Gulácsinak nem Manuel Neuer a mérce, de jobb akar lenni nála

Pályafutása alatt a tizedik alkalommal csap össze Gulácsi Péter és Manuel Neuer, akik a Bundesliga 21. fordulójának egyik nagy rangadóján, a Bayern München–RB Leipzig meccsen találkoznak újra szombaton. A magyar kapus még sosem nyert a német ellen. Debütálhat Schäfer András az Union Berlinben, és visszatérhet a pályára Szalai Ádám a Mainzban.

2022. 02. 05. 10:29
RB Leipzig - Bayern Munich
RB Leipzig-Bayern Munich Fotó: JAN WOITAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar szempontból izgalmas fordulót rendeznek a Bundesligában, de a Bayern München–RB Leipzig rangadó nem csak a mi szánk íze szerint különleges. A bajorok hatpontos előnnyel vezetik a bajnokságot, 2022-ben eddig mégis a lipcseiek örvendenek a legjobb formának Németországban. Az új évben mind a négy tétmeccsét megnyerte a Leipzig, hármat a Bundesligában, egyet a kupában, ellenben a Bayern már megbotlott egyszer, odahaza kikapott a Mönchengladbachtól.

Ennek ellenére is a jó esetben három magyarral, Gulácsi Péterrel, Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkal felálló Leipzignek inkább létkérdés minden egyes pont. 

A lipcseiek gyászos teljesítményt nyújtottak az ősszel, így a nagyszerű tavaszi rajt ellenére is még csak a hatodik helyen állnak, noha a BL-indulás miatt a top négy lenne a minimális elvárás a csapattól.

Szeptemberben a Bayern nagyon simán, 4-1-re nyert Lipcsében, annak a meccsnek az volt a különlegessége, hogy a müncheniek kispadjára tavaly nyáron leülő Julian Nagelsmannn először vezette új csapatát a régi ellen. A Leipziget akkor még Jesse Marsch irányította, akinek a helyét Domenico Tedesco vette át múlt év végén.

Nagelsmann egykori iskolástársával néz szembe Fotó: Ralf Bing

Németország két legtehetségesebbnek tartott fiatal edzője (34, illetve 36 évesek), most először kerül szembe egymással úgy, hogy mindketten élcsapatot vezetnek. Érdekesség, hogy egy évfolyamba jártak a német edzőképzésen, és Tedesco volt az osztályelső, Nagelsmann a második. A pályán eddig kiegyenlített a helyzet: három összecsapásuk 1-1-1 arányban oszlik el a győzelem-döntetlen-vereség univerzumban.

Nincs hasonló egyensúly a két kapus-csapatkapitány, Manuel Neuer és közös múltjában. A szombati lesz a tizedik egymás elleni fellépésük, a korábbi kilenc végén egyszer sem ünnepelhetett a magyar játékos. Ehhez a legközelebb Gulácsi egyébként nem is a Leipzig, hanem a válogatott mezében járt tavaly az Eb-n, amikor a németek csak a 84. percben mentették 2-2-re a müncheni találkozót a mieink ellen.

Összességében azonban Neuer öt győzelmet aratott négy döntetlen mellett Gulácsi ellen, azaz még sosem maradt alul magyar kapuskollégájával szemben.

– Neuer több mint tíz éve a legjobb, ennek ellenére nekem nem feltétlenül jelent viszonyítási pontot – nyilatkozta Gulácsi a Süddeutsche Zeitungnak, amelynek azt is elárulta, Petr Cech és Edwin van der Sar volt a példaképe. – Különböző kapustípusok vagyunk Neuerrel. A kapusok játékát nem lehet egymás elleni, közvetlen párharcnak tekinteni, de ettől függetlenül mindig jobb akarok lenni a másiknál, természetesen Neuernél is.

Nem csak a Leipzig magyarjaira vár fontos meccs szombaton. 2001 óta először játszhat magyar az Union Berlin színeiben , hiszen az Augsburg elleni idegenbeli találkozót a negyedik helyről váró fővárosi csapatban debütálhat Fejműtétje után elviekben visszatérhet a pályára is a Mainzban, amely a magyar csatár korábbi klubját, a Hoffenheimet fogadja. a Köln otthonába látogató Freiburgban küzd továbbra is a játékpercekért.

Bundesliga, 21. forduló:

Péntek

Hertha Berlin–Bochum 1-1

Szombat

Stuttgart–Eintracht Frankfurt 15.30

Mainz–Hoffenheim 15.30

Augsburg–Union Berlin 15.30

Arminia Bielefeld–Borussia M'gladbach 15.30

FC Köln–Freiburg 15.30

Bayern München–RB Leipzig 18.30

Vasárnap

Borussia Dortmund–Bayer Leverkusen 15.30

Wolfsburg–Greuther Fürth 17.30

Borítókép: és Gulácsi Péter kézfogása tavaly áprilisban (Fotó: Jan Woitas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.