időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Valójában egyelőre csak az Inter hagyta ott a szuperligát

Magyar Nemzet
2022.03.04. 18:13 2022.03.04. 18:21
Valójában egyelőre csak az Inter hagyta ott a szuperligát

Bár kilenc klub is jelezte visszalépési szándékát, a tizenkét alapító közül valójában csak az Inter nem tagja az Európai Szuperliga-projektnek.

Közel egy éve robbant a bomba, miszerint a kontinens tizenkét elitklubja (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, AC Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Barcelona és Real Madrid) a Bajnokok Ligája riválisaként egy új versenysorozatot hoz létre, amelyben egymással vetélkednének. Az Európai Szuperliga azonban kevesebb mint 72 órát élt, mivel a szurkolói tüntetések és a negatív visszhang miatt az alapítók közül kilencen viharos sebességgel visszaléptek a projekttől.

A fennmaradó három klub viszont megpróbálja újraéleszteni a dugába dőlt szuperligát. A Juventus, a Real Madrid és a Barcelona erre vonatkozó törekvéseit Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke és a La liga első embere, Javier Tebas is keresetlen szavakkal illette.

A szuperliga elszánt híveit azonban ez nem riasztja el. Andrea Agnelli, a Juventus elnöke a Financial Times Business of Football csütörtöki rendezvényén szólalt fel, és elmondta, nem éli meg kudarcként az eddig történteket.

– Tavaly volt az első alkalom, hogy nem egy, nem kettő, nem három, hanem tizenkét klub tett egy nagyon fontos kijelentést, ami mély riasztást jelentett a rendszernek – magyarázta.

S mint kiderült, a kilenc távozóból eddig valójában csak az Inter tekintheti magát függetlennek a projekttől, a többieket még szerződés köti a szuperligához. Az olasz címvédővel kötött kontraktusba ugyanis egy olyan záradékot is belefoglaltak, amely szerint a kék-feketék visszaléphetnek a szerződéstől, amennyiben a klub szponzorai nem támogatják a részvételüket. A reakció aligha lehetett volna egyértelműbb…

A másik nyolc együttesre még jogi procedúra vár, valamint a kilépési díj megfizetése. A szuperliga maroknyi támogatója pedig közben tovább folytatja a harcot az UEFA-val. Az Európai Bíróságon támadták meg a szövetséget, mivel a szuperliga blokkolása és az érintett klubok szankcionálása szerintük erőfölénnyel való visszaélés és az európai versenyjog megsértése volt. 

Borítókép: Andrea Agnelli 2019-ben (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.