Kiütéses győzelem Korea ellen, szélesre nyílt az elit kapuja

A végeredmény alapján fölösleges volt minden előzetes aggodalom, a magyar jégkorong-válogatott a mesterhármast jegyzett Erdély Csanád vezérletével 5-1-re kiütötte a Koreai Köztársaságot a Ljubljanában megkezdődött divízió I/A világbajnokság nyitómeccén. A mieink szerdán a mezőny papíron leggyengébb csapatával, Litvániával találkoznak.

2022. 05. 03. 17:40
null
20220503 jegkorong Magyarorszag Dél-Korea Foto: Domotor Csaba Fotó: Domotor Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sean Simpson, a magyar jégkorong-válogatott kanadai szövetségi kapitánya a kapuban Rajna Miklósnak szavazott bizalmat, így a világbajnokságon hat év után ismét kerettag Hetényi Zoltán a kispadra szorult. Szerencsére nem ez a döntés határozta meg a mérkőzést, inkább a koreaiaknak akadtak gondjaik ezen a poszton, pedig a honosított játékosok közül éppen egyedül a kapus Matt Dalton maradt meg hírmondónak. Az pedig csak a szokásos kuriózum, hogy az ázsiaiaknál öt Li és négy Kim szerepelt, csökkentve a tévékommentátorok hibázási lehetőségét.

Az első perctől a magyarok akarata érvényesült, a mieink erősebbek, ügyesebbek, összeszedettebbek voltak, ami szerencsére hamar gólokban is megmutatkozott. Fejes Nándor már a 7. percben megszerezte a vezetést, távoli lövésénél Terbócs takarta a kilátást. Egy perc múlva pedig már 2-0-ra vezettünk. Garát ziccere még kimaradt, a kapuvasat találta telibe, de a korong Sofron elé került, aki a kapus lába között a hálóba helyezett. A mieink ezután sem lankadtak, több helyzetet dolgoztak ki, egy az első húsz perc után hiányérzetünk lehetett, hogy miért nem vezetünk még több góllal.

A folytatásban ezt sikerült bepótolni. Erdély Csanád volt a mieink hőse, bő hét perc alatt mesterhármas ért el, így fél óra játékidő után már 5-0-ra vezettünk. A fehérvári csatár előbb a kapuvasat találta telibe, majd a kipattanót Dalton vállára helyezve szerzett gólt. Aztán ziccerig kijátszott helyzetben helyezett az üres kapuba, végül Szirányi centerézését vágta be.

Az 5-0-s vezetés birtokában a magyar válogatott érthetően visszavett a tempóból, kiegyenlített lett a játék, sőt a koreaiak többször emberelőnyben támadhattak. Sokáig mindhiába. Három perccel a vége előtt szépítettek, de ez már nem osztott, szorzott.

A nyitómeccsen aratott 5-1-es diadallal a magyar válogatott előtt szélesre nyílt az elit, az A csoport kapuja. Az előzetes papírforma alapján úgy kalkulálhatunk, hogy a házigazda Szlovénia erősebb a mieinknél, Románia és Litvánia viszont gyengébb. Koreát a mieinkkel nagyjából azonos erősségűnek gondoltuk, örömteli, hogy Sean Simpson együttese erre alaposan rácáfolt.

Két csapat jut fel az elitbe, így mostantól a szlovének elleni vereség még bele is fér. Erre a meccsre pénteken kerül sor, előtte, szerdán Litvániával találkozik a magyar válogatott.

– Kellett a lelkünknek, hogy a gólszegény felkészülési mérkőzések után ilyen jól menjen a játék – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Erdély Csanád. A meccs hőse méltatta Rajna Miklós teljesítményét, és úgy fogalmazott, a magyar válogatott a szurkolóknak köszönhetően lényegében hazai pályán játszik Ljubljanában.

Magyarország–Koreai Köztársaság 5-1 (2-0, 3-0, 0-1), gólszerzők: Fejes (7.), Sofron (8.), Erdély (24., 28., 31.), illetve Kim Sz. (58.).

A másik keddi mérkőzésen: Szlovénia–Litvánia 4-2.

A magyar csapat menetrendje

Kedd: Magyarország–Koreai Köztársaság 5-1
Szerda: Magyarország–Litvánia 15.30
Péntek: Szlovénia–Magyarország 19.00
Vasárnap: Magyarország–Románia 15.30

A Sport 1 mindegyik mérkőzést élőben közvetíti.

Borítókép: Van ok az örömre, többet nyert egy meccsnél a magyar válogatott (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.