Fokozódó nyomás, győzelmi kényszer és az életben maradás

A hollandok elleni háromgólos vereség és Bánhidi Bence sérülése után újabb csapás sújtotta a magyar válogatottat. Tegnap Győri Mátyás produkált pozitív koronavírustesztet. A sebek nyalogatására nincs idő, a gyenge rajt után itt a következő feladat. A kellemetlen stílusú, de tartalékos Portugáliát muszáj legyőzni a továbbjutás érdekében.

2022. 01. 16. 6:57
Malmö 20200122 Kézilabda 2020 férfi Európa bajnokság EB Magyarország Portugália Fotó Kovács Anikó MKSZ Bánhidi Bence
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetes meccs volt tavalyelőtt Malmőben. A 2020-as Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában játszott egymással legutóbb a magyar és a portugál férfi-kézilabdaválogatott. Már soha nem derül ki, mi lett volna, ha ugyanannyi pihenési időt biztosítanak a rendezők a két csapatnak, mindenesetre ez nemigen valósult meg. 2020. január 21-én délután négy órakor kezdődött a Portugália–Szlovénia mérkőzés, este fél kilenckor pedig a Magyarország–Svédország találkozó. Másnap, január 22-án délután négykor kezdődött a két csapat mérkőzése, ami előtt a portugálok jóval többet pihenhettek, mint a magyarok, és ez az eredményben is megmutatkozott. 

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Portugália 34-26-ra győzött Gulyás István teljesen kilúgozott tanítványai ellen. Ez idén biztosan nem történik meg. A magyar válogatott csütörtökön, a portugál pénteken játszotta le az egyaránt vereséggel végződött nyitómeccsét az Eb-n. Nem csak ezért kizárt, hogy a tokiói olimpián a kilencedik helyen végzett vendég csapat ma este (tv: M4 Sport, 20.30) nyolc góllal győzze le a magyart a budapesti MVM Dome-ban. 

Tavaly nyár óta sérüléshullám (a kulcsemberek közül a Barcelona beállója, Luís Frade, a Nantes szélsője, Pedro Portela, az Aarau átlövője, Joao Ferraz, valamint a Porto átlövője, Diogo Silva is sérülés miatt marad le a tornáról) és a járvány (a szegedi Miguel Martins, a nantes-i Alexandre Cavalcanti, a Benficát erősítő Gustavo Capdevillle és a Nancyban légióskodó Tiago Rocha pedig koronavírus-fertőzés miatt hagyott ki edzéseket) is megnehezítette a hat idegenlégiós kivételével a Porto, Sporting és a Benfica játékosaira épülő válogatott felkészülését. 

Nem hátrány, hogy a magyar válogatott stábtagja, Chema Rodríguez „másodállásban” a Benficánál edzősködik, ő tökéletesen ismeri a portugál válogatott alapembereit, és reményeink szerint a portugálok védjegyévé váló hét a hat elleni játék ellenszerét. 

A játékosokra nehezedő nyomás, amit Gulyás István a hollandok elleni 31-28-as vereség után elismert, Székely Márton kapus pedig elhessegetett magától, újra érzékeltetheti a hatását. A nyitómeccsen a sikeres Eb-rajt volt a tét, ma este a továbbjutás forog kockán. A további csoporteredmények függvényében akár még egy döntetlen is elég lehet a portugálok ellen, valójában csak a győzelem az elfogadható. Az újabb csata előtt derült ki, hogy Győri Mátyás, a Hollandia ellen nem nevezett irányító pozitív koronavírustesztet produkált , ő tehát biztosan, a bokasérüléssel bajlódó valószínűleg nem lesz ott a pályán. A csapattársainak kell kiharcolniuk a győzelmet. Az első fordulóban Portugália 28-24-re kapott ki Izlandtól, a magyar válogatott 31-28-ra Hollandiától. Az esetleges körbeverés esetén számíthat a gólkülönbség. Ennek érdekében minimum öt góllal kellene nyerni, de a hollandok elleni meccsből kiindulva egyelőre legyen meg a győzelem.  

Borítókép: Bánhidi Bence öt gólt dobott tavalyelőtt a portugáloknak, idén bizonytalan a játéka a sérülése miatt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.