Valójában egyelőre csak az Inter hagyta ott a szuperligát

Bár kilenc klub is jelezte visszalépési szándékát, a tizenkét alapító közül valójában csak az Inter nem tagja az Európai Szuperliga-projektnek.

Magyar Nemzet
2022. 03. 04. 18:13
Agnelli, Andrea
Róma, 2019. február 7. Andrea Agnelli, az Európai Klubszövetség (ECA) vezérigazgatója az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA 43. tisztújító római kongresszusán 2019. február 7-én. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel egy éve robbant a bomba, miszerint a kontinens tizenkét elitklubja (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, AC Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Barcelona és Real Madrid) a Bajnokok Ligája riválisaként egy új versenysorozatot hoz létre, amelyben egymással vetélkednének. Az Európai Szuperliga azonban kevesebb mint 72 órát élt, mivel a szurkolói tüntetések és a negatív visszhang miatt az alapítók közül kilencen viharos sebességgel visszaléptek a projekttől.

A fennmaradó három klub viszont megpróbálja újraéleszteni a dugába dőlt szuperligát. A Juventus, a Real Madrid és a Barcelona erre vonatkozó törekvéseit Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke és a La liga első embere, Javier Tebas is keresetlen szavakkal illette.

A szuperliga elszánt híveit azonban ez nem riasztja el. Andrea Agnelli, a Juventus elnöke a Financial Times Business of Football csütörtöki rendezvényén szólalt fel, és elmondta, nem éli meg kudarcként az eddig történteket.

– Tavaly volt az első alkalom, hogy nem egy, nem kettő, nem három, hanem tizenkét klub tett egy nagyon fontos kijelentést, ami mély riasztást jelentett a rendszernek – magyarázta.

S mint kiderült, a kilenc távozóból eddig valójában csak az Inter tekintheti magát függetlennek a projekttől, a többieket még szerződés köti a szuperligához. Az olasz címvédővel kötött kontraktusba ugyanis egy olyan záradékot is belefoglaltak, amely szerint a kék-feketék visszaléphetnek a szerződéstől, amennyiben a klub szponzorai nem támogatják a részvételüket. A reakció aligha lehetett volna egyértelműbb…

A másik nyolc együttesre még jogi procedúra vár, valamint a kilépési díj megfizetése. A szuperliga maroknyi támogatója pedig közben tovább folytatja a harcot az UEFA-val. Az Európai Bíróságon támadták meg a szövetséget, mivel a szuperliga blokkolása és az érintett klubok szankcionálása szerintük erőfölénnyel való visszaélés és az európai versenyjog megsértése volt. 

Borítókép: Andrea Agnelli 2019-ben (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.