„Benzema a világ legjobb csatára” – történelmet írt a Real játékosa

Karim Benzema dicséretét zengik a nagyvilágban, és ez nem meglepő mindazok után, amit a Chelsea ellen művelt. A 34 éves francia csatár az első labdarúgó, aki BL-meccsen mesterhármast ért el a Stamford Bridge-en, emellett Luiz Adriano, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi után a negyedik, aki két egymást követő Bajnokok Ligája-mérkőzésen három gólt szerzett. A Real Madrid középcsatára elsüllyesztette a Chelsea-t, a 3-1-es győzelem nagy előny a madridi visszavágóra. A másik ágon is meglepetés született: a Villarreal Bayern München elleni egygólos győzelme után Unai Emery, a hazaiak edzője még magasabbra tette a lécet, Németországban is győzni akar.

Magyar Nemzet
2022. 04. 07. 6:58
775788783
FBL-EUR-C1-CHELSEA-REAL MADRID Fotó: GLYN KIRK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Közeledik a szezon vége a Bajnokok Ligájában, és még mindig rugdossa a gólokat. Ő a talizmán, egyik igazi vezér, a világ legjobb kilencese. Teljesen más szintet képvisel” – nem fukarkodott a dicsérő szavakkal Rio Ferdinand, a kétezres évek elején alkotó manchesteri középhátvéd, a Manchester Uniteddel Bajnokok Ligáját nyert labdarúgó. Nem is volt rá oka. 

Karim Benzema előbb hajszálpontos beadása után, majd hanyag, de tökéletes előkészítése után fejelt a Édouard Mendy kapujába. Kai Havertz ugyan fejjel szépített a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, de a második félidő elején megint a legjobb helyen okozott zavart a francia csatár. Mendy nem értette meg magát a védőjével, Benzema kihasználta a zavart, és begurította saját maga és a Real harmadik gólját. Ahhoz képest, hogy a Chelsea még nem kapott gólt hazai pályán az idei BL-ben, Benzema nem aprózta el, háromszor szomorította el a Kékeket.

Fotó: AFP/Javier Soriano

Lőhetett volna (még az első félidőben) még egy gólt, de akkor szemben a kapuval mellétalált. De így sem lehet elégedetlen a Real: az előző szezonban is összekerült a két csapat a BL-ben, tavaly főleg a futómennyiségének köszönhetően az angol csapat esélyt sem hagyott az akkor még Zinedine Zidane vezette Realnak.

Okulva a tavalyi kiesésből, Carlo Ancelotti okos taktikát eszelt ki az angolok ellen. Szakított a 4-3-3-as hadrenddel, a középpályát megerősítette Federico Valverdével, aki a klasszikus trió, Luka Modric, és mellett felügyelte a pálya közepét, megakadályozva ezzel, hogy az angolok átszaladjanak a lassabb tempóhoz szokott csapatán. A taktika ült, de semmit sem ért volna Karim Benzema nélkül.

A francia csatár az első labdarúgó, aki mesterhármast ért el a Stamford Bridge-en, emellett Luiz Adriano, és után a negyedik, aki két egymást követő Bajnokok Ligája-mérkőzésen három gólt szerzett. Varázslatosan játszott, az idei szezonban 36 meccsen ez volt a 37. gólja. Erre tényleg nehéz szavakat találni.

Thibaut Courtois sem rukkolt elő világmegváltó gondolatokkal, a Real kapusa csatlakozott Rio Ferdinand véleményéhez.

Ő a világ legjobb csatára. Nagyon magas szinten van, és ezt meg is mutatta, egyszerűen hatalmas – idézte a belga kapust a Marca spanyol sportnapilap. 

Maga a főhős a csapat haditettéről beszélt, nem a saját teljesítményét tolta előtérbe. – Ugyanolyan varázslatos este volt ez, mint a Paris Saint-Germain ellen a Santiago Bernabéuban (amikor szintén három gólt szerzett – a szerk.). Nyerni jöttünk a Chelsea otthonába, elsősorban azért, hogy megmutassuk, mi vagyunk a Real Madrid. Jól alakult a meccs, az első perctől az utolsóig kiválóan játszottunk. Mind a három gólom nagyon fontos, az tesz a legboldogabbá, hogy megszereztem a harmadikat. Tényleg nagyon örülök, fantasztikus este volt – nyilatkozta az Európai Labdarúgó-szövetség honlapján a francia gólzsák. 

Carlo Ancelotti, a győztes hadvezér a megnyugtató előny ellenére óvatosan értékelt. – Jól uraltuk a játékot, szervezettek és veszélyesek voltunk, különösen az ellentámadásokban. Remek este volt, de még csak a félidőnél tartunk, és előre kell tekintenünk: jövő kedden jön a visszavágó, és nem szabad elfelejtenünk, hogy a Chelsea a címvédő – mondta a kétszeres BL-győztes olasz mágus a BT Sportnak. Kollégája, Thomas Tuchel kiemelte, csapatának megvolt a lehetősége a fordításra, hiszen a második félidőben 16:1 volt a kapura lövési kísérletek száma, de olyan este volt a szerdai, amikor semmi sem sikerült. –  A mostani volt a Stamford Bridge-en mutatott legrosszabb első félidő tőlünk. Nem volt elég az, amit ma nyújtottunk. Lényegében mindennel probléma volt, a passzainkkal, a támadásainkkal és a játékunk intenzitásával is – mondta a címvédő edzője. 

A jövő heti visszavágón javíthat a Chelsea, a Real egy lépéssel közelebb került az elődöntőhöz.

A másik ágon a Villarreal a játék képe alapján megérdemelt, 1-0-s győzelmet ért el a Bayern München ellen, s ha a VAR nem veszi el a második gólját, sokkal nehezebb helyzetből várhatná a visszavágót Németország első számú csapata. Valami gond lehet a bajorokkal, az előző körben is idegenben adódtak gondjai a Salzburg ellen, igaz, a visszavágón Robert Lewandowski mesterhármasának is köszönhetően 7-1-ra kiütötte az ellenfelét. Ugyanez most nem valószínű az előző fordulóban a Juventust elbúcsúztató spanyol meglepetéscsapat ellen. Julian Nagelsmann, a németek edzője sportszerűen elismerte, hogy csapata sokkal rosszabbul is járhatott volna. – Megérdemeltük a vereséget, nem voltunk ma elég jók. Az első félidőben erőtlenül védekeztünk, és kevés helyzetünk volt. A fordulás után egy őrült félidőt láthattunk, nem tartottuk kézben a dolgokat, mert mentünk előre a gólért, de nemhogy nem lőttünk gólt, kettőt mi kaphattunk volna – mondta a fiatal edző. 

A hazaiakat irányító Unai Emery a győzelem után még magasabbra emelte a lécet. – A jövő héten újabb lépést tehetünk előre, de csak akkor juthatunk tovább, ha még többet követelünk saját magunktól. Gyakorlatilag tökéletesen futballoztunk a Bayern ellen. Volt egy meg nem adott gólunk, és akadtak helyzetei a Bayernnek is, mi pedig elpuskáztunk pár ziccert. Szükségünk van arra, hogy megtapasztaljuk ezt a szintet, és a jövő héten túlszárnyaljuk a mai teljesítményünket – nyilatkozta a tapasztalt spanyol szakember.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések. Chelsea–Real Madrid 1-3 (1-2), gólszerző: Havertz (40.), ill. Benzema (21., 24., 46.). Villarreal–Bayern München 1-0 (1-0), gólszerző: Danjuma (8.).

Borítókép: Karim Benzema csodálatosan futballozott a Stamford Bridge-en (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.