Vlagyimir Putyin megszólalt az eltiltott olimpiai bajnok ügyében

Tavaly a tokiói olimpián két aranyérmet szerzett a hátúszó Jevgenyij Rilov, akit a nemzetközi szövetség (FINA) kilenc hónapra eltiltott a versenyzéstől, miután részt vett az ukrajnai háborút támogató moszkvai nagygyűlésen. Vlagyimir Putyin orosz elnök egyetlen szóban összefoglalta a véleményét.

Magyar Nemzet
2022. 04. 27. 21:02
Russia Swimming Championship
Russia Swimming Championship Fotó: MAKSIM BOGODVID
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Abszurd”. 

Ezzel a szóval minősítette Putyin elnök a kétszeres olimpiai bajnok eltiltását a Reuters tudósítása szerint, amelyet a Swimswam.com úszószakportál szemlézett. Majd azt is hozzátette, hogy a származásuk miatt diszkriminálják az orosz és a fehérorosz sportolókat.

Rilov 100 és 200 méteres hátúszásban volt aranyérmes tavaly a tokiói játékokon, a hosszabb távon az ötödik helyen végző Telegdy Ádámot is legyőzte. A 25 éves úszó először 2017-ben, a budapesti világbajnokságon volt aranyérmes világversenyen 200 háton, majd két évvel később Dél-Koreában megvédte a címét.

Zsinórban harmadszor biztosan nem lesz a szám világbajnoka, mert nem indulhat el a júniusban kezdődő budapesti vb-n.

Ez már a FINA friss, kifejezetten rá vonatkozó eltiltása előtt eldőlt azzal, hogy a szövetség az orosz és a fehérorosz úszókat kitiltotta az oroszok Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt.

Rilov március közepén megjelent a háborút támogató nagygyűlésen Moszkvában, aminek azonnali következményei lettek. Egyéni szponzora, a Speedo felbontotta a szerződését, a FINA pedig erre reagálva tiltotta el kilenc hónapra.

Az úszótársadalomban is heves viták alakultak ki a háború miatt az orosz sportolók helyzetéről. Az egyik legerőteljesebb véleményt – aligha meglepő módon – az ukránok sztárúszója, a vb-bronzérmes, Európa-bajnok és 50 pillangón világcsúcstartó Andrij Hovorov képviselte:

A sport arról szól, hogy képviseled a hazádat, ott van rajtad a zászló, és ezzel támogatod az országodat akár egyetértesz a tetteivel, akár nem. Oroszországnak fizetnie kell az erőszakért.

Nem sokkal később a FINA előbb csak megtiltotta, hogy az oroszok a hazájuk képviseletében álljanak rajthoz, de semlegesként versenyezhettek volna. Majd mégis az egységes kitiltás mellett döntött a szervezet, amely visszavonta a Putyin elnöknek 2014-ben adott kitüntetését is.

Borítókép: Jevgenyij Rilov (Fotó: Maksim Bogodvid)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.