időjárás 27°C Hella 2022. május 27.
logo

Dániát megbüntette a sors és a spanyolok kapusa

Szilágyi
2022.01.28. 20:20 2022.01.29. 07:10
Dániát megbüntette a sors és a spanyolok kapusa

Spanyolország zsinórban negyedszer jutott a férfikézilabda Európa-bajnokság döntőjébe, és sorozatban harmadszor nyerheti meg az Eb-t, miután 29-25-re legyőzte Dániát a magyar–szlovák közös rendezésű Eb elődöntőjében.

Nem mondhatni, hogy alaposan bekezdtek a csapatok. Hat perc után 1-1-re állt a dán–spanyol rangadó a döntőbe jutásért. Egyrészt rengeteget hibáztak a felek, másrészt a sportág két zseniális kapusa, Niklas Landin és Gonzalo Pérez de Vargas mutatott be egy-két jelentős bravúrt. A dán 10-ből ötöt, spanyol kollégája hatból három lövést védett tíz perc alatt. A dánoknál visszatért a franciák elleni középdöntőn pihentetett két extraklasszis átlövő, Mikkel Hansen és Mathias Gidsel. Utóbbit, az Eb egyik felfedezettjét kitüntetett figyelemben részesítették. 

7-4-es dán előnynél kért először időt a spanyol válogatott. A címvédőnek szemlátomást nem ízlett a dánok gyors játéka, a távoli zónából a veszprémi Jorge Maqueda mellett Marcelo Casado durrantott néhány labdát, és a szélen volt veszélyes a spanyol válogatott. A meccs addigi legjobbja pár perccel az első félidő előtt kétperces kiállítást kapott, amiért a kapujából hat méterre kifutva lábbal ért a labdához. A Kiel kapusát egy másik klasszis, Kevin Möller váltotta a rövid terminusra, de ő nem találkozott a labdával. Az ex-szegedi Joan Canellas elkapta a fonalat, de nem csökkent jelentősen a dán előny. A hajrában viszont igen. Aleix Gomes góljaival minimális dán előnnyel mentek szünetre a csapatok.

Sőt a folytatásban utolérte ellenfelét a spanyol válogatott, és Gonzalo Pérez de Vargas, a spanyolok kapusa is elkapta a fonalat. Gomez révén pedig már a spanyolok vezettek, sőt Canellas gólja addig nem látott magasságokba repítette őket. Jakobsen mindennel próbálkozott: időt kért, elővette a hét a hat elleni játékot, lecserélte Landint a kapuban, behozta Jacob Holmot, a franciák elleni meccs emberét. Négygólos hátrányból igyekezett visszakapaszkodni Dánia az utolsó három percben, de nem sikerült, a vége négygólos spanyol győzelem, 29-25 lett. A címvédő zsinórban negyedszer játszhat Eb-döntőt, és sorozatban harmadszor nyerheti meg az Európa-bajnokságot.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Férfikézilabda Európa-bajnokság, elődöntő: Spanyolország–Dánia 29-25

Borítókép: A spanyolok örülhettek a végén (Fotó: MTI)