A Giro főszereplői: az első fekete-afrikai győztes és egy papagáj + videó

A 22 éves eritreai Biniam Girmay (Intermarché–Wanty) nyerte meg a Giro d'Italia mai, 10. etapját, s személyében az olasz kerékpáros-körverseny 1909 óta íródó krónikájában az első fekete-afrikai szakaszgyőztest köszönthetjük. Ám ne hüledezzünk, ez azért nem nagy meglepetés.

2022. 05. 17. 18:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giro d’Italia a hétfői szünnap után ma a 10. szakaszával folytatódott Pescarából indulva, de előtte előjött az első, még nálunk rendezett Budapest–Visegrád etap is. Ezen történt, hogy napjaink egyik legnagyobb klasszisa, Mark Cavendish  (Quick-Step Alpha Vinyl Team) a Fejér megyei Zámolyon éppen egy buszmegállóban volt kénytelen megállni, hogy kerékpárt cseréljen. A helyiek pedig a hét végén ünnepélyes keretek között róla nevezték el a buszmegállót, a brit sprinter  –  aki a Grand Tour-versenyeken 53 szakaszt nyert, a Tour de France-on 34-et – szép emléktáblát is kapott, Zámoly pedig ezzel a hírrel bekerült a legnagyobb kerékpáros szaklapokba. Mindez eljutott az amúgy a Kaposvár–Balatonfüred szakaszt megnyerő Cavendishhez is, aki ma csapata Instagram-oldalán egy jó hangulatú videóban mondott köszönetet.

A Pescara és Jesi közötti, az első felében sík, a másodikban viszont több emelkedővel megtűzdelt 196 kilométeres szakaszon is volt egy emlékhely, ennek azonban nagyon szomorú a története. Michele Scarponit, aki Alberto Contador doppingvétség miatti elmeszelése után a 2011-es Giro győztese lett, 2017-ben az az évi Giro előtt filottranói otthona közelében edzés közben elgázolta egy teherautó, és az akkori mezőny egyik legkedveltebb alakja életét veszítette. Scarponinak nem hétköznapi edzéstársa volt, Frankje, a kék-sárga arapapagáj, aki gyakran repült mellette vagy csak tollászkodott a vállán.

 S most a szakasz 150. kilométerénél Filottranóban Scarponi családjával együtt Frankje is ott volt! A tízezer fős településen több házfal méretű molinóval is emlékeztek a legendára, akinek egykori csapata, az Astana Qazaqstan különleges papagájos kulacsokat használt a nap során. 

A nap szökése már nyolc kilométerrel a rajt után összeállt, az olasz Alessandro De Marchi (Israel–Premier Tech) és Mattia Bais (Drone Hopper–Androni Giocattoli), valamint a belga Lawrence Naesen (AG2R Citroën) lépett meg a mezőnytől, először csak tíz-tizenkét másodperccel, 46 kilométer után viszont már 6:20 perc volt a trió előnye. Ami aztán csökkenni kezdett, a lankásabb terepen egyre jobban. Huszonegy kilométerrel a vége előtt a szökevények közül utolsóként De Marchit is utolérték. Nyolc kilométerrel a cél előtt a versenyzőkre még várt egy negyedik kategóriás emelkedő, 4,2 kilométeren éppen 4,2 százalékos meredekséggel, és a főmezőnyben huszonnyolcan maradtak. A végjátékban pedig az eritreai Biniam Girmay ((Intermarché–Wanty-Gobert Matériaux) bizonyult a legjobbnak, akivel a végén nem bírt Mathieu van der Poel (Alpecin–Fenix). A Budapest–Visegrád szakaszon győztes holland még át sem haladt a célvonalon, sportszerűen már jelezte, hogy most bizony Girmay volt a jobb. Aki a Giro történetében az első fekete-afrikai szakaszgyőztes lett. Azért nem az első afrikai, mert az a dél-afrikai Alan Van Heerden, ő 1979-ben az olasz körverseny hetedik szakaszát nyerte meg.

A 22 éves Girmay győzelme nem nagy meglepetés, hiszen idén márciusban már megnyerte a rangos Gent–Wevelgem egynapos versenyt, s a Girón az említett Budapest–Visegrád szakaszon ő lett a második Van der Poel mögött, nem mellékesen pedig U23-as világbajnoki ezüstérmes. Emeljük ki, hogy mai sikeréért csapattársa, Peák Barnabás az etap elején nagyot sokat dolgozott a tempót diktálva.

Az összetett élcsoportja nem változott, a legjobbak mindannyian az élbolyban értek célba, így továbbra is a spanyol Juan Pedro López (Trek–Segafredo) viseli a rózsaszín trikót. Honfitársaink közül (Groupama–FDJ) hozzávetőleg egy, Fetter Erik (EOLO–Kometa) öt perc hátránnyal ért célba, Peák Barnabás (Intermarché–Wanty-Gobert Matériaux) pedig közel tíz percet kapott; a mieink az összetettben a 43., a 96. és a 138. helyet foglalják el a 166 fősre fogyatkozott mezőnyben.

– Ma a fő célunk az volt, hogy Vincenzo Albanese a lehető legjobb eredményt érje el – nyilatkozta Fetter Erik. – Ha erős lett volna a szökés, akkor abban neki is ott kellett volna lennie. De végül egy gyengének mondható szökés ment el, így picit megnyugodhattunk, és készülhettünk vele a verseny végére. Mindannyian Albaneséért  dolgoztunk, én például a folyamatos kulacshordással segítettem. Nagyon meleg volt ma, így végig biztosítani kellett neki a folyadékpótlást. Örülök, hogy benne lehettem a sikerben, hiszen Albanese végül harmadik lett, tehát jó napot zártunk – mondta az EOLO–Kometa magyar versenyzője.

Giro d’Itala, 10. szakasz, Pescara–Jesi, 196 km:
1. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché–Wanty-Gobert Matériaux) 4:32:07 óra
2. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin–Fenix) azonos idővel
3. Vincenzo Albanese (olasz, EOLO–Kometa) a. i.
… 75. Valter Attila (Groupama–FDJ) 1:02 perc hátrány
... 106. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 5:08 p h.
... 127. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty-Gobert Matériaux) 9:51 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Juan Pedro López (spanyol, Trek–Segafredo) 42:24:08 óra
2. Joao Almeida (portugál, UAE Emirates) 12 mp hátrány
3. Romain Bardet (francia, DSM) 14 mp h.
… 43. Valter 34:40 perc hátrány
... 96. Fetter 1:30:12 óra hátrány
... 138. Peák 2:11:54 ó h.

Szerdán a Santarcangelo di Romagna és Reggio Emilia közötti 203 kilométer vár a mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal – amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték – jövő vasárnap a veronai időfutammal fejeződik be.

Borítókép: Biniam Girmay sporttörténelmi győzelmet aratott (Forrás: Twitter/Giro d’Italia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.