Top tízen kívül a Mercedes, Vettelt robogózásért büntethetik

Ferrari-dominancia volt jellemző a pénteki edzésnapon a Formula–1-ben, az első tréninget Carlos Sainz, a másodikat Charles Leclerc nyerte meg Ausztráliában. A Mercedesnek az Albert Parkban sem fut a szekere, ahogy az idei első versenyhétvégéjén részt vevő Sebastian Vettel is sok problémával küszködik.

Magyar Nemzet
2022. 04. 08. 10:49
Formula 1 Australian Grand Prix 2022
epa09877454 Sebastian Vettel of Aston Martin Racing addresses the media during a press conference on day two of the Formula 1 Australian Grand Prix 2022 at the Albert Park Grand Prix Circuit in Melbourne, Australia, 08 April 2022. EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Fotó: JAMES ROSS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön írtunk arról , hogy Carlos Sainztól (Ferrari) nemcsak maga a pilóta, hanem még a rivális Red Bull is javulást remél. Talán hatottak a spanyolra Helmut Markónak, a bikák tanácsadójának szavai, és az első ausztráliai szabadedzésen apró részsikert ért el: az idény során először végzett csapattársa előtt. Sainz volt összességében is a leggyorsabb a tréningen, majdnem hat tizedet adott Charles Leclerc-nek (Ferrari). A Red Bull párosa folytatta a sort Sergio Pérez és sorrendben, míg Lewis Hamiltonnak (Mercedes) a hetedik, George Russellnek (szintén Mercedes) a tizenkettedik hellyel kellett beérnie.

A második edzésen már visszatért minden „a rendes kerékvágásba”, és újra Leclerc-é lett az első hely. Ezúttal valamivel szorosabb volt a verseny a pilóták között, a második Verstappen hátránya 2,5, a harmadik Sainzé közel négy tized volt. Fernando Alonso (Alpine) a negyedik legjobb köridőt autózta, Pérez lett az ötödik. A Mercedes pedig a jelek szerint valóban nem hozott magával semmilyen csodaszert Melbourne-be, mivel az ausztrál idő szerinti délutáni szabadedzésen a délelőttihez képest is gyengébben szerepelt, és egyik autója sem fért be a top 10-be: Russellnek a tizenegyedik, Hamiltonnak a tizenharmadik hely jutott.

A nap vesztese címet mégsem ők, hanem Sebastian Vettel érdemelte ki. A négyszeres világbajnokot az ág is húzza, az idény első két futamát koronavírus-fertőzöttsége miatt hagyta ki. Az évad eleji kollektív tesztek után tehát Ausztráliában ülhetett volna autóba, hogy élesben is kipróbálja az idei konstrukciót, de a pénteki edzések korántsem a tervei szerint alakultak. Az elsőn tizennyolc mért kört tett meg, majd elfüstölt alatta az Aston Martin, így idő előtt fejeződött be számára a tréning. A délelőtti tizenharmadik után délután az utolsó hely jutott neki, nemes egyszerűséggel azért, mert pályára sem hajtott a 34 éves pilóta. A brit istálló ugyanis úgy döntött, hogy kicseréli a német autójában az erőforrást, és a tréning alatt végig ezen munkálkodtak a szerelők. Vettel emiatt pedig csak a televíziós közvetítésen keresztül figyelhette a pályán történteket.

A tapasztalt versenyző ráadásul feltételezhetően egy büntetést is begyűjt. Az első edzés lezárultával robogóra pattant, hogy visszatérjen az Aston Martin garázsába. A feje tetejére tolt sisakkal, a rajongóknak végig integetve hajtott végig a pályán. Vettelnek viszont utóbbira nem volt engedélye, vizsgálatot indítottak ellene. A szabályok szerint a pilóták nem tartózkodhatnak a pályán a tréning végét követő öt percben, kivéve, ha az autójukban ülnek, esetleg egy versenybíró engedélyt ad nekik, hogy gyalog visszamenjenek a bokszba.

Vettel elmondása szerint utóbbi történt, és a pályabíró a séta helyett azt is megengedte neki, hogy robogóra pattanjon.

– Volt egy kis problémám, füstölni kezdett az autó, és elveszítettem az energiát, emiatt meg kellett állítanom az autót. Mindent megtettem, hogy a lehető legkisebbre csökkentsem a kár mértékét, ezért azonnal lehúzódtam – idézte fel az eseményeket Vettel. – A pályabíró igazán segítőkész volt, adott nekem egy imbuszkulcsot, ezután pedig leszedtük a karosszéria egy részét, hogy lehűlhessen a motor. Amikor már úgy tűnt, hogy biztonságban van az autó, megkérdeztem a bírótól, hogy visszamehetek-e a garázsba. Ezután jött egy srác robogóval, és felajánlotta, hogy elvisz. Megkérdeztem, vezethetek-e én, erre odaadta a motort, és megengedte, hogy ezzel hajtsak vissza bokszba. Szerettem volna minél hamarabb visszakapni az autóm, hiszen nem azért jöttem el idáig, hogy robogózzak – tette hozzá.

Borítókép: Sebastian Vettel a pénteki sajtótájékoztatón Melbourne-ben (Fotó: EPA/James Ross)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.