Liu Shaolin Sándor tömegbukást okozott és megdicsőült Pekingben + videó

Férfi 500 méteren kettős magyar győzelem, férfiváltónk pedig döntőbe jutott az olimpiai kvalifikációs világkupán.

Magyar Nemzet
2021. 10. 23. 13:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók első olimpiai kvalifikációs világkupáján, Pekingben  szombaton nagy reményekkel várhattuk a férfi 1500 méter döntőjét. Bár az elődöntőben honosított versenyzőnket, az amerikai születésű Krueger John-Henryt kizárták, de nem is volt továbbjutó helyen, ugyanebből a futamból viszont Liu Shaolin Sándor a második helyen került be a döntőbe. Liu Shaoang pedig imponáló magabiztossággal nyerte meg a harmadik elődöntős futamot. S a finálé is jól alakult számunkra, Liu Shaoang haladt az élen, bátyja pedig az utóvédet biztosítva nem hagyta, hogy más eléjük kerüljön. Több támadást is visszavert, de aztán három körrel a vége előtt egy kínai mégis megelőzte, amire versenyzőnk rosszul reagált, és ebből tömegbukás lett, négyen is a palánknak csapódtak. Liu Shaolin félmeztelenre vetkőzve tapogatta a hátát, de konstatálhatta, hogy nincs vágás rajta – a korcsolyák pengéje bizony olykor komoly sérülést tud okozni.

Liu Shaoang kimaradt a bukásból, a futamot azonban félbeszakították. Az újraindításnál a kizárt Liu Shaolin már nem lehetett ott, egy kínai és egy belga pedig öngyilkos taktikával kilőtt, felborítva a futamok megszokott koreográfiáját. Ahogyan az várható volt, a két meglógó versenyző nem bírta a saját tempóját, mindketten kifulladtak, de ebben a fura versenyben Liu Shaoang csak a hatodik helyet szerezte meg. Liu Shaolin a nyolcadik, Krueger a huszadik helyezettnek járó világkupa-pontokat kapta meg. (Ezen a távon 36-an indulhatnak majd az olimpián, és a négy világkupás eredményéből mindenkinek a legjobb hármat nézik.)

Az 1500 méter után aztán az 500 méter szenzációsan sikerült a mieinknek, pedig ezen a távon Liu Shaoangot még a csütörtöki előfutamok során kizárták. Szombaton viszont Liu Shaolin Sándor és Krüeger John-Henry a negyeddöntőben és az elődöntőben is megoldotta a feladatát, majd újra fura finálét láthattunk. A startvonalon öten sorakoztak fel, de a második hibás rajtnál a topfavorit kínai Vu Ta-csinget és a kanadai Pierre-Gilles-t is kizárták. Maradtak hárman, és a döntőt az így a legjobb pozícióból indult Liu Shaolin nyerte meg Krueger előtt! S kimondhatjuk, hogy ők ezzel meg is szerezték az olimpiai kvótát. A mihez tartás végett: a világkupákon az aranyérem 10 000 pontot ér, az ezüst 8000-et, a nyolcadik hely már csak 2097-et, a huszadik mindössze 144-et. (A legrövidebb távon 32-en léphetnek jégre az olimpián.)

Női 1500 méteren az elődöntős futamában hetedik lett, összesítésben a 18. helyen zárt. Sziliczei-Német Rebeka a 22. helyen végzett. 500-on Jászapáti Petra a 12., Kónya Zsófia a 16. helyet szerezte meg. S így női válogatottunk tagjai is fontos pontokat gyűjtöttek a kvalifikációban.

Női váltónk még pénteken sajnos nem jutott be a legjobb nyolc közé (az olimpián csak nyolc csapat indulhat), a férfistafétánk azonban igen, amit persze el is vártunk, hiszen ebben a számban Magyarország a regnáló olimpiai bajnok. Váltónk pénteken Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Jászapáti Péter összeállításban megnyerte a negyeddöntős futamát a hollandok előtt, ma viszont az elődöntőben a kínaiak, az olaszok és a kanadaiak ellen a 18 éves Jászapáti helyett egy másik úonc, a 21 esztendős Tiborcz Dániel kapott lehetőséget. Tizenhat körrel a vége előtt a kanadaiak kilökték az olaszokat, tíz körrel a vége előtt pedig a kanadaiak is kicsúsztak, így a mieinknek csak talpon kellett maradniuk; s a kínaiak mögött másodikként zárva beutottak a holnapi döntőbe. Ez nagyon fontos volt az olimpiai kvalifikációban. A magyar váltó a fináléban a koreaiakkal, a hollandokkal, a kínaiakkal és az olaszokkal küzd meg, utóbbiak a zsűri döntésével kerültek be a végjátékba.

Vasárnap az 1000 méter végcsatározásai mellett a három váltóverseny döntőit rendezik; egyéniben Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra is versenyben van, s férfiváltónk mellett a vegyes váltónkért is szoríthatunk, amely az elődöntőben lép jégre.

Borítóképünkön Liu Shaolin Sándor a legfrissebb aranyérmével. Forrás: Twitter/ISU Speed Skating

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.