Kónya Zsófia: Tisztán éreztem, hogy hátulról felrúgtak

Tizenhárom nemzet szerzett érmet a pekingi téli olimpia első éremosztó napján, köztük mi is.

Magyar Nemzet
2022. 02. 05. 16:03
Peking 20220205 TŽli Olimpia Beijing 2022 ršvidp‡ly‡s gyorskorcsolya Fot— Nemzeti Sport çrvai K‡roly Fotó: Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom nemzet szerzett érmet a pekingi téli olimpia első éremosztó napján, s köztük van Magyarország is; amint arról beszámoltunk, rövid pályás gyorskorcsolyában vegyesváltónk ma a harmadik helyen végzett. A döntőben és az elődöntőben a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, és Kónya Zsófia szerepelt, de a negyeddöntőben futott Krueger John-Henry is bronzérmet vehet majd át a versenyszám vasárnapi eredményhirdetésnél. Egyelőre csak az olimpia kabalafiguráját kapták meg.

Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

– Az első futamban nem mentem jól, de utána belejöttem, nagyon örülök a bronzéremnek – szögezte le Kónya Zsófia az M4 Sport kamerája előtt. – Ami a döntőben az esésemet illeti, én is nagyon megijedtem, és utána bocsánatot kértem a többiektől, de tisztán éreztem, hogy hátulról felrúgtak. Bíztam benne, hogy a kanadaiakat kizárják, mert ez egyértelmű szabálytalanság volt. Egy nagyon pici csalódottság azért van bennem, mert tudom, hogy ha nincs ez az esésem, akkor utánam a többiek még többet is ki tudtak volna hozni ebből a döntőből.

– Phjongcshang után megmutattuk, hogy nemcsak a fiúváltóval lehet odaérni a dobogóra, hanem a lányokkal együtt is. Nagyon örültünk annak, hogy ezt a versenyszámot betették az olimpiai programba. Most nagyon összeszedettek voltunk, lépésről lépésre haladtunk – fogalmazott Liu Shaolin Sándor.

Rövid pályás gyorskorcsolya, vegyesváltó, olimpiai bajnok: Kína (Csü Csun-jü, Fan Ko-hszi, Vu Ta-csing, Zsen Ce-vej) 2:37.348 perc; 2. Olaszország (Arianna Fontana, Arianna Valcepina, Yuri Confortola, Andrea Cassinelli, Pietro Sighel) 2:37.364; 3. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia) 2:40.900.

További szombati győztesek:

gyorskorcsolya, női 3000 m: Irene Schouten (Hollandia)

síakrobatika, férfi mogul: Walter Wallberg (Svédország)

sífutás, női 7,5+7,5 km tömegrajtos verseny: Therese Johaug (Norvégia)

sílövészet, 4x6 km-es vegyesváltó: Norvégia (Marte Olsbu Röiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö)

síugrás, női normálsánc egyéni: Ursa Bogataj (Szlovénia)

Gyorskorcsolyában a női 3000 méteres távon Claudia Pechstein beállította a legtöbb téli olimpiai részvétel rekordját. A 49 éves Pechsteinnek a pekingi a nyolcadik ötkarikás szereplése, ezzel beérte a japán síugró Kaszaj Noriakit, aki 1992 és 2018 között egymást követő nyolc havas-jeges játékokon indult. Az ötszörös ötkarikás aranyérmes Pechstein, aki ezúttal a húsz indulóból utolsó lett, egyedüli rekorderré lépett elő az életkort illetően: a téli olimpiák eddigi legidősebb résztvevője, az Amerikai Virgin-szigeteki Anna Abernathy szánversenyzőként 48 évesen szerepelt a 2002-es olimpián.

Elmaradt a férfi jégkorongtornáján részt vevő lett és a címvédő orosz válogatott szombatra tervezett edzőmérkőzése. A találkozót az után fújták le, hogy a balti együttes hét tagjának is pozitív lett a koronavírustesztje a csapat Pekingbe érkezésekor. A szerdán rajtoló hokitornán Lettország Svédországgal, Finnországgal és Szlovákiával szerepel egy csoportban, míg az orosz együttes ellenfele az alapszakaszban a svájci, a dán és a cseh válogatott lesz.

Borítókép: Itt még a negyeddöntőben Jászapáti Petra és Krueger John-Henry váltása (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.