Szállítmányozási cég tetszeleg a hős szerepében az F1-ben

Két visszatérőt is köszönthetünk a Formula–1 idei harmadik versenyhétvégéjén: Sebastian Vettel koronavírus-fertőzés miatt csak az első két futamról maradt le, Melbourne viszont – szintén a járványhelyzet miatt – hosszabb kihagyás után, 2019 márciusát követően először rendez futamot. Az Ausztrál Nagydíjat megelőző napok azonban idén sem zajlottak problémamentesen.

2022. 04. 07. 6:14
null
Aston Martin pit crew work at the Albert Park Circuit in Melbourne on April 6, 2022, ahead of the 2022 Formula One Australian Grand Prix. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb versenyhétvége, újabb problémák – ez az idei recept a Formula–1-ben. Bahreinben még csak az új autók okoztak nehézségeket a pilótáknak, azonban Szaúd-Arábiában és Ausztráliában külső körülmények még a futamok megrendezését is veszélybe sodorták. Dzsiddában rakétatámadások voltak a pálya környékén még az első szabadedzés alatt is, és emiatt felvetődött, hogy a nagydíjat el kellene halasztani. Szerencsére ez végül nem következett be, biztonságban lezajlott a verseny. Ausztráliában más jellegű problémák léptek fel, jobban mondva nem is a kenguruk földjén, hiszen az odajutással akadtak gondok.

 

Három istálló hajóval szállíttatta volna felszerelését Melbourne-be, de a teherhajó több mint egyhetes késésben volt, és ha nem érkezett volna meg időben a szigetországba, akkor az a versenyhétvége programját is felboríthatta volna. A Formula–1 hivatalos szállítmányozási partnere, a DHL viszont ezt nem hagyta annyiban, és a múlt hét végén a teherhajókról repülőkre pakolta át a rakományt, hogy azok időben megérkezzenek. A szállítás ugyanakkor egyre nagyobb gondot jelent az autó- és motorsportokban. Az F1-es Haas-istálló az idény előtti tesztek során nem kapott meg időben alkatrészeket, emiatt fél napot ki kellett hagynia a bahreini tréningen (ezt később pótolták), a Moto GP elmúlt, argentin versenyhétvégéje pedig hasonló okok miatt egy teljes nappal rövidült le. 

Ráadásul a szállítás ára is az egekbe szökött a két évvel ezelőtti díjszabáshoz képest: korábban egy konténert nagyjából 900 dollárért vittek Ázsiából Európába, napjainkban viszont már 20 ezer dollárt is elkérhetnek egy ilyen szállítmányért.

Visszatérve Ausztráliához, hétfőn megérkeztek a hiányzó alkatrészek, és azóta minden a helyére került az Albert Parkban, így újra futamot tartanak a jól ismert helyszínen (az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt maradtak el itt a versenyek). A vonalvezetés némileg megváltozott, a rendezők remélik, hogy több lesz az előzés ennek köszönhetően. A pályán kijelölt négy DRS-zóna is ezt segítheti elő.

Melbourne mellett Sebastian Vettel is visszatérő, igaz, a német nem két évet, hanem csak két versenyt hagyott ki. A négyszeres világbajnok elkapta a koronavírust, Nico Hülkenberg ugrott be helyette, míg Vettelnek Ausztráliában lesz először lehetősége élesben is kipróbálni az idei Aston Martint. A többi versenyző viszont már belelendült, és várhatóan Ausztráliában is az évadnyitón diadalmaskodó Ferrari és a második futamon elsőként leintett Red Bull csatázhat a győzelemért. A konstruktőri címvédő Mercedes-istálló tagjai szerint ők továbbra sem tudják felvenni a versenyt a két élcsapat pilótáival. Erről Toto Wolff nyilatkozott:

– Tanulási fázisban vagyunk, az első két versenyhétvégén bebizonyosodott, hogy még rengeteg munka vár ránk. A harmadik futamon sem lesz a kezünkben semmilyen csodaszer, de a gyárainkban mindenki a problémáink megoldásán dolgozik, hogy versenyről versenyre fejlődjünk, és közelebb kerüljünk az élmezőnyhöz. 

Amíg ez megvalósul, élnünk kell minden kínálkozó lehetőséggel, és a lehető legtöbbet kihoznunk a rendelkezésünkre álló autóból – fogalmazott a csapatfőnök, majd így folytatta: – Három év után először versenyezhetünk Ausztráliában – ez rettentő hosszú kihagyás egy olyan város és ország számára, amelynek lakói szenvedélyesen szeretik a Formula–1-et. Várjuk a találkozást a szurkolókkal.

Ausztrál Nagydíj, a hétvége menetrendje:
Péntek: 1. szabadedzés 5.00, 2. szabadedzés 8.00
Szombat: 3. szabadedzés 5.00, időmérő 8.00
Vasárnap: futam 7.00.

 

Borítókép: van ok a jókedvre az Aston Martinnál, minden alkatrész megérkezett időben (Fotó: AFP/William West)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.