Főállású utánpótlásedzőket követel meg az MLSZ

A Magyar Labdarúgó-szövetség sportigazgatója szerint a magyar futballban jelenleg fantasztikus körülmények között lehet dolgozni, így a benne élőknek nincs okuk kifogásokat emelniük. Barczi Róbert kiemelt területként kezeli az utánpótlásképzést, éppen ezért 14 éves koruk alatt a fiatalokkal csak főállású edzők dolgozhatnak.

Magyar Nemzet
2022. 04. 28. 14:23
null
20220324 Békéscsaba A Békéscsaba Labdarúgó Akadémia U14-es és U17-es edzések. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap Fotó: Bencsik Ádám/ Békés Megyei Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barczi Róbert, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) sportigazgatója szerint az elmúlt két évben elindították azokat a folyamatokat, amelyek nélkülözhetetlenek a magyar futball megújulásához, így pozitívan értékeli ennek az időszaknak a fejleményeit.

A 2020 májusában kinevezett sportvezető csütörtökön az M4 Sport Sporthíradó műsorában kifejtette: múlt héten a spanyol edzőképző intézet vezetőjét látták vendégül, aki megerősítette, hogy akkor indult el a komolyabb fejlődés náluk a sportágban, amikor a szövetség által meghatározott keretrendszer, stratégia mentén kezdtek el dolgozni a kluboknál. Éppen ezért Magyarországon is komoly változásra van szükség, mindenekelőtt szemléletváltásra, új módszerekre. Az elnökségtől meg is kapta a felhatalmazást, hogy a kollégáival olyan struktúrát dolgozzon ki, amelyben a klubok – elsősorban az utánpótlás területén – sokkal hatékonyabban tudnak működni.

Három területre fókuszáltak. Az első a játékosok kiválasztása, amelynél helyi szinten a klub és az iskola összeköttetése fontos, hiszen a grundok hiányában a gyerekeket elsősorban utóbbiban tudják megnyerni a sportág számára. A másik lépés, hogy a kisebb és nagyobb egyesületek szorosan együtt tudjanak dolgozni, ami nem mindig működött így a múltban.

– Regionálisan olyan motivációs és pénzügyi, finanszírozási rendszert próbálunk kiépíteni, amelyben a klubok egymásra épülnek és egymásra vannak utalva – emelte ki.

Barczi Róbert a gyerekek fejlődése érdekében nagyon fontosnak tartja, hogy a megfelelő szintre tudjanak odakerülni, így kiemelt szerepet kap a képzés, amelynek érdekében megváltoztatták az edzőképzés struktúráját, továbbá

főállású edzőket írtak elő a kluboknak a játékosok 14 éves koráig.

– Utánpótlásedző voltam, így megtapasztaltam, amint rendkívül jó képességű utánpótlásedzők a munkájuk után estek be az edzésre, és legyen bármilyen jó egy edző, így nem tudott olyan hatékonyan dolgozni. Márpedig így a gyerekektől vesszük el az esélyt, hogyha nem száz százalékot adunk nekik az edzése – emelte ki.

Ráadásul ma már egy edzés nem napi két órából áll, az edzői munka sokkal több és összetettebb feladatokat követel meg az edzőktől, például az edzések, mérkőzések felvételének elemzése szakmai és fizikai paraméterek alapján, amit a fejlettebb futballkultúrákban már régen használnak.

– Sokkal tudatosabb, tervszerűbb, sokkal inkább egymásra épülő és középtávon gondolkodó rendszert akarunk kiépíteni, és ezt akarjuk a klubokkal megértetni. Pozitívum, hogy a klubok többsége abszolút nyitott erre. Célzott támogatást adunk a kluboknak, ezekhez a feladatokhoz igazítva segítjük, mentoráljuk őket, mindenben mellettük állunk. Viszont el is számoltatjuk őket. Tehát megvan az az ellenőrzés, ami nem nagyon volt meg a labdarúgásban, és ha szükséges, akkor szankcionálunk is – beszélt az ellenőrzés fontosságáról, ami sokak szerint eddig hiányzott a képzésből.

Barczi Róbert hangsúlyozta, meg kellett értetni a klubokkal, hogy mindez nem ellenük, hanem értük van, mert minél jobban dolgoznak, annál jobb játékosok kerülnek ki a rendszerből, és akkor tudnak komolyabban foglalkozni a harmadik lépcsőfokkal, a fiatalok felnőttfutballba való beépítésével, amely kérdés most igencsak napirenden van.

A sportigazgató beszélt arról a támogatási rendszerről, ami a következő szezontól kezdve lét életbe a magyar futballban, és amelyet elsősorban Révész Attila, a Kisvárda sportigazgatója hevesen bírál. Az MLSZ nem engedhet a céljából, miszerint minél több magyar, lehetőség szerint fiatal játékos lépjen pályára.

Barczi Róbert úgy gondolja, a magyar labdarúgásban jelenleg fantasztikusak a körülmények, a benne élőknek ezért nem kifogásokat kellene keresniük, és azt nézniük, miért nem működik a rendszer, sokkal inkább azt figyelni, hogyan működhet a létező legjobban, mert minden feltétel adott a hatékony munkához.

Borítókép: Nem jó, ha fáradt edzők foglalkoznak a fiatalokkal

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.