elkoptatott sorsdöntő jelző ezúttal helytálló. A hat csapatból álló csoportból négy jut tovább. A magyar válogatottól ez a minimális elvárás. Ám ha az együttes meg akarja ismételni a 2015-ös bravúrt, amikor a legjobb nyolc közé jutott, akkor a hatos második helyén kellene végeznie. A C csoport csapatai az A csoport gárdáival játszanak keresztben a nyolcaddöntőben, s onnan az első két helyen várhatóan a tokiói olimpia harmadik, illetve hetedik helyezettje, Szerbia, valamint Oroszország lép tovább.

Annak érdekében, hogy a mieink elkerüljék a két ászt, a C csoportot a második helyen kellene zárniuk, amire akkor van esélyük, ha megnyerik a hátralévő két mérkőzésüket.

A mai ellenfél, Horvátország ugyan még hibátlan, de eddigi három meccsén a gyengébbnek ítélt együtteseket, Svájcot, Fehéroroszországot és Szlovákiát győzte le, igaz, tekintélyparancsolóan, egyaránt 3-0-ra.

A magyar válogatott két éve az Eb budapesti csoportjában ugyan 3-0-ra, de három szoros szettben – az utolsót 35-33-ra elveszítve – kapott ki Horvátországtól, idén az Euroligában pedig le is győzte a mai ellenfelét. Az esély természetesen a házigazda mellett szól, de nem lehetetlen a feladat. Ha a mieink elbuknának, akkor szerdán Fehéroroszország ellen kell nyerni a továbbjutás érdekében.

Tegnap Olaszország a várakozásoknak megfelelően legyőzte Szlovákiát, Fehéroroszország pedig Svájcot. Ebből is látható, kisiklás volt a svájciak elleni vereség, de még helyrehozható.

Az állás három forduló után: 1. Horvátország  9 pont (9:0 szettarány), 2. Olaszország 9 (9:1), 3. Magyarország 4, 4. Fehéroroszország 3, 5. Svájc 2, 6. Szlovákia 0.

Hat év után tért vissza

Három olyan játékos szerepel a magyar csapatban, akik már ott voltak a 2015-ös Eb-n is. Szakmáry Gréta és Király-Tálas Zsuzsanna folyamatosan tagja a válogatottnak, Pallag Ágnes azonban az előző két kontinensviadalt sérülés miatt kihagyta.

– Kicsit izgultam is az első meccsen – árulta el, de nagyon örül annak, hogy ismét a válogatott lehet. Szerinte a mieinknek a legrosszabb a sorsolásuk, hiszen három nap alatt három mérkőzést kellett játszaniuk, majd egy szünnap után megint egymás után két találkozó vár rájuk.

– A horvátok fizikailag erősebb felépítésűek és magasabbak, mint mi, ráadásul letisztult röplabdát játszanak, így biztosan nem lesz könnyű dolgunk. Abban az esetben viszont, ha a taktikát betartva játszunk, és mezőnyben össze tudjuk szedni azokat a labdákat, amiket össze kell, akkor biztos, hogy lesz esélyünk ellenük. Remélem, ugyanúgy, ahogy a szlovákok ellen, ezúttal is sikerül kiküszöbölni a hibákat – bizakodik Pallag a horvátok elleni találkozóra hangolva.

Pallag  a tavaszi selejtezők során kényszerűségből feladóátló poszton játszott, de mivel a klubcsapataiban egész évben négyes ütőként játszik, egyáltalán nem bánja, hogy Jakub Gluszak szövetségi kapitány ismét ezen a poszton számít rá.

A borítóképen: Szakmáry Gréta (középen). A forrás: Nemzeti Sport/Földi Imre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.