A korábbi csodált, ma is szemrevaló játékos ügynökként darázsfészekbe nyúlt

Dobi Edina az előző évtized ünnepelt röplabdázója volt; nem csak a játéktudása okán. Ma már ügynökként dolgozik, ő próbálja egyengetni az egyik magyar tehetség érthetetlenül kacskaringós útját – többek között a magyar válogatottba. A korábbi center messze nincs jó véleménnyel a magyar szövetségről.

Magyar Nemzet
2021. 11. 08. 9:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dobi Edina őszintén beszélt több kérdésről is az Origónak adott interjúban. Mesélt például a korábbi szövetségi kapitányról, Hollósy Lászlóról, aki elindította a magyar női válogatottat azon az úton, amelynek végén 28 év után ismét kijutott az Európa-bajnokságra. Ez még 2014-ben történt. Az Eb-selejtezőt megelőző világbajnoki selejtezőn az edző a farnciák elleni meccsen 0:2-nél egyszerűen faképnél hagyta a csapatát, amely végül 3:2-re győzött.

– Egy ideig még ment a durcáskodás, de aztán minden a helyére került. Laci azt mondta, hogy a siker az ő kivonulásának köszönhető, az ő speciális pedagógiájának. A kapitányt helyettesítő másodedző, Németh Lajos azt, hogy ha ő nincs, sosem nyerünk. Mi meg tudtuk, hogy ezt a meccset mi, a csajok nyertük meg. Senki más – idézte fel az akkori eseményeket Dobi Edina.

A történet csattanója, hogy Hollósy másfél éve Dobi Edinának köszönhetően kapott munkát a Bundesligában szereplő Suhl csapatánál.

A korábbi center abból sem csinált titkot, hogy a válogatott egykori feladójával, Milovits Júliával – aki aztán elhagyta a nemzeti csapatot, mert Szerbiában akart karriert csinálni – azért különbözött össze, mert a feladó szándékosan nem adott neki labdát.

Dobi Edinát évekkel ezelőtt nemcsak a játékáért, a kiváló blokkjaiért, egylábas felugrásból, a feladó mögül indított „tyúk” ütéseiért csodálták, hanem feltűnő szépségéért. Erről is kendőzetlenül beszélt.

– Igen, tudom, hogy milyen jók a csajok, meg mennyire jó fenekük van a pályán lévőknek. De tudja, mit mondok erre? Engem ez sem zavar. Ha valaki emiatt szeret bele a röplabdába és áll mögénk, lesz a támogatónk, jöjjön – válaszolt arra, hogy a férfiak szeme röplabdát nézve nem csupán a szép megoldásokon akadt meg, majd találó hasonlattal élt: – Ha valaki a csajok kinézete miatt jön ki, az sem baj.

Fotó: Mirkó István

Ön szerint a nők csak a szakmai fortélyok ellesése miatt mennek ki a férfi vízilabda-válogatott meccseire? Ugyan már, ne legyünk álszentek! A röplabda minden szempontból gyönyörű sportág, s ebben az is benne van, hogy mi hogy nézünk ki.

Komoly témákról is szó esett az interjúban. Dobi Edina szerint a magyar szövetség vezetősége messze nem tesz meg mindent a sportág népszerűsítéséért.

– Nagyon sok mindenben el vagyunk maradva. Ma az emberek szájába bele kell tolni a dolgokat és a röplabda semmilyen szinten nincs reklámozva. Néha felbukkanunk, aztán alámerülünk. Én egy szimpla Eb-szereplésnek is sokkal nagyobb feneket kerítettem volna most nyáron. De mi csak annyit fordítunk rá, amennyi minimálisan kell. Többet egy fillérrel sem. Nagyon sokan ülnek ebben a rendszerben, és bele is savanyodtak. Itt elképesztő újítások kellenének. Jó hír, hogy a nyáron elindult talán valami – jelentette ki.

Az Egerben élő egykori játékos egy kényes ügyben is érintett. A talán a legnagyobb magyar tehetségként számon tartott Varga-Inneh Elizabet adminisztratív okok miatt nem lehet magyar válogatott.

Mivel Nagyváradon nevelkedett, Romániában regisztrálták, felnőtt szinten azonban nem volt ott válogatott. Éveken át Nyíregyházán játszott, szeretett volna a magyar válogatottban szerepelni, de Dobi Edina szerint a szövetség ennek érdekében messze nem mozgatott meg minden követ.

– Én csak bizakodni tudok abban, hogy igen, de ennek az esélye most nem sok. Az FIVB legfelső vezetésétől próbáltam, próbálok segítséget kérni. Ez a folyamat jelenleg is tart. De most nagyon őszinte leszek: én az Eliza helyében már elgondolkodtam volna azon, hogy akarok-e egyáltalán abban a válogatottban játszani, amely nem tesz meg mindent azért, hogy ott játszhassak… Mármint a szövetség nem tesz meg, mert a nemzeti együttes tárt karokkal várná őt. Eliza azonban kitart emellett, hogy egyszer neki is szól a pályán a himnusz – mondta a kusza ügyről.

A teljes interjú az Origón olvasható.

Borítókép: Dobi Edina ma már ügynökként dolgozik (Fotó: Origó/Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.