Az oltatlan szerb szabadságharcos, Novak Djokovics semmit sem változott

Novak Djokovics olyan, mint ha csak álmodta volna a világ az ausztráliai kitoloncolását. A pókerarc, az összpontosítás és a mesterségesen keltett feszültség ugyanúgy jellemző rá, mint amikor legutóbb versenyzett. A szerb teniszező sokat nyerhet és sokat veszthet Dubajban.

2022. 02. 23. 18:50
Djokovics nagyon készül a visszatérésre Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zöld-fehér szettben, egykedvűen ballagott a színpadra, a dubaji centerpályára. Fegyelmezetten palástolta az érzelmeit, csak akkor engedett fel, amikor az arab luxusparadicsomba látogató szerbek elkezdték skandálni a nevét. A nemzeti zászlójukba burkolózott honfitársai tematizálták a világelső Novak Djokovics visszatérését a 2,8 millió dollár összdíjazású keménypályás tornán. A füttyszónak – már ha valaki kedvet érzett volna szembeszállni a szerbekkel – esélye sem lett volna a Novak, Novak! rigmussal szemben. Az oltatlanságát nyíltan vállaló, az év elején Ausztráliából kitoloncol t klasszis szűk három hónap után, hétfőn játszott újra tétmérkőzést. Ismerős helyszínen. Djokovics biztosra ment: az egyik kedvenc helyszínén, Dubajban (itt versenyez a napokban is) korábban öt versenyt nyert. 

Fotó: Karim Sahib

Idén először találkozott újra a közönséggel tétmérkőzésen a szerb „szabadságharcos”. Minden adott volt a balkáni örömünnephez, csak az ellenfél, Lorenzo Musetti, a 19 éves olasz tinédzser gondolta másképp. Két fogadóponttal kezdődött a mérkőzés, de még mielőtt a publikum egyik ámulatból a másikba esett volna, Djokovics megemberelte magát, és az első megnyert pontja után megvadult a szerb tábor. A 34 éves sztár hamar elkapta a fonalat, még a saját magához képest gyatra első adogatásait is túlélte az első szettben, egyetlen brékkel célba ért. A második felvonásban kétszer kellett ezt megismételnie, mégsem ez volt a visszatérés legfontosabb pillanata: 3:1-nél maratoni játékba bonyolódott Musettivel, három bréklabdát kellett hárítania, és egyes labdamenetek között úgy hergelte bele magát a meccsbe, mint ha a 21. Grand Slam-győzelme lenne a tét. Egyik-másik diadalittas üvöltése (káromkodása…) mosolyt csalt a nézőtéren helyet foglaló stábtagja, a korábbi wimbledoni bajnok, Goran Ivanisevic arcára. Djokovics simán nyert 6:3, 6:3-ra. 

A szerb nem változott: igaz, hogy csak 56 százalékban ütötte be az első adogatásait, de hétből hét bréklabdát hárított, a négy bréklehetőségéből hármat kihasznált. Utóbbi két adat csalhatatlan jele annak, hogy Djokovicsot nem törte meg a kihagyás, az összpontosítása továbbra is csodálatra méltó. A meccs végén a puszta jelenlétével megénekeltette a szerb tábort, talán még erőteljesebben zúgott a Novak, Novak! rigmus, mint a meccs előtt, majd az újkori szokások szerint a pályán értékelte a saját produkcióját.

 – Természetesen voltak pillanatok, amikor remekül játszottam, de olyanok is, amikor tőlem szokatlan módon sorozatban elkövettem pár ki nem kényszerített hibát. De ez normális, a kihagyásom után ilyen meccsre számítottam – összegzett Djokovics. 

A szerb játékosra a következő fordulóban a ranglistán huszonhatodik, szeszélyes orosz Karen Hacsanov vár. Továbbjutása esetén még három meccset kellene nyernie a hatodik dubaji tornagyőzelméhez. Mindeközben a rangsor második helyezettje, Danyiil Medvegyev Acapulcóban taszíthatja le őt a trónról, ha megnyeri a versenyt, sőt a Monte-Carlóban élő orosz további öt forgatókönyv szerint is megelőzheti a monacói tartózkodási hellyel rendelkező szerbet. Djokovics megígérte, hogy az esetleges helycsere után ő lesz az első, aki gratulál Medvegyevnek. Ez egyébként nem meglepő, mert Rafael Nadalt – spanyolul is – köszöntötte a 21. Grand Slam-győzelme után.

Djokovics tényleg nem változik.

Borítókép: Novak Djokovics a megszokott erényeit csillogtatta Dubajban (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.