Szörnyen indult számunkra a cselgáncs Európa-bajnokság Szófiában

A szófiai cselgáncs Európa-bajnokság mai nyitónapján előbb a női 57 kilogrammban Kovács Kitti, majd az 52 kg-ban az olimpiai ötödik, a világranglistán második Pupp Réka is kikapott az első meccsén, így mindketten helyezetlenül zártak. Hideg zuhany a javából.

Magyar Nemzet
2022. 04. 29. 13:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24 éves Kovács Kitti, akinek az eddigi legnagyobb eredménye a márciusi, prágai Európa-kupa-viadalon szerzett ezüstérme, a világranglistán pedig a 81., a 32 között a horvát Tihea Topoloveccel (116.) csapott össze, és inkább ő számított esélyesebbnek. Első találkozójukon azonban az említett prágai versenyen ötödik, egy évvel fiatalabb ellenfe irányított, és Kovácsnak két és fél perc elteltével már két intése volt. A négyperces mérkőzésidő nem hozott értékelhető akciót, az aranypontig tartó hosszabbításból pedig 35 másodperc pörgött le, amikor Topolovec versenyzőnk mögé lépett, egy hátsó gánccsal földre vitte, és ipponnal nyert.

Az 52 kilogrammban Pupp Réka mindenképpen éremesélyesnek számított. Az Atomerőmű SE 25 éves dzsúdósa tavaly bronzérmet nyert a lisszaboni Eb-n, a tokiói olimpián ötödiként zárt, a hónap elején pedig a törökországi Antalyában a magyar cselgáncssport kilencedik Grand Slam-aranyérmét szerezte, s a világranglista második helyére ugrott. Ami azért nem volt teljesen váratlan, hiszen a nyolcadik GS-aranyunkat is ő nyerte, még tavaly, Bakuban.

Most a szófiai Eb-n is a második kiemelt volt a rangsor élén álló francia Amandine Buchard mögött, akivel tehát csak a döntőben találkozhatott volna. Pupp Réka a 32 között erőnyerő volt, a 16 között pedig a német Mascha Ballhaus várt rá. Ellenfele tavaly harmadik lett a párizsi Grand Slamen, idén pedig ugyancsak GS-viadalon hetedikként zárt Tel-Avivban, ahol Pupp Réka bronzérmet szerzett. A 21 éves  Ballhaus a világranglista 35. helyezettjeként érkezett az Eb-re.

Pupp Réka aktívan kezdett, és két percig stabilan kézben tartotta a meccset. Ekkor azonban a tavalyi, budapesti U23-as Eb-n ezüstérmes Ballhaus egy belső horogdobással földre vitte a paksi sportolót, és vazaarit kapott. A hátralévő időben Pupp folyamatosan ment előre, egyszer sikerült is kitolnia ellenfelét a szőnyegről, a németet megintették, de az értékelhető akció már nem jött össze. Így Kovács Kitti után Pupp Réka számára is gyorsan véget ért az Európa-bajnokság, mindkét versenyzőnk helyezetlenül zárt.

Szombaton  válogatottunkból a nőknél 63 kilogrammban Özbas Szofi és 70 kg-ban Gercsák Szabina, a férfiaknál 81 kg-ban pedig Ungvári Attila és Rajkai Róbert lép tatamira Szófiában.

Borítókép: Pupp Réka korán búcsúzott az idei Európa-bajnokságon (Forrás: EJU)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.