Szexuális zaklatással vádolja a korábbi úszó az ellentmondásos edzőt

Turi György lapunknak nyilatkozva ugyan cáfolta az ellene felhozott bírálatokat, ám Cseh Lászlót követve újabb úszó fedte fel eddig őrzött sérelmeit. Dara Eszter ráadásul mindenkinél súlyosabb vádakat említ, azt állítja, az úszóedző szexuálisan zaklatta.

Magyar Nemzet
2021. 11. 10. 10:42
Dara Eszter
Budapest 20120501 Úszás 2012 Tavasz Bájosok Ligája Dara Eszter úszó Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dara Eszter az Indexnek adott interjúban azt mondja, eleinte kedvelte Turi Györgyöt, sőt mivel a szülei elváltak és csak az édesanyjával élt, pótapjaként tekintett az edzőre. Később aztán megváltoztak a dolgok. Elmesélt több hajmeresztő történetet. Az első 2004-ben, egy amerikai edzőtáborban játszódott le, amikor Dara Eszter csupán 14 éves volt.

– Ott kint azt mondta Turi, hogy ne menjek az idősebb lányok, Reményi Dia és Risztov Éva szobájába, mert esetleg rávesznek arra, hogy ne eddzek olyan keményen, de azért bementem hozzájuk. Másnap az edzésen Gyuri bá’ kihívott a vízből az egyik feladatnál, mert szerinte nem úgy válaszoltam neki, ahogy elképzelte, és szájon vágott. Ez volt az első sokkoló élményem – állítja a korábbi Európa-bajnok úszó.

A 2008-as pekingi olimpián történtek ennél is sokkolóbbak.

– A versenyem előtti napon Turi behívott a szobájába, leültetett maga mellé az ágyra, olvastam azt a papírt, amit a másnapi számmal kapcsolatban adott nekem, majd azt éreztem, hogy elkezdi puszilgatni a nyakamat. Megdöbbentem, aztán csak annyit mondtam, hogy Gyuri bá, ezt nem kéne, majd felálltam, és kimentem a szobából. Utána még egyszer megpróbálta, de aztán már be sem léptem a szobájába – meséli panaszosan Dara Eszter.

Nevezzük nevén, ez bizony szexuális zaklatás. Az úszónő az interjúban ennél cifrább esetet is említett, amelynek egyik versenyzőtársa volt a célpontja.

Dara Eszter szerint Turi György szakemberként is ártott neki, amikor sérülten meghajtotta, majd a műtéte után sem hagyott neki pihenőt.

A korábbi úszónő azt is elmondja, eddig miért nem beszélt minderről:

– Folyton zsaroltak, hogy ha ellenszegülünk, nem kapunk fizetést, meg aztán nem volt rossz dolgunk, Amerikába jártunk edzőtáborba, jó életünk volt, nem akartunk kockáztatni. Anyukám ötéves korom óta egyedül nevelt, nem éltünk túl jó anyagi körülmények között. Vagy eltűröm az edzőnk disznóságait, vagy mehetek a sóhivatalba.

Dara Eszter a mai napig nem tudta túltenni magát a történteken:

– A mai napig bennem vannak ezek a traumák, például ha bemegyek az uszodába, mindig ezek jutnak eszembe, nem pedig az, hogy milyen jó volt úszónak lenni. Persze igyekeztem túltenni magam ezeken az élményeken, de teljesen a mai napig sem sikerült. 

Turi György a Magyar Nemzetnek nyilatkozva korábban cáfolni igyekezett a sajtóban róla megjelent dehonesztáló véleményeket. A Magyar Úszószövetségnek nyilván kínos a kirobbant botrány, de úgy tűnik, a szellemet nem lehet visszatuszkolni a palackba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.