Az orosz–ukrán háború is befolyásolja a Fradi esélyeit

A február 24-én kezdődött orosz–ukrán háború a sportéletben is éreztette a hatását. Az Európai Kézilabda-szövetség kizárta a női Bajnokok Ligájában még állva maradt orosz csapatokat, a klubokban szereplő idegenlégiósoknak pedig lehetővé tették, hogy a szezon végéig kölcsönben más csapatban folytassák a pályafutásukat. Így került Ana Gros a CSZKA Moszkvától a Krim Ljubljanához és Béatrice Edwige a Rosztov Dontól a Ferencvároshoz. Mindkét kulcsjátékos szereplése alapjaiban határozza meg a szlovén és a magyar csapat eredményességét. Ezért is lesz pikáns párbaj a két csapat mai mérkőzése a BL nyolcaddöntőjében.

2022. 03. 26. 11:11
Beátrice Edwige a Ferencváros komoly erősítése Fotó: Fradi.hu/Orloci Zsuzsanna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy nappal az orosz–ukrán háború kezdete után az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) súlyos szankciókkal sújtotta a nemzetközi kupasorozatban érdekelt orosz egyesületeket. Kizárta őket a Bajnokok Ligája küzdelmeiből, később lehetővé tette a női mezőnyben a végső győzelemre is esélyesnek tartott Rosztov-Don és a CSZKA Moszkva idegenlégiósainak, hogy a szezon végéig kölcsönben szerepelhetnek más európai klubokban. Ennek köszönhetően hirtelen átrendeződtek az erőviszonyok a női kézilabda BL-ben. 

A Ferencváros a nyolcaddöntőben a Krim Mercator Ljubljana ellen játszik (tv: 16.00, Sport 1), Szlovénia élcsapata élt a lehetőséggel, leigazolta a világ egyik legjobb jobbátlövőjét, Ana Grost, aki tavaly még a Brest Bretagne tagjaként szomorította el a Győrt a Final Four elődöntőjében. Gros játszott az NB I-ben, a győri időszaka alatt többször találkozott a Ferencvárossal, mondott is néhány elismerő szót a magyar bajnokról a párharc előtt.

– Az FTC erénye a sokszínűség: vannak jó távoli lövőik és egy az egyben remekül cselező játékosai, nem beszélve a gyors szélsőiről. Alaposan felkészültünk rájuk, nem tudnak minket meglepni semmivel – mondta magabiztosan a nemzetközi élmezőny egyik legjobb balkezes lövője. 

Ana Gros (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

Talán Gros ezúttal tévedett. A Ferencváros ugyanis szintén élt az eséllyel, elcsábította Béatrice Edwige-t a Rosztov-Dontól. Amióta a francia beálló megérkezett a Népligetbe, összeállt a csapat védekezése. Látványosan csökkent az FTC kapott góljainak a száma, a magyar élvonal egyik élcsapata, a Debrecen is csak 24 gólt tudott szerezni a Fradi ellen, amikor Edwige ott volt a pályán.

A francia olimpiai, világ- és Európa-bajnok, támadásban és védekezésben egyaránt klasszis teljesítményre képes 33 éves játékos zökkenőmentesen illeszkedett be Elek Gábor csapatába. A Fradi hibátlanul vette az akadályokat Edwige-zsel a soraiban.

– Még csak most jön a java. A Bajnokok Ligájában a kieséses szakasztól kezdve fokozódnak az izgalmak. Már alig várom, hogy megmutassam magam a Fradiban a BL-ben – nyilatkozta a francia kézilabdázó a klub hivatalos honlapján.

Másik magyar BL-csapatunk, a Győr később kapcsolódik be az egyenes kieséses szakaszba, csoportgyőztesként automatikusan kvalifikálta magát a negyeddöntőbe.

Borítókép: Béatrice Edwige kulcsszereplő lehet Ljubljanában (Fotó: Fradi.hu) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.