Bírózók ligája: mindkét BL-kieső kritizálta a játékvezetést

Kedd este a sorozat két korábbi győztese, a Manchester United és az Ajax is hazai vereséggel búcsúzott a Bajnokok Ligája idei kiírásától. Mindkét kieső csapat a játékvezető személyében találta meg a bűnbakot.

Magyar Nemzet
2022. 03. 16. 6:30
Manchester United vs West Ham United
epa09702250 Manchester United's interim manager Ralf Rangnick reacts during the English Premier League soccer match between Manchester United and West Ham United in Manchester, Britain, 22 January 2022. EPA/Peter Powell EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications Fotó: EPA/Peter Powell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tartott sokáig az ünneplés Manchesterben. Három nappal Cristiano Ronaldo rekordot érő mesterhármasa után az angol klub búcsúzott a Bajnokok Ligájától, a portugál sztár pedig még csak kapura sem lőtt. Ez mindössze harmadszor fordult elő a 37 éves Ronaldóval olyan BL-meccsen, amelyet végigjátszott.

A manchesteri drukkerek ki is fejezték dühüket az 1-0-s vereség után: műanyag poharakkal dobálták meg a csapatukat kiejtő Atlético Madrid vezetőedzőjét, Diego Simeonét. Az argentin szakember nem bánta.

Az egyik legjobb meccsünket játszottuk az idényben. Igazi csapatmunka volt

– örvendezett Simeone, aki külön kitért a bravúrokat bemutató szlovén kapusára, valamint a visszavágó egyetlen gólszerzőjére, Renan Lodira. – Remekül védekeztünk, Oblak pedig segített, hogy végig nyugodtak maradjunk. Lodinak sokat kellett várnia, hogy lehetőséget kapjon, de ezért csodálatos a futball: ha valaki keményen dolgozik és készen áll a játékra, akkor megkapja a lehetőséget.

A Manchester United vezetőedzője, Ralf Rangnick már nem volt annyira elragadtatva Lodi találatától, ahogy az Atlético stílusától sem.

– Tudtuk, hogy az Atlético jól védi az előnyt, ezért nekünk kellene az első gólt lőni. Csakhogy Elangával szemben szabálytalankodtak, abból indult a góllal véget ért támadás, amely az ellenfél egyetlen veszélyes támadása volt a lesgól mellett – bosszankodott Rangnick. Tegyük hozzá: az első találkozó manchesteri hőse komoly homorítással próbálta meghatni a játékvezetőt, Slavko Vincicet, sikertelenül. A német szakember azonban nemcsak a gól előtti jelenet miatt vette elő a szlovén sípmestert.

A második félidő nagyon nehéz volt, nagyon töredezett volt a játék, valaki állandóan a földön fetrengett. Voltak furcsa játékvezetői ítéletek is.

Ezek nem voltak döntő jelentőségűek, de alaposan bedőlt a madridiak időhúzásának, és a négy perc hosszabbítás is vicc volt – folytatta Rangnick a bűnbak ekézését.

Bár a következő szezonban is a stábhoz tartozik majd, a német szakember csak ideiglenesen, az idény végéig látja el a vezetőedző munkát Manchesterben, az egyik legesélyesebbnek tartott utódjelölt, Erik ten Hag pedig Rangnickhoz hasonlóan a játékvezetőben látta a hibát, miután jelenlegi csapata, az Ajax kiesett a Benficával szemben.

– Keserű szájízzel búcsúzunk, hiszen a meccs hetvenöt százalékában fölényben játszottunk, támadásban és védekezésben egyaránt jól teljesítettünk, mégsem nyertük meg a párharcot. Talán a kreativitás hiányzott az ellenfél kapuja előtt, míg hátul egyetlen apró hiba nagyon sokba került.

Nem is kellett volna szabadrúgást ítélni abban a helyzetben, mégis abból született az egyetlen gól

– kesergett a holland tréner, akinek csapata ugyan százszázalékos mérleggel jutott tovább csoportjából, a tavaszi első feladat azonban túl nagy falatnak bizonyult az Ajax számára, a Benfica 3-2-es összesítéssel jutott a negyeddöntőbe.

Ten Hag arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy valóban Manchesterbe tart-e…

Kollégája, Nélson Verissimo elismerte, hogy nem minden a terveik szerint alakult Amszterdamban, ahol egyetlen alkalommal találták el a vendéglátók kapuját: az a Darwin Núnez-fejes viszont továbbjutást ért.

– Nem tudtuk azt a játékot nyújtani, amit elképzeltünk, de találtunk más utat a győzelemhez. Nem birtokoltuk sokat a labdát, és tudtuk, hogy lesznek olyan pillanatok, amikor bátor és határozott védekezésre lesz szükség – fogalmazott a Benfica vezetőedzője. A portugálok hat szezon után nyertek ismét párharcot a BL egyenes kieséses fázisában: akkor az orosz Zenit búcsúztatása után a negyeddöntőben a Bayern München jelentette a végállomást a Benfica számára.

Borítókép: Ralf Rangnick nagyon haragudott a játékvezetőre (Fotó: EPA/Peter Powell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.