Sebastian Vettel kiállt a Formula–1 bűnbakja mellett

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel elmondta a véleményét a Formula–1 sokat kritizált versenyigazgatójáról, Michael Masiról.

Magyar Nemzet
2022. 02. 11. 12:49
Abu Dhabi Formula One Grand Prix 2021
epa09631546 German Formula One driver Sebastian Vettel of Aston Martin F1 team attends a press conference ahead of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix 2021 at Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates, 09 December 2021. The Formula One Grand Prix of Abu Dhabi will take place on 12 December 2021. EPA/Antonin Vincent / POOL 00121045 Fotó: Antonin Vincent / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Masi a 2019-es idény előtt, Charlie Whiting hirtelen halálát követően foglalta el a versenyigazgatói széket a Formula–1-ben. Az ausztrál az azóta eltelt években csendben tette a dolgát, azonban a 2021-es, rendkívül kiélezett csatározás miatt gyakran került reflektorfénybe, legfőképp az utolsó futamon, ahol egyes döntései befolyásolták a világbajnok címért folytatott csata végkimenetelét.

Vesztes félként a Mercedes bűnbaknak kiáltotta ki Masit a futam után, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) pedig vizsgálatot indított, amely során górcső alá veszik a versenyigazgató döntéseit, és könnyen elképzelhető, hogy menesztik a szakembert. A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel abban reménykedik, hogy ez nem történik meg.

– Michael kellemetlen helyzetbe került. Két érdek ütközik: a versenyzésé és a show-műsoré. Engem természetesen nem érdekel a show, mivel a részese vagyok, szóval én csak versenyzői szemmel nézem a dolgokat. Néha nem a legkönnyebb feladat a bírók vagy Michael cipőjében járni, de szerintem ő remek munkát végzett, főleg, mert Charlie halála után hirtelen kellett átvennie a helyét. Nagyon odafigyelt mindenre és eltökélt volt, hogy jól végezze a munkáját – vélekedett az Aston Martin versenyzője, akinek csapata csütörtökön mutatta be az idei versenygépét.

– Nem tudom, hogy alakul majd a jövője, de remélem, hogy marad, mert összességében nagyon jó munkát végzett. Tudom, hogy még mindig sok a vita az utolsó futam miatt, de szerintem ennek nem kellene így lennie.

A tapasztalt német pilóta ugyanakkor azzal egyetért, hogy a szabályokat le kell tisztázni az új idény kezdete előtt.

– Úgy gondolom, a legfontosabb, hogy a sportot helyezzük előtérbe és ne a show-t. Tavaly egyébként is szórakoztatóra sikerült volna az utolsó verseny, hiszen csak egy valaki győzhetett. Egy ideális világban két győztest avathattunk volna, de a sport nem erről szól – magyarázta Vettel, majd felidézte az idényzáró Abu-dzabi Nagydíjat. – Én éppen versenyeztem akkor, és azon járt az agyam, miért nem engedtek el korábban minket, hogy újrakezdődhessen a verseny, de gondolom, erre megvannak az ide vonatkozó szabályok. A lényeg az, hogy minden szabály le legyen tisztázva a folytatás előtt, szóval ne legyenek nyitott kérdések, ha hasonló helyzet alakul ki.

Borítókép: Sebastian Vettel a 2021-es Abu-dzabi Nagydíj előtti sajtótájékoztatón (Fotó: EPA/Antonin Vincent)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.