Több magyar érem a cél a 100 nap múlva rajtoló téli olimpián

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke bízik abban, hogy a pontosan száz nap múlva rajtoló pekingi téli játékokon egynél több érmet nyernek a rövidpályás gyorskorcsolyázók. Szerinte az a realitás, hogy a magyar csapat 16-22 fős lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 27. 8:49
Pyeongchang 2018 Winter Olympics
A tavalyi év sportolója úgy gondolja, hogy 500 méteren a legjobbak az esélyei a vb-n Fotó: Damir Sagolj Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki ne emlékezne Liu Shaolin Sándor nagyszerű befutójára, amellyel a gyorskorcsolyázók férfi váltója megszerezte az olimpiai bajnoki címet 2018-ban, egyúttal Magyarország történetének első aranyérmét a téli ötkarikás játékokon? Már csak 100 nap van a következő téli olimpiáig, amelyet Kínában, Pekingben rendeznek, és ezúttal is a gyorskorcsolyázókban bízhatunk az éremszerzés tekintetében. Elsősorban az egyéni világbajnoki címekkel is rendelkező Liu-testvérekben, Sándor mellett Liu Shaoangban.

A MOB első embere, Kulcsár Krisztián az M1 aktuális csatornának azt mondta, az ötkarikás előkészületek időarányosan jól állnak, lesz olimpia Kínában, amelyen ott lesz a magyar csapat. – Nagy élmény, hogy pont csapatszámban nyertünk, amelyben a legjobban átadható az a fajta örömérzet, ami az egyéni sportágakban nem annyira – utalt a férfiváltó 2018-as phjongcshangi sikerére a sportvezető. – Rövidpályás gyorskorcsolyában ugyanakkor vannak egyéni számok is, drukkolunk, hogy lesz érem, a szívünk mélyén pedig abban is bízunk, hogy nem is egyet, hanem akár kettőt is össze tudunk szedni.

A sportággal kapcsolatban hozzátette, bízik abban, hogy ezekben az években "megteremtődik" itthon a korcsolyázás hagyománya, ennek révén pedig hosszú távon is ott lehetnek majd a magyarok a téli olimpia éremszerzői között. Kulcsár kiemelte: bár bíztak abban, hogy a nyári tokiói játékokhoz képest valamivel sportolóbarátabb lesz a téli olimpia, erről szó sincs.

– Úgy érezzük, a kínai szervezőbizottság minden lehetőséget kihasznál arra, hogy zártan, a lehető legmerevebb struktúrában szervezze meg a játékokat, ami nemcsak a MOB-nak, hanem minden csapatnak fejfájást okoz – fogalmazott a szervezet első embere.

A MOB elnöke szerint ugyanakkor az olimpia várható hangulata – ahogyan a tokiói zárt kapus rendezés sem tette – nem fogja befolyásolni a magyar csapat eredményességét, a körülmények ugyanis mindenkinek egyformák lesznek, így azokat tudomásul veszik, nem búslakodnak miatta.

– Reálisan 16-22 fős magyar csapattal számolhatunk. Ez akkor ugorhat meg, ha a női jégkorong-válogatott kivívja a szereplés jogát, de inkább az egyéni sportágakban van esélyünk a kijutásra. A létszámot az alpesi számok képviselőinek kvalifikációja, illetve a curlingezők esetleges kijutása befolyásolhatja még – elemezte a magyarok lehetőségeit Kulcsár.

A pekingi ötkarikás játékok 2022. február 4-én kezdődik és 20-ig tart majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.